Kompiuterinės tomografijos metodas tiriant mumijas mūsų šalyje taikomas antrą kartą. Pirmąjį kartą mokslininkai šią metodiką pasitelkė 2011-ais metais tirdami Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios rūsiuose saugomas mumijas bei Senovės Egipto mumiją iš Nacionalinio M.K. Čiurlionio muziejaus Kaune.

Tyrimams vadovaujantis prof. Rimantas Jankauskas teigia, kad kompiuterinė tomografija analizuojant palaikus mūsų šalyje buvo panaudota vos kartą dėl kelių priežasčių: „Visų pirma, trukdo didelis tokių tyrimų “gyviems” pacientams poreikis ir didelis įrangos apkrovimas, tad sunku ištaikyti laiką ir suderinti visas technines detales. Be to, tokie tyrimai nepigūs, o rezultatus interpretuoti reikia specifinių žinių ir patirties. Galiausiai – nebuvo rodoma iniciatyvos. Reikalai pajudėjo kai Lietuvoje saugomomis mumijomis susidomėjo iš Italijos atvykęs specialistas, bendradarbiaujantis su įvairiose srityse besispecializuojančiais tyrėjais užsienyje“ – sakė mokslininkas.

Profesorius taip pat priduria, kad šie tyrimai gali atskleisti daug svarbios informacijos apie senovės Egiptą, kuri aktuali ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinei auditorijai:

„Iš šių tyrimų tikimės sužinoti labai daug – kaip ir kiek išlikę kaulai, kaulų ir dantų būklė, pagal kurią galėsime nustatyti asmens lytį ir amžių, galimas ligas. Kaip ir kiek išlikę minkštieji audiniai, kokia jų būklė ir galima patologija. Tai leis spėti, ar sirgo senovės Egipto gyventojai, pavyzdžiui, ateroskleroze. Taip pat, sužinosime apie šių mumijų balzamavimo priemones ir techniką. Gal būt vyturuose įdėti amuletai? Šią informaciją galėsime palyginti su ant sarkofagų esančiais įrašais“ – pasakojo prof. R. Jankauskas

Šios savaitės tyrimams besiruošiantys mokslininkai tvirtina, kad kompiuterinė tomografija, tai pažangiausias radiografinio tyrimo būdas, kurio dėka galima atkurti erdvinį kūno vidaus vaizdą. Taip tiriami mumifikuoti palaikai nepažeidžiami, o tyrėjai gauna daug vertingos informacijos apie minkštuosius ir kaulinius kūno audinius.

Planuojamos tirti senovės Egipto mumijos į Lietuvą buvo atgabentos XIX amžiaus antroje pusėje. 1898 metais mumijų sarkofagų hieroglifus šifravo garsus rusų egiptologas prof. Borisas Turajevas. Anot jo, vienas sarkofagas skirtas Amono-Ra žynio Horio, Amenemopės sūnui ir turėtų būti datuojama XX dinastijos laikotarpiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)