Kurs sprendimus klimato kaitos problemai įveikti

Hakatone buvo laukiami įvairių sričių specialistai, besidomintys ekologiškomis technologijomis – IT profesionalai, dizaineriai, viešųjų ryšių specialistai, inžinieriai, architektai, teisininkai, mokytojai, studentai ir kiti. Susibūrę į 3–5 žmonių komandas, kartu su mentorių pagalba jie ėmėsi naujų, tvarių sprendimų kūrimo.

Sveikinamąjį žodį renginyje tarusi Europos parlamento vicepirmininkė Katarina Barley džiaugėsi matydama gausų hakatono dalyvių būrį, nusistebėdama, jog didelę dalį jo sudaro moterys.

„Užvis labiausiai džiaugiuosi visų įsitraukimu į klimato kaitos sprendimą, nes, sakyčiau, šiuo metu tai yra didžiausias mūsų iššūkis. Tai vienas iš pavyzdžių, kodėl mums reikalinga Europos Sąjunga – akivaizdu, kad vieni klimato kaitos įveikti negalime ir turime būti kartu. Jei nekeisime to dabar, bandysime tai atidėti – ateis diena, kai jau bus per vėlu“, – renginio metu kalbėjo K. Barley.

Jai antrino ir Europos Parlamento biuro Lietuvoje vadovė Daiva Jakaitė, pabrėždama, kad inovatyvių produktų kūrėjai į renginį susirinko ne tik saugoti save, bet ir savo aplinką, savo šalį, savo pasaulį.

„Kiekvieno iš mūsų indėlis, ar tai būtų per IT sprendimą, ar per atliekų rūšiavimą, mažesnį vartojimą ar kaimyno paskatinimą daryti tą patį, yra svarbus. Linkiu surasti visus galimus sprendimus, kaip mes visi kartu galime prisidėti prie švaresnės Europos ir švaresnio pasaulio“, – į renginio dalyvius kreipėsi D. Jakaitė.

Inovatyviausi hakatono sprendimai bus apdovanoti

Kaip teigia Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, tai jau antrasis jų rengiamas hakatonas, skirtas klimato kaitos problemai spręsti.

„Europos žaliasis kursas yra mūsų naujoji vėliava, naujoji Europos Sąjungos augimo strategija. Turime ambiciją tapti 2050 metais pirmuoju pasaulyje klimatui neutraliu žemynu, ir tam, kad mes tai pasiektume, reikia visų pagalbos – valstybių, verslo, žemdirbių, akademijos, universitetų, bet ypatingai reikia kiekvieno iš jūsų pagalbos ir idėjų, išmanumo ir kūrybos“, – pabrėžė A. Pranckevičius.

Hakatone dalyvaujančioms komandoms į pagalbą atėjo mentoriai Agnesta Filatovė, Aistė Jakimavičiūtė-Bikauskė, Andrius Gudzinskas, Bronis Ropė, Danielius Visockas, Darius Kniūkšta, Dmitrij Radin, Edvinas Grišinas, Gediminas Dilertas, Giedrius Bučas, Greta Galubauskaitė, Ignas Šlapkauskas, Jordis Šatūnas, Karolis Leskevičius, Laura Prievelytė-Juknė, Martynas Drobulis, Paulius Širvinskas, Radvilas Šeputis, Sascha Bollerman, Vaiva Ružaitė.

Autoriams, sukūrusiems inovatyviausius ir lengviausiai pritaikomus produktus, atiteks 2500 eurų prizinis fondas. Prie jo prisideda Nyderlandų Karalystės ambasada, „AgriFood Lithuania DIH“ ir „Art21“. Papildomus prizus įsteigė Švietimo mainų paramos fondas kartu su Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra, inovacijų festivalis „Login“ ir Vilniaus tarptautinio kino festivalis „Kino pavasaris“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)