Ištaisys žalą klimatui iki mėnulio ir atgal

Anot iniciatyvos autoriaus Karolio Mirinavičiaus, miškas drauge su Nacionaliniu neliečiamojo miško paramos fondu pasodintas praėjusią savaitę – Šalčininkų rajone. Prisidėjusiųjų prie PasodinkMedį.lt iniciatyvos dėka „išdygo“ 2626 nauji sodinukai: eglių, pušų, ąžuolų ir gudobelių. Kol miškas subręs praeis bent keli dešimtmečiai, tačiau, pasak „Pasodink medį“ įkūrėjo, visą šį laiką miškas iš atmosferos kaups CO2, švarins orą ir prisidės prie klimato kaitos sušvelninimo. O ateityje jis taip pat taps namais šimtams gyvūnų ir paukščių bei visai augmenijos įvairovei.

„Šiandien pasaulyje, kaip ir žvelgiant į ateitį, matome dvi išskirtinai aktualias problemas, su kuriomis anksčiau ar vėliau privalėsime susitvarkyti. Tai – klimato kaita, sukelta žmogaus veiklos ir plastiko atliekos. Šia iniciatyva – sodindami medžius – stengiamės tiesiogiai prisidėti prie pirmosios, klimato kaitos problemos, o skleisdami tvarumo idėjas paskatinti taip pat galvoti apie antrąją. Žemė – kitaip nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio – nepaprastai delikati, susijusi ir harmoninga sistema. Net ir minimalūs pokyčiai taršos, temperatūros, biosferos, tam tikrų ekosistemos dalių balanse gali turėti ženklų globalų poveikį, sukelti grandininę reakciją“, – sako K. Mirinavičius.

Pasodink medį iniciatyvos autorius Karolis Mirinavičius, S. Balkės nuotr.

Net ir toks pirmajame įgyvendintame projekte pasodintų medžių kiekis – didelė pagalba planetai. Esą kiekvienais metais šie medeliai vidutiniškai panaikins beveik 50 tūkst. kilogramų CO2. Tai prilygsta anglies dioksido kiekiui, kurį į orą išmestų taršus automobilis nuvažiavęs aplink visą Žemės rutulį net 10 kartų arba nukeliavęs į mėnulį ir apvažiavęs jį triskart.

Iniciatyva – ne tik gamtai, bet ir vaikų švietimui

O kad svajonė pasodinti mišką virstų realybe, prie vos prieš 8 mėnesius startavusios iniciatyvos jau prisidėjo daugiau nei 900 žmonių, įmonių ir visuomeninių organizacijų. Prie medelių sodinimo iniciatyvos prisijungė net ir patys mažiausieji – darželinukai bei mokyklinukai.

„Grupių, klasių mokytojai organizavo prisidėjimą prie sodinimo lėšomis, o mes savo ruožtu vaikams parengėme vardinius sertifikatus – tam, kad jie matytų ir suprastų savo indėlį. Tuo pačiu mokytojai vaikams organizavo pamokas, pasakojo apie miškų svarbą, tvarumą. Manau, kad mažiesiems tokios ir panašios medžių sodinimo iniciatyvos ir turimas sertifikatas puikiai įprasmina jų indėlį, padeda suprasti tvarumo svarbą ir būdus kaip prie jo prisidėti“, – teigia K. Mirinavičius.

Jis džiaugiasi, kad iniciatyvos pagalba Lietuvos ateitį kursiančius vaikus galima paprastai mokyti apie tvarumo ir miškų svarbą. Ir, žinoma, tuo pačiu padėti mokytojams mažuosius supažindinti su žaliosiomis idėjomis.

Dovanoja medžius

Lietuvoje į klimato kaitą ir miškus kartais žvelgiame pro pirštus – neva esame žalias, miškingas kraštas ir neturime ko jaudintis. Tačiau, pasak iniciatyvos autoriaus, pokyčius jau jaučiame: turime šiltesnes ar kaip tik ekstremalesnes žiemas, vasarą – sausras, senkančius vandenis.

Be to, į pasaulinę klimato pokyčių problemą turėtume žvelgti taip pat globaliai, pastebėti žmogaus veiklos sukeltus padarinius ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tad įgyvendinti žalius projektus ir skatinti diskusiją visuomenėje bei tvarių idėjų sklaidą – svarbu kaip niekad anksčiau. O, kaip teigia K. Mirinavičius, – šis miškas, kaip ir kiti ateityje iniciatyvos planuojami sodinti medžiai yra puiki, visiems gerai suprantama priemonė prisidėti prie šio tikslo, norint inicijuoti diskusiją ir skatinti žalių idėjų sklaidą.

Pasodink medį iniciatyva, S. Balkės nuotr.

„Pagrindinis mūsų tikslas – padėti visiems norintiems paprastai prisidėti prie naujų miškų atsiradimo Lietuvoje ir paskatinti diskusiją apie tvarumo idėjas ir būdus. Šiandien dėl šios iniciatyvos miško sodinimui nereikia turėti žemės sklypo, kastuvo ar žinių apie miško įveisimą, kad galėtumėte prisidėti prie naujo medelio atsiradimo. Kurdamas iniciatyvą norėjau, kad kiekvienas jaustų savininkystės ir asmeninio indėlio jausmą. Juk geras jausmas prisidėti prie tam tikro tikslo ir žinoti, kad būtent tau priklauso konkreti rezultato dalis. Tad labai džiaugiamės, kad žmonės atpažįstą šią paprastą priemonę, dalijasi ja su draugais ir artimaisiais, paskatina prisidėti ir juos, dovanoja medelius įvairiomis progomis“, – sako jis.

O medžius dovanoja ne tik žmonės, bet ir verslas.

„Įmonės taip pat vis labiau išreiškia poreikį, norą prisidėti prie tvarių idėjų ir veiklos žalinimo. Jos atranda mūsų platformą kaip paprastą ir tikrą, teigiamą, žalią poveikį aplinkai turintį būdą prisidėti. Kai kurios organizacijos įtraukia ir darbuotojus, dovanoja jiems medelius gimtadienio proga ar tiesiog kiekvienam darbuotojui planuoja kasmet pasodinti po medelį“, – džiaugiasi iniciatyvos vadovas.

Daugiau apie šią iniciatyvą, medžių sodinimo svarbą, žalių idėjų sklaidą „Pasodink medį“ iniciatyvos kūrėjas Karolis Mirinavičius pasakos „LOGIN 2021“ konferencijos „Save The Planet“ sesijoje gegužės 24 dieną nuo 12:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)