2013-aisiais pastebėjusi augančią daiktų interneto bangą, „Xiaomi“ paskelbė apie planus investuoti į 100-ą įvairias technologijas kuriančių startuolių. Šioms kompanijoms prisijungus prie „Xiaomi“ ekosistemos, prekės ženklas pasipildė ne tik įdomiais aksesuarais, bet ir inovatyviais IoT produktais, tokiais kaip robotai-siurbliai, išmanūs oro valytuvai, drėkintuvai, apšvietimas, virtuvės technika bei kita. Verta paminėti, kad šiandien pasaulyje yra daugiau nei 325 milijonai prie interneto prijungtų „Xiaomi“ išmaniųjų prietaisų.

Tarpusavyje bendradarbiaujančios „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos kasmet pristato daugybę futuristiškų produktų, kurie ne tik kelia nuostabą ir stumia pasaulines inovacijos madas į priekį, bet ir yra prieinami kiekvienam vartotojui. Štai keletas kinų kompanijos įdomybių, kurios ateityje gali tapti kasdienybės dalimi.

Belaidis įkrovimas per atstumą

Išmaniųjų telefonų kompanijoms po truputį atsisakant jungčių telefonuose, belaidis įkrovimas atrodo kaip logiškas žingsnis link ateities. Kraunant šiuo metu labiausiai paplitusia „Qi“ standarto technologija, kai įrenginį reikia paguldyti ant specialaus kilimėlio – tokiu būdu pradedamas indukcinis krovimas. Toks metodas nėra tobulas – nors fiziškai į telefoną laido kišti nereikia, įrenginys vis tiek pririšamas prie krovimo vietos.
Belaidis krovimas per atstumą

Šių metų pradžioje „Xiaomi“ paskelbė „Mi Air Charge“ – mokslinės fantastikos filmus primenančią technologiją, leidžiančią vienu metu įkrauti kelis įrenginius per atstumą. Pakrovėjas turės 144-ių antenų masyvą, kuris, aptikęs telefoną, jo kryptin siunčia milimetro pločio bangas. 14 telefono antenų jas pagauna ir perleidžia per elektros srovės lygintuvą, bangas konvertuojantį į elektros energiją. Kompanija teigia, kad nuotolinė krovimo technologija leidžia perduoti 5-ių vatų energiją per keletą metrų, o fizinės kliūtys nesumažina krovimo efektyvumo. Tiesa, kol kas šis kūrinys neskirtas namų vartotojui, tačiau suteikia aiškumo – kokias unikalias inovacijas kuria „Xiaomi“, siekdama pagerinti mūsų buitį.

Permatomi televizorių ekranai

Ekranų rinka pastaruoju metu keičiasi itin stipriai: į kasdienybę atėjusius „OLED“ ateityje žada išstumti „microLED“ technologiją, kompanijos taiko sprendimus, leidžiančius po išmaniųjų telefonų ekranais paslėpti kameras ar pirštų skaitytuvus, o kur jau besilankstantys įrenginiai.
Jungdamiesi prie inovacijų rinkoje, pernai „Xiaomi“ pristatė „Mi TV Lux Transparent Edition“ – televizorių, susiliejantį su kambario interjeru. Išjungus išskirtinio dizaino įrenginį, bus matomas tik plonas rėmas, laikantis permatomą stiklą, o visos įrenginio „smegenys“ liks paslėptos minimaliame stove. Planuojama, kad šie televizoriai vietą atras ne tik namuose, bet ir galerijose bei reklamos vietose.
Permatomi televizorių ekranai

Meno kūrinius primenanti buitinė technika

Daugumą buitinės technikos įrenginių esame linkę slėpti spintose, stalčiuose ar spintelėse – net modernus, formos, sekančios funkciją industrinis dizainas nėra pakankamai išvaizdus, kad į jį žiūrėti norėtume ilgiau, nei naudojamės įrenginiu. „Xiaomi“ siekia šį požiūrį pakeisti – buitinę techniką transformavosi akį traukiančiu objektu, jos nebereikės grūsti į tolimiausią buto kampą, o anksčiau jai skirtai vietai bus galima sugalvoti naujų panaudojimo būdų.

Vienas puikių šio užmojo pavyzdžių – „MINIJ“ išmanioji skalbyklė. Ant sienos kabinamas lašo formos įrenginys susilieja su kambario interjeru ir atlieka modernaus bei meniško akcento funkciją. Rūpintis triukšmu taipogi nebereikės – garsiausiu skalbimo etapu įrenginys skleidžia vos 45dB garsą (panašiai išskleidžiama pokalbio metu), tad neturėtų trikdyti net tame pačiame kambaryje miegančio vaiko.

Interneto integracija į kasdienius įrenginius

Susidomėjimas daiktų internetu nesustojamai auga, o kartu ir milijardinė „IoT“ rinka. Nors telefonu valdoma apsaugos sistema ar dirbtinį intelektą naudojantys namų asistentai jau nebestebina, „Xiaomi“ stengiasi šias technologijas atvesti į kiekvienus namus už visiems prieinamą kainą.
Belaidis krovimas per atstumą

Vienas populiariausių kompanijos kuriamų IoT produktų – robotas siurblys. Išmanieji robotai siurbliai prisijungia prie namų interneto tinklo, o „Mi Home“ programėlė telefone, leidžia valdyti siurblį, kad ir kur bebūtumėte. Tik įsivaizduokime – išėjome pasivaikščioti, programėlėje spustelėjome mygtuką, o tuo metu jūsų namus tvarko „Mi Robot Vacuum Mop Pro“. Siurblys ne tik išmaniai atpažįsta baldus, kliūtis, jas apvažiuoja, susiurbia vakarienės trupinius, bet, ir drėgna šluoste pravalo grindis. Artimoje ateityje žadama, kad pasirodys ir savaime išsivalantys „Xiaomi“ robotai siurbliai, kurie leis sutaupyti dar daugiau laiko, palengvindami kasdieninę buitį.

Dar vienas puikus IoT pritaikymo pavyzdys – oro valytuvai. Tiksliu lazeriu bei HEPA filtru aprūpinti „Mi Air Purifier Pro H“ sugeria dulkes, formaldehidus ir kitus nešvarumus bei pašalina nemalonius kvapus. Dažnai net nesusimąstome, kad ore tvyro įvairūs nuodingi junginiai – išmetamosios dujos, tabako dūmai ar alergenai, kurių nepastebime. Valytuvo susiejimas su internetu leidžia nuotoliniu būdu stebėti būsto ar biuro oro kokybę ir suplanuoti valymą – taip, atvykus į namus, jus pasitiks gaivus bei švarus oras. Kiekvieną pavasarį milijonai žmonių pasaulyje kenčia nuo šienligės, tad kokybiškai išvalytas oras patalpose gali tapti itin svarbus komfortiškai savijautai mūsų kasdienybėje.

Per ateinančius keletą metų „Xiaomi“ į daiktų internetą bei dirbtinį intelektą planuoja investuoti apie pusantro milijardo JAV dolerių, tad ateityje galime tikėtis dar įdomesnių bei inovatyvesnių sprendimų, kurie pagerins ir palengvins kasdienę buitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)