Organizatoriai negali duomenų naudoti reklamai

Nuo rugsėjo 1-osios renginių organizatoriai įpareigoti registruoti dalyvius ir surinkti jų duomenis: vardą, pavardę, telefono numerį, gyvenamosios vietos informaciją. Organizatorius šiuos duomenis tvarko COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) profilaktikos ir kontrolės priemonių įgyvendinimo tikslais ir neatlygintinai turės teikti Nacionalinam visuomenės sveikatos centrui COVID-19 ligos židinio epidemiologinės diagnostikos tikslais.

Pasak S. Meškauskaitės-Stepšienės, visi renginių organizatoriai nusiteikę, kad šiuo nelengvu laikotarpiu jie turi būti lankstūs, reaguoti į situaciją greitai ir rasti sprendimo būdų. Vis tik, tai – pakankamai nemažas iššūkis, nes žmonės bijo tretiesiems asmenims suteikti savo duomenis.

„Vardą, pavardę, elektroninio pašto adresą, o kartais ir telefono numerį mes patikime rinkodaros tikslais ir mums tai pakankamai įprasta. Tuo tarpu adresas yra ypatingai subtilus ir jautrus reikalas. Kodėl organizatorius turi žinoti, kur aš gyvenu? Tad žiūrint iš dabartinės situacijos taško, reikia suprasti, kad duomenys renkami tam, jog nustačius COVID-19 atvejį renginyje dalyvavusiam žmogui, jo organizatorius, drauge su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC), galėtų informuoti dalyvį, ir nebūtų taip, jog šią informaciją jis sužinotų tik iš žiniasklaidos“, – sakė LOGIN vadovė.

Tiesa, žmonės vis tiek baiminasi, kad pagal LRV prievolę renkami duomenys bus naudojami ir kitais tikslais – pavyzdžiui, reklamai. Tačiau organizatoriai ramina dalyvius – tokios teisės jie neturi ir duomenų naudoti negali.

„Reikia visus nuraminti, kad tie duomenys bus saugomi tik 21 dieną, t. y., tiek, kiek NVSC įvertino, kad duomenys bus reikalingi. Per šį laikotarpį jau įmanoma nustatyti atvejį, žmones – informuoti. Vėliau duomenys bus sunaikinti ir tikrai nebus naudojami jokiais kitais tikslais“, – tikino S. Meškauskaitė-Stepšienė.

LOGIN organizatoriai sprendimus buvo jau pasiruošę – visi bilietai perkami tik elektroniniu būdu, o kiekvienas dalyvis registruojasi aktyvioje nuorodoje, kurioje pateikia reikiamą informaciją. Tiesa, papildoma informacija, tokia kaip elektroninis paštas, amžius ir kita yra pateikiama savanoriškai, ir dalyvis pats sprendžia, ar nori, jog ji būtų naudojama rinkodaros tikslais. O duomenys, kurie renkami dėl COVID-19 susidariusios situacijos t. y. vardas, pavardė, telefonas ir gyvenamosios vietos adresas, yra privalomi užpildyti visiems dalyviams.

Sandra Meškauskaitė-Stepšienė

Kaip bus renkami duomenys

Minėtąją informaciją apie dalyvį organizatorius privalo surinkti dar iki renginio dienos, o mažesni renginiai šiuos duomenis surinkti galės tą pačią dieną, jiems jau prasidėjus.

„Turime įpareigojimą duomenis rinkti nuotoliniu būdu. Tai labai teisinga, nes galime užtikrinti saugumą: renginio metu dalyviai nesibūriuos eilėse pildydami popierines anketas. Mes manome, kad LOGIN dalyviui, bet kokiu atveju, elektroninis duomenų pateikimas turėtų būti ir patrauklesnis“, – pasakojo Sandra Meškauskaitė-Stepšienė.

Atsiranda manančių, kad žmonės ims piktnaudžiauti ir pateiks netikrą informaciją – įrašys adresus, kuriuose iš tikrųjų negyvena ar pateiks negaliojantį telefono numerį. Išties, tokia galimybė yra, tačiau organizatoriai sako, kad žmonės privalo būti supratingi.

„Patys dalyviai, žmonės, privalo būti sąmoningi. Šie duomenys renkami ne dėl organizatorių, o dėl pačių dalyvių. Visi renginių organizatoriai skatina dalyvių sąmoningumą tam, kad dalyviai norėtų duomenis palikti dėl savo pačių saugumo”, – dėmesį atkreipė LOGIN vadovė.

LOGIN konferencijos vadovė taip pat pabrėžia, kad žmonės turėtų elgtis atsakingai ne tik tada, kai jų prašoma pateikti informaciją, bet ir renginio dieną.

„Reikėtų atvykti anksčiau, pasižiūrėti, ar kaukė tinkama, laikytis atstumų, dezinfekuoti rankas. Visi šie dalykai – žmonių sąmoningumo klausimas, nes organizatorius per prievarta saugumo neužtikrins”, – pabrėžė S. Meškauskaitė-Stepšienė.

LOGIN organizatoriai primena, kad tomis pačiomis dienomis – rugsėjo 24-25 d. – organizuojami keturi renginiai laikysis visų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir kitų institucijų rekomendacijų dėl saugumo užtikrinimo.

LOGIN renginiai vyks parodų ir konferencijų centre Litexpo vidaus erdvėse, kėdės bus išdėstytos laikantis saugaus atstumo. Viename renginyje dalyvauja 500 žmonių, organizatoriai pasirūpins kaukėmis dalyviams ir skydais bei kaukėmis pranešėjams. Kadangi žmonių maitinimasis ir bendravimas yra neišvengiamas, šios erdvės suplanuotos lauke, bus įrengta 1.500 kv. m. pusiau dengtą lauko terasa. Visų mūsų saugumui užtikrinti, prašysime dalyvių leisti matuoti kūno temperatūrą, o prieš patenkant į erdves savanoriai kvies dezinfekuoti rankas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)