Atlikti tyrimai turėtų padėti nustatyti, ar vyro mumija tikrai yra Balkasodžio koplyčioje palaidoto grafo Jociunskio palaikai. Jei rentgenologinės analizės metu paaiškės, kad mirusiojo kūnas buvo apdorotas naudojant sunkiuosius metalus (arseną ar gyvsidabrį), tuomet bus galima teigti, kad mirusysis balzamuotas XIX amžiuje, kai šie chemikalai buvo naudojami balzamavimui ir greičiausiai yra didikas Jociunskis.

Balzamuotojas–tanatopraktikas Danas Jankauskas sako, kad balzamavimo žymės vyro mumijos kūne labai aiškiai matomos, ir anot jo, tai neabejotinai laidojimui, o ne medikų studijoms, paruoštas kūnas: „Mano manymu, jis buvo balzamuotas per šlaunies arterijas ir per miego arterijas, taip pat matosi pjūvis nuo gaktikaulio iki bambos. Tai yra gana šiuolaikiškas balzamavimo būdas. Taip pat galima teigti, kad dalis žarnyno buvo pašalinta. Balzamavimas atliktas gerai, todėl ši mumija ir sulaukė šimto metų.“ – D. Jankauskas, taip pat sako, kad tai negali būti studijų tikslais mumifikuotas kūnas – „Jei tai būtų anatominės paskirties preparatas, nebūtų išimti vidaus organai. Juk jie naudojami studentų mokymui. Todėl tikrai galime sakyti, kad mirusysis balzamuotas laidojimui.“

Kompiuterinė tomografija taip pat atlikta ir naujagimio mumijai, kuri 2002 metais VU Medicinos fakultetui perduota Gedimino Šinkūno. Vyras ją gavęs iš vieno gydytojo, kuris tuo metu dirbo vienoje jau uždarytoje, Vilniaus ligoninėje. Apžiūrėję šią mumiją mokslininkai sako, kad neproporcingai didelė galva byloja apie hidrocefaliją (galvos vandenligę).

Mumijų ekspertas dr. Dario Piombino-Mascali teigia, kad kalbėti apie galutinius, šiandien mumijoms atliktų tomografijų, rezultatus dar anksti: „Šiuo metu turime neapdorotą medžiagą, su kuria teks dirbti. Tuomet analizuosime kaulinius bei minkštuosius audinius ir galėsime nustatyti galimas anomalijas bei aprašyti palaikų anatomiją ir morfologiją. Taip pat mėginsime nustatyti, kokių medžiagų šešėlius matėme vadinamojo grafo mumijos nugaros srityje. Gali būti, kad tai balzamavimo skysčiai arba irimo metu susidarę dariniai. Bendrai kalbant, šiandien dar anksti šnekėti apie tomografijų rezultatus, tačiau kai tyrimai bus baigti, tikrai žinosime daugiau apie šias dvi mumijas.“

Mumijų tomografijos bus analizuojamos JAV. Jei specialistai nustatys, kad tanki medžiaga vyro mumijos nugaros srityje tai vienas iš sunkiųjų metalų, naudotų palaikų balzamavimui XIX amžiuje, neliks jokių abejonių, jog tai didiko Jociunskio palaikai.

Balkasodžio koplyčios griuvėsiai tebestovi išnykusio Jociūnų kaimo apylinkėse. Šioje vietoje buvo ir dvaras priklausęs Jociunskių giminei. Bronius Kašelionis savo knygoje rašo, kad tarp vietos gyventojų buvo paplitęs pasakojimas apie Lenkijoje gyvenusį dvaro poną, kuris po mirties norėjo būti palaidotas Balkasodžio koplyčioje. Jo palaikai buvo balzamuoti ir paslapčia gabenami iš Lenkijos į Lietuvą, nes to meto įstatymai draudė pervežti palaikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)