Pirmoje vietoje – fotografavimas

Jei tikėti Didžiosios Britanijos mobiliojo ryšio operatoriaus „O2“ praeitais metais atliktu tyrimu, daugiausiai žmonių mobiliųjų telefoną naudoja nuotraukų įamžinimui (74 proc. visų apklausoje dalyvavusių žmonių) ir tik po to - skambinimui (71 proc.). Trečią vietą pagal svarbumą telefone užima SMS žinučių rašymas ir naršymas internete (69 proc.). Du iš trijų vartotojų naudoja telefonus vietoje žadintuvo. Kas antram žmogui telefonas atstoja laikrodį ir adresų knygelę. Pusė apklaustųjų mobiliuoju aparatu tikrina elektroninį paštą ir lankosi socialiniuose tinkluose. Dar telefonas naudojamas kaip dienoraštis, muzikos grotuvas, žaidimams, filmų ir televizijos peržiūrai bei knygų skaitymui.

„Smartfonas“ naudojamas dvi valandas per dieną

Išmaniųjų telefonų savininkai vidutiniškai kasdien praleidžia su savo įrenginiu kiek daugiau nei dvi valandas. Daugiausiai laiko naršoma internete (25 min.), socialiniuose tinkluose (17,5 min.), klausomasi muzikos (15,5 min.) ir žaidžiama (14,5 min.). „O2“ apklausti Anglijos vartotojai vidutiniškai per dieną prakalba apie 12 minučių, o trumpąsias žinutes rašo apie 10 minučių ir šios veiklos pagal skiriamą laiką tėra, atitinkamai, penktoje ir septintoje vietoje. Išmanusis telefonas taip pat pakankamai dažnai naudojamas elektroninių laiškų skaitymui ir rašymui (11 min.), filmų ir internetinės TV peržiūrai (9,5 min.) bei knygų skaitymui (9 min.). Fotografavimui ar filmavimui vartotojai vidutiniškai skiria 3,5 minutės per dieną.

Kokius daiktus pakeičia telefonas?

Šiuolaikinis išmanusis telefonas sugeba atstoti kelis įrenginius iš karto. Kaip rodo „O2“ tyrimas, apie pusę „smartfonų“ vartotojų jau nebesinaudoja žadintuvu ir laikrodžiu. Žymi dalis (39 proc.) įsigijusių telefonus žmonių visiškai atsisakė skaitmeninių fotoaparatų. Kai kas netgi naudoja išmaniuosius įrenginius vietoje nešiojamojo kompiuterio arba netgi žaidimų konsolės.

Kaip išplėsti telefono galimybes?

Dalį aukščiau išvardintų galimybių turi bet kuris naujas išmanusis telefonas su „Android“ arba „iOS“ operacines sistema. Kitas galimybes galima pridėti dviem būdais: įdiegus mobiliąją programėlę (angl. „app“) arba įsigijus priedą (angl. accessory). Programėlės gali būti tiek mokamos, tiek ir nemokamos, o priedai yra mokami.

Didžiose parduotuvėse galima peržiūrėti populiariausių ir geriausiai įvertintų programų sąrašus. Ši informacija gerokai palengvina paiešką. Paveiksliuke – „Getjar.com“ svetainė
Mobiliąsias programėles geriausia siųstis iš operacinės sistemos gamintojo svetainės, kuri yra ne kas kita, kaip elektroninė parduotuvė. Jei turite „Android“ telefoną, tuomet apsilankykite „Google Play“ parduotuvėje, „iOS“ atveju – „App Store“ parduotuvėje. Programėles parsisiųsti ir diegti patogiausia tiesiogiai telefone, įjungus tam tikslui skirtą įrankį. Visi „Android“ ir „Apple“ telefonai turi tokį įrankį, kurio pavadinimas sutampa su parduotuvės pavadinimu. Dar vienas geras programų šaltinis – svetainė „Getjar.com“, kurią sukūrė lietuvio Iljos Laurso kompanija.

Žinoma, programų parsisiuntimui bus reikalingas ir interneto ryšys, geriausia, bevielis „Wi-Fi“, nors iš bėdos galima naudotis ir mobiliuoju 3G ar 4G.

Geriausios nemokamos „Android“ programos

DELFI pateikia geriausias ir dažniausiai naudojamas „Android“ telefonuose programas. Šis sąrašas sudarytas remiantis „Google“ skelbiama programų parsisiuntimo statistika. Kai kurios iš išvardintų programų yra įdiegiamos gamintojų į telefonus kartu su operacine sistema, tad siųsti jų nebereikia.

Navigacija ir žemėlapiai. Didžiuma „Android“ išmaniųjų telefonų turi GPS imtuvus ir žemėlapių programą „Google Maps“. Ši programa leis nepasiklysti nepažįstamame mieste arba šalyje. Skirta ir pėstiesiems, ir dviratininkams, ir automobilių vairuotojams. Vienas didžiausių „Google Maps“ trūkumų – jos darbui reikalingas ryšys su internetu. Jei nėra galimybės prisijungti prie interneto, tuomet galima įsidiegti kitą žemėlapių programą, kuri veikia taip vadinamu „offline“ režimu. Pavyzdžiui, nemokama „Osmand“ versija leidžia naudotis iki 10 šalių žemėlapių.

Naršymui internete puikiai tinka telefone įdiegta naršyklė „Internet“ (tai mobili „Google Chrome“ versija). Kai kurie pažengę vartotojai vietoje šios programos naudoja „Opera Mobile“.

Orų prognozės peržiūros programos yra vienos iš dažniausiai naudojamų išmaniuosiuose telefonuose. Visų jų veikimui reikalingas ryšys su internetu. Jei jūsų aparate nėra programos „Weather“, galite parsisiųsti nemokamą jos alternatyvą „AccuWeather“ arba lietuvaičių gamybos „Orai“ ar „Orai Lietuvoje“.

Bendravimui socialiniuose tinkluose. Naujausiuose telefonuose (su „Android 4.x“ operacine sistema) rasite prisijungimui prie „Facebook“ ir „YouTube“ skirtus įrankius, kurie taip ir vadinasi. Jei tokių daiktų nėra, juos bet kada galite nemokamai parsisiųsti iš „Google Play“ parduotuvės. Savo programėles yra sukūrę didžiuma didžiausių socialinių tinklų, tokie kaip „Instagram“, „Google+“ ar „Twitter“. Dažniausiai jos dalinamos už dyką.

Žaidimams. Lietimui jautrus ekranas atvėrė duris naujai žaidimų rūšiai, kuri pasižymi nepaprastu interaktyvumu ir paprastumu. Šiai dienai telefonams skirtų žaidimų prikurta begalės ir visiems skoniams. Naujokai žaidimų srityje gali pradėti nuo pasaulinių hitų „AngryBirds“, „Cut the Rope“ ir „Fruit Nija Free“. Didelio populiarumo sulaukė ir šiuolaikinis „tamagočių“ variantas „Pou“. Šiame žaidime reikia auginti virtualų gyvūnėlį.

Pigesniems pokalbiams. Į išmaniuosius telefonus galima įdiegti „Skype“ programą ir panaudoti ją pigesniems skambučiams į užsienį. Yra ir kitų bendravimo balsu ir trumposiomis žinutėmis alternatyvų, pvz., „Viber“.

Vietoje užrašų knygelės. Šiam tikslui telefone iš anksto įdiegtos kelios programos. „Contacts“ yra adresų knygelė, „Calendar“ – kalendorius, kurį galima panaudoti ir dienotvarkės bei darbų sudarymui, „Memos“ skirta trumpiems užrašams, o „Mini diary“ – dienoraščiui. Senesniuose aparatuose tokių programų gali ir nebūti, bet jas nesunkiai rasite „Play“ parduotuvėje.

Mokymuisi, lavinimuisi. Su išmaniojo telefono pagalba gali mokytis ir vaikai, ir suaugusieji. Programėlė „Learn & Play. English Free“ padės pramokti anglų kalbos. „Google vertėjas“ („Google Translate“) atstos žodyną, o „Kids Paintings Coloring Book“ pagelbės mažiesiems pramokti piešti.

Programa „Žinau kiek sveriu“
Sveikatinimui. Jei norite sulieknėti, jums padės kalorijų skaičiuoklė „Calorie Counter – MyFitnessPal“ arba lietuvių sukurta svorio sekimo programėlė „Žinau kiek sveriu“. Aktyviai sportuojantiems pravers „Endomondo Sports Tracker“ arba „Sports Tracker“. Šios dvi programos skirtos sporto treniruočių maršrutų ir rezultatų įrašymui bei bendravimui su bendraminčiais.

10 netikėčiausių telefono pritaikymų

O štai keletas įdomių, netikėtų ir, svarbiausia, nieko papildomai nekainuojančių, išmaniojo telefono pritaikymų:

1. Vietoje veidrodėlio. Kai po ranka nėra veidrodžio, o reikia nusiskusti arba pasidažyti, padės „Mirror Magic“ programa. Ji rodo ekrane vaizdą iš priekinės telefono kameros.

2. Vietoje žibintuvėlio. Išmanieji telefonai turi blykstes ir didelius ekranus, kurie skleidžia pakankamai daug šviesos. Tamsų vakarą ar naktį jums padės pasišviesti nedidelė ir patogi naudoti programėlė „Tinny Flashlight“.

3. Išmatuok savo pulsą. Atrodo neįtikėtina, bet išmaniuoju telefonu galima išmatuoti savo arba draugo širdies pulsą. Tai sugeba daryti programa „Instant Heart Rate“. Įjungus programą reikia paleisti ir laikyti pirštą ant ekrano.

4. Atpažink neatpažįstamą. Matote nežinomą pavadinimą, tekstą ar logotipą? Nufotografuokite jį ir patalpinkite internete su „Google Goggles“. Programa atliks paiešką didžiulėje vaizdų duomenų bazėje ir pasistengs identifikuoti daiktą arba išversti tekstą. Jums nieko nereikės įvedinėti ranka.

5. Kas ir ką groja? Girdite smagų kūrinį klube arba per radiją, bet nežinote kas atlieka? Jei suspėsite iki dainos galo įjungti telefone „Shazam“, programa įrašys kūrinio fragmentą ir pabandys jį atpažinti. Muzikos įrašymui internetas nereikalingas, tačiau atpažinimo procesui jis būtinas. Laimei, „Shazam“ leidžia atskirti šiuos du veiksmus laike.

6. Vietoje bevielės klaviatūros ir pelės. Neįtikėtina, bet išmaniuoju telefonu galima valdyti kompiuterį. Programa „RemoteDroid“ išnaudoja telefone įmontuotą akselerometrą ir lietimui jautrų ekraną kaip pelės pakaitalą. Judindami aparatą, judinsite žymeklį kompiuteryje. Tekstas renkamas įprastu būdu – spaudinėjant virtualią klaviatūrą ekrane. Sistemą sudaro dvi dalys: viena diegiama telefone, kita – kompiuteryje.

7. Triukšmo lygio matuoklis. Jei telefonas turi mikrofoną, gal jį galima panaudoti ne tik pokalbiams, bet ir triukšmo lygio matavimams? Viskas, ko tam reikės – nedidelės programėlės „Sound Meter“. Ji sugeba apytiksliai nustatyti triukšmo stiprumą iki 90-100 decibelų.

8. Padės atsisakyti rūkymo. Nesiseka mesti rūkyti ir net nepadeda žymioji Aleno Carr‘o knyga „Lengvas būdas mesti rūkyti“? Išbandykite alternatyvų būdą – „Android“ telefonams skirtą nemokamą programėlę „QuitNow!“. Ji primins, kiek dienų neberūkote, kiek pinigų ir laiko jau sutaupėte.

9. Vizitinių kortelių dėklas. Kam kaupti vizitines korteles stalčiuose, pirkti specialius dėklus, jei yra žymiai patogesnių ir visiškai nemokama alternatyva? Su programa „Business Card Reader Lite“ galima nufotografuoti kortelę, atpažinti joje įrašytą tekstą ir išsaugoti telefono adresų knygelėje. „iPhone“ telefonų savininkams skirta panaši programa „CardMunch“.

10. Vietoje diktofono. Įdiegę savo telefone „Call Recorder“ galėsite įrašinėti visus savo pokalbius ir perklausyti juos vėliau. Jei norite turėti visavertį diktofoną, tuomet parsisiųskite programėlę „Smart Voice Recorder“. Deja, telefono mikrofonas nėra toks galingas kaip tikrų diktofonų, dėl to įrašų kokybė tėra patenkinama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)