Antrepreneriai – atviri naujovėms ir nebijantys rizikuoti

Šiandieniniame pasaulyje tradicinis verslas konkuruoja su šiuolaikiniu – greitu, inovatyviu, prisitaikančiu prie pokyčių, visiškai nauju žmonėms. Tad, ne veltui juos kuriantys žmonės dažniausiai vadinami ne verslininkais, o antrepreneriais.

Danijos antrepreneris Jonathanas Low daug žino apie kūrybinius procesus, jų pritaikymą versle. Tad, paklaustas, kuo antrepreneriai išsiskiria iš kitų, kaip jiems pavyksta generuoti bei įgyvendinti novatoriškiausius sumanymus, J. Low dalijasi žiniomis ir sako, jog į šiuos klausimus bandė atsakyti ir genetikos tyrėjai. Jie bandė nustatyti su antrepreneryste susijusį DNR pėdsaką.

„Jie gavo įvairių rezultatų. Tačiau įdomiau kitas aspektas – psichinės sveikatos tyrėjai nustatė savitą įgimtų asmenybės bruožų, kurie apibūdina sėkmingus verslininkus, rinkinį. Dauguma psichinės sveikatos būklių yra susijusios su aiškiais asmenybės bruožais“, – aiškina jis.

Pasak antreprenerio, yra tam tikri požymiai, kurie lemia sėkmę ir yra susiję su įvairiomis emocinės sveikatos ligomis. Visų pirma, tai – atvirumas naujoms patirtims, idėjoms. Jonathano Low teigimu, antrepreneriai yra linkę išbandyti naujus dalykus, svarstyti įvairias perspektyvas ir mėgaujasi atsidūrę neatrastose, nepažįstamose aplinkose.

„Taip pat yra pasiekimo motyvacija ir siekimas – antrepreneriai stengiasi daugiau, siekia ambicingų tikslų. Tyrėjai taip pat atrado, kad viena svarbiausių antreprenerių asmeninių savybių, padedančių jiems kurti, yra ekstraversija. Jie naudoja energiją, lengvai ir gerai bendrauja, palaiko ryšius, domisi savo socialiniu pasauliu“, – sako J. Low.

Jo teigimu, antrepreneriai turi polinkį į riziką – jie yra drąsūs, nebijo imtis kažko naujo, o svarbiausia – jų negąsdina galimos neigiamos pasekmės. Taip pat jie pasižymi savarankiškumu ir dažnai pasikliauja savo pačių įgūdžiais bei ištekliais.

„Antrepreneriai – nepriklausomi, jie netinka jokioms organizacijoms, nebent patys jiems vadovauja. Dar viena svarbi savybė – aktyvumas. Jie numato kelis žingsnis į priekį, ieško naujų galimybių, patys aktyviai veikia, o ne laukia galimybių. Žinoma, dar yra inovatyvumas – antrepreneriai neapdorotas kūrybines mintis paverčia naudingais sprendimais, jie taip pat yra optimistiški, entuziastingi“, – kalba pašnekovas.
Jonathanas Low

Kai kurie asmenybės bruožai susiję su psichine sveikata

Vis tik, asmenybės bruožai, lemiantys sėkmę šioje srityje, daugeliui gali nebūti staigmena. Tačiau, J. Low teigimu, mažai kas žino apie antrepreneriams būdingą temperamentą, jų psichinę sveikatą – veiksnius, tiesiogiai susijusius su jų asmenybe, smegenų procesais.

„Suprasti šį ryšį labai svarbu ir patiems antrepreneriams, kad nesutrikdytų kūrybinio proceso, neperdegtų. Verslininkų supratimą apie psichinės sveikatos problemas apsunkina stigma ir gėda. Be to, verslininkai nelinkę atskleisti savo psichinės sveikatos problemų, mat bijo, kad toks informacijos atskleidimas neigiamai paveiks jų įmonių vertinimą ar veiklą“, – aiškina pašnekovas.

Jis pastebi, kad kai kurios psichikos sveikatos sąlygos yra susijusios su asmenybės bruožais, skatinančiais sėkmę. Pavyzdžiui, žmonės, turintys bipolinio spektro būklę, yra linkę į ekstravertiškumą. Tuo tarpu, ADHD – dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromą – turintys asmenys yra nepriklausomi.

„Sergantys depresija yra linkę į didesnę empatiją, leidžiančia užmegzti stipresnius ryšius su suinteresuotomis šalimis. Tačiau kai žmonės, turintys tam tikrą psichinės sveikatos profilį, pradeda antreprenerio, kūrėjo kelionę, įtampa, stresas gali sukelti neigiamus simptomus, pablogėjimus“, – įsitikinęs Jonathanas Low.

Kūrybiniai protai iš savęs reikalauja daugiau

Naujausi tyrimai atskleidžia, kad antrepreneriai, kūrybininkai ir progreso kūrėjai turi 30 proc. didesnę riziką susirgti psichinėmis ligomis. Vis dėlto, jis pabrėžia – nors kūrybiniai ir smegenų procesai neabejotinai susiję, sukurti kažką, sergant depresija, yra nepaprastai sunku.

„Įstabus menininkas Bruce'as Springsteenas visą savo gyvenimą kentėjo nuo depresijos. Tomis akimirkomis, kai jis būdavo prislėgtas, dainų atlikėjas nerašydavo. Šiais gyvenimo laikotarpiais jis nieko negali padaryti. Mano mintis apie kūrybiškumo, antreprenerystės ir psichinės sveikatos sąsają yra ta, kad kūrybiškas protas dažnai yra labiau pažeidžiamas. Įvairūs smegenų tyrimai atskleidžia teorijas, kodėl taip yra, tačiau mes, kūrybininkai ir verslininkai, turėtume išmokti geriau pasirūpinti savimi, savo psichine sveikata, kad vėliau nekentėtume dėl to, jog per daug iš savęs ar savo proto reikalavome“, – sako J. Low.

Garsus skandinavų antrepreneris ir pats ilgą laiką kovojo su depresija – pasak jo, tai yra vienas sunkiausių gyvenimo periodų. Tačiau, tuo pačiu, liga pastūmėjo geriau rūpintis savimi, kad galėtų ir toliau kurti nekenkdamas savo psichinei sveikatai.

„Daug ką lemia mūsų pačių lūkesčiai sau, o tai, vėlgi, atspindi, ko iš mūsų tikisi visuomenė. Šiandien mes daug einame į sporto salę, bėgiojame – tai labai naudinga mūsų fizinei sveikatai, tačiau nepakanka psichinei. Mes galime eiti į sporto salę kiekvieną dieną ir kentėti nuo depresijos ar nerimo. Taip yra todėl, kad nepakankamai lankomės psichikos sveikatos „treniruoklių salėje“, per mažai medituojame – nedarome dalykų, kurie ištreniruotų mūsų smegenis geriau atskirti mintis ir realybę. Tik todėl, kad mintys mums sako dalykus, nereiškia, kad jais turime tikėti“, – įsitikinęs J. Low.

Itin asmenišką, mąstymą provokuojančią, bet labai įkvepiančią ir pakilią istoriją apie progreso kūrėjų protą antrepreneris papasakos viename iš keturių didžiausio Baltijos šalyse progreso ir inovacijų festivalio LOGIN renginių – „Progress makers“.

Šiemet LOGIN keičia savo veidą – inovacijų ir technologijų gerbėjus rugsėjo 24–25 dienomis pasitiks ne vienas, o keturi renginiai. Festivalio organizatoriai, norėdami užtikrinti dalyvių, partnerių ir pranešėjų saugumą, šių metų inovacijų ir technologijų festivalį verčia 4 atskirais renginiais: LOGIN Progress Makers, LOGIN Curious Minds, LOGIN Future Leaders ir LOGIN Game Changers. Visi šie renginiai tuo pačiu metu vyks numatytomis dienomis, parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

„LOGIN Progress makers“ renginio pranešėjų sąrašas nuolat atnaujinamas: https://login.lt/speakers/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)