1978 m. po pagalbinio apvaisinimo Didžiojoje Britanijoje gimus pirmajam „supervaikui“, istorinis mokslininkų ir medikų darbo rezultatas buvo vadinamas net „Frankenšteino eksperimentu“. Nors tobulėjančios pagalbinio apvaisinimo technologijos dar ir šiandien vertinamos kontraversiškai, pasiekti tikslą mokslas kasmet padeda vis daugiau nevaisingų porų. Dabar pasaulyje per metus atliekama per 1,5 mln. pagalbinio apvaisinimo gydymo ciklų, po kurių gimsta daugiau nei 350 tūkst. naujagimių. Kai kuriose Europos šalyse yra net 2-6 proc. tokių vaikų. Per 3,5 metų, kai Lietuvoje Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis kompensuojamos pagalbinio apvaisinimo paslaugos, pasinaudojus šiuo metodu jau gimė 1212 vaikų. Taigi, su nevaisingumu susidūrę žmonės vis labiau linkę pasikliauti mokslo pasiekimais.

„Tobulėjant biotechnologijoms ir jas aktyviai taikant medicinoje, neišvengiamai iškyla dilema, ar tai, kas mokslo dėka šiandien yra techniškai įmanoma, mums, kaip visuomenei, yra priimtina. Pagalbinio apvaisinimo tema visada atsiduria diskusijų epicentre. Būtent todėl į LOGIN 2021 gyvybės mokslams skirtą sesiją pakvietėme šios srities ekspertą – kad tiesiai iš jo išgirstumėte apie šią globalią problemą, mokslo galimybes ir perspektyvas“, – sako MITA iniciatyvos „Gyvybės mokslų industrijos plėtros skatinimas“ vadovas Tomas Vitkauskas.
Valerij Zukin

Ukrainoje, Kijeve įsikūrusi dr. Valery Zukin vadovaujama vaisingumo klinika „Nadiya“ pripažinta viena populiariausių apvaisinimo mėgintuvėlyje procedūroms vietų visoje Europoje. Be to, tai pirmoji klinika pasaulyje, nevaisingumo gydymui taikanti visiškai naują pronuklearinio perkėlimo metodą (tai metodas, kai kūdikis vystosi iš embriono, turinčio dviejų tėvų pro-branduolių chromosomas ir donoro mitochondrijų genetinę medžiagą). Jis gali padėti susidūrus su sunkumais, paliečiančiais 1 iš 150 pacienčių, kurioms nesėkmingai taikomas pagalbinis apvaisinimas mėgintuvėlyje.

17 mokslinių darbų autoriaus dr. V. Zukin vardą pasaulis išgirdo 2017 metais, kai jo sukurtas metodas padėjo pasaulį išvysti trijų skirtingų žmonių DNR turinčiam sveikam kūdikiui. Šiuo metu ukrainiečių šeimoje augančiam pirmajam genetinį branduolinį DNR rinkinį iš tėvo ir motinos (maždaug 25 000 genų) ir donoro citoplazminio DNR (37 genus) gavusiam kūdikiui jau 4 metai. Iš viso procedūra jau pasinaudojo kelios dešimtys moterų.

Dr. Valery Zukin yra Ukrainos reprodukcinės medicinos asociacijos viceprezidentas ir Europos Žmogaus reprodukcijos ir embriologijos draugijos narys.

Anot LOGIN vadovės Sandros Meškauskaitės-Stepšienės, šis pranešėjas yra viena didžiųjų LOGIN festivalio „žvaigždžių“: „Sveikatos sektoriaus inovacijos – top tema šiuolaikiniam žmogui. Technologijos yra neatsiejamos žmogaus pagalbininkės kasdieniniame gyvenime, be to, jos vis dažniau naudojamos sveikatos būklei gerinti – šiuo atveju kalbame apie sprendimus, kurie padeda atpažinti spalvas daltonikui, valdyti bionines galūnes, girdėti garsus kurtiesiems, apie egzoskeletus, kurie padeda judėjimo problemų turintiems žmonėms, bei apie daugybę kitų neįtikėtinai įdomių mokslo laimėjimų. Dr. Valery Zukin yra žmogus, sprendžiantis itin jautrią – reprodukcinę žmonių problemą. Jo sukurti metodai sugrąžina viltį milijonams porų visame pasaulyje, tad labai džiaugiamės, kad tokiomis temomis ir jų inovacijomis kalbėsimės LOGIN konferencijoje.“

Visą gyvybės mokslams skirtos sesijos programą, kurią LOGIN pristato drauge su turinio partneriu MITA, rasite www.login.lt.

Dr. Valery Zukin pranešimą bus galima išgirsti gegužės 28 d. „LOGIN Curious mind powered by BTA” renginyje „Health and medicine” sesijoje nuo 9 val. LOGIN festivalis bus transliuojamas nemokamai per Delfi ir 15min portalus. Daugiau pranešėjų galite rasti www.login.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)