„Omnitel“ neriboja greičio

4G, o tiksliau, mobiliesiems tinklams skirtą LTE versiją, mūsų šalyje tiekia dvi bendrovės – „Omnitel“ ir „Tele2“. Jų siūlomi interneto planai pateikti lentelėje. Atkreipkite dėmesį, kad šie planai skirti tik kompiuteriams, o ne išmaniesiems telefonams.

Operatoriai pasirinko skirtingas paslaugų gradavimo ir apmokestinimo politikas. „Omnitel“ nusprendė nebeskirstyti interneto planų į trečios ar ketvirtos kartos. „Klientų mes neskirstome į 4G, 3G ar 2G – turime mobiliojo interneto klientus, kurie naudojasi tokia technologija, kokią palaiko jų turima įranga“ – teigia bendrovės ryšių su visuomene vadovė Daiva Selickaitė.

Taigi, „Omnitel“ siūlo tiesiog „mobiliojo interneto kompiuteryje“ paslaugą ir leidžia naršyti maksimaliu įmanomu greičiu. O kokia sparta vartotojas iš tiesų naršys, priklauso nuo dviejų dalykų: a) įsigyto modemo ir b) pasiekiamo namuose arba biure mobiliojo tinklo. Didžiausią greitį galima pasiekti tik turint 4G modemą ir būnant tuose Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio rajonuose, kuriuose veikia „Omnitel LTE“ ryšys. Kito modemo atveju arba kitose šalies vietose teks tenkintis lėtesniu 3G arba visiškai lėtu EDGE ryšiu.

„Omnitel“ interneto planai vienas nuo kito skiriasi nemokamų megabaitų skaičiumi. Kuo pigesnis planas, tuo mažiau duomenų per mėnesį galima parsisiųsti, maža to, jei netyčia viršysite limitą, teks mokėti už perviršį. 4G ryšio atveju, imti pigesnius planus su 1 arba 3 gigabaitų apribojimu duomenims neapsimoka, nes šią ribą dėl didelio greičio galima labai greitai pasiekti. Brangiausi planai neturi mokesčio papildomiems, virš limito parsisiųstiems megabaitams, tačiau pasiekus ribą operatorius iki mėnesio pabaigos dienos metu (nuo 8 val. ryto iki 24 val. vakaro) apriboja spartą iki varganų 120 kilobitų per sekundę.

Lietuvos operatorių siūlomi 4G interneto kompiuteriuose planai ir jų mokesčiai

„Tele2“ neriboja duomenų

„Tele2“ pasirinko kitą taktiką ir riboja ne duomenis, bet greitį. Žymiai geriau už „Omnitel“? Pamačius į maksimalų greitį, taip neatrodo. Brangiausiojo plano 5 megabitai per sekundę sparta yra keliolika kartą mažesnė už „Omnitel“ deklaruojamą 4G greitį ir net yra mažesnė už to paties „Tele2“ siūlomą 3G greitį. Be to, sprendžiant iš bendrovės svetainėje skelbiamos informacijos, „Tele2“ neskaičiuos duomenų tik iki Naujųjų metų. Nuo sausio 1 dienos turėtų įsigalioti 3 gigabaitų per mėnesį apribojimas.

Kaip DELFI paaiškino „Tele2“ atstovas Andrius Baranauskas, bendrovė sukūrė tokius planus norėdama užtikrinti visiems savo klientams gerą greitį ir neriboti jų duomenų limitais. „Kas iš to, jei prisijungęs maksimalia įmanoma sparta žmogus per kelias valandas pasiekia ribą ir po to iki mėnesio galo priverstas naršyti minimalia sparta“ – teigia operatoriaus korporacinės komunikacijos direktorius. „Tele2“ ketina plėsti 4G tinklo pajėgumus ir kai atsiras galimybės, padidins interneto planų greičius.

„Tele2“ tiekiamas 4G internetas kol kas veikia tik Alytuje, Marijampolėje, Jonavoje, Mažeikiuose ir Utenoje. Kituose miestuose 4G planą užsisakę vartotojai gali už tą pačią kainą ir tomis pačiomis sąlygomis, t.y. su tuo pačiu greičio apribojimu, naudotis 3G internetu.

Taigi, Tele2“ klientai turi du kelius: rinktis lėtesnį LTE internetą arba imti greitesnį, bet su duomenų apribojimais 3G planą. Visų operatorių siūlomus 3G planus galite palyginti žemiau pateiktoje lentelėje.

Pagrindiniai mūsų šalyje siūlomi 3G interneto kompiuteriuose planai. Į lentelę įtraukti tik su sutartimi ir mėnesiniu mokesčiu tiekiamos paslaugos. Be jų operatoriai taip pat siūlo išankstinio mokėjimo (angl. pre-paid) internetą

O „Bitė“ laukia

„Bitė“ kol kas nesiūlo savo klientams 4G planų. „Vartotojams paprastai nerūpi, kokios technologijos akronimas slypi už gaunamų paslaugų. Jiems svarbiausia savo telefone turėti spartų internetą ir naudotis juo, kaip tik jie nori. Tai yra mūsų tikslas. 4G ir LTE tėra rinkodariniai terminai, kuriuos operatoriai sugalvojo tik tam, kad turėtų apie ką kalbėti. Šiandien 95 procentai visų paslaugų ir turinio poreikių pilnai patenkina 3G technologijos suteikiamos galimybės“ – taip „Bitės“ sprendimą atidėti 4G technologijos diegimą ateičiai paaiškino bendrovės rinkodaros direktorius Pranas Kuisys.

Kodėl nesiūlomi 4G planai telefonui?

4G ryšys priklauso mobiliojo ryšio kategorijai, tačiau tai dar nereiškia, kad jis būtinai turi veikti mobiliuosiuose telefonuose. Tiesa yra tokia, kad 4G, o tiksliau, jo LTE atmaina, gerai veikia tik kompiuteriuose. Dėl šios priežasties, tiek „Omnitel“, tiek ir „Tele 2“ siūlo 4G planus tik kompiuterių savininkams. Ketvirtos kartos ryšis tradiciškai siejamas su telefonais dėl to, kad tokį ryšį siūlo mobiliųjų tinklų operatoriai.

Kodėl LTE neveikia telefonuose?

Todėl, kad Lietuvoje įdiegta LTE technologija pritaikyta tik duomenų, bet ne balso ar SMS žinučių persiuntimui. Tiesa, yra sukurti sprendimai, kurie leidžia perduoti balsą LTE kanalais, bet jie reikalauja mobiliojo ryšio tinklų pertvarkymo. Lietuvos operatoriai kol kas neskuba to daryti, dėl to LTE ryšys kol kas veikia tik kompiuteryje. Kaip DELFI paaiškino „Tele2“ atstovai, šiuo metu telefone vienu metu negalima naudotis ir LTE internetu, ir balso paslaugomis. Kitais žodžiais, jei jūs naršote internete arba žiūrite „Youtube“ filmuką, jums nebus galima prisiskambinti arba skambutis nutrauks duomenų siuntimą. 3G technologija šios problemos neturi.

Kodėl tuomet parduodami LTE telefonai?

Dėl to, kad kai kuriose kitose šalyse jau išspręsta balso perdavimo LTE tinklais problema ir šiose šalyse telefonai su 4G ryšiu veikia.

Lietuvoje galima nusipirkti išmaniuosius telefonus, kurie turi 4G ryšio priemones. Pavyzdžiui, neseniai parduotuvėse pasirodęs „Samsung Galaxy S4“ turi tokią technologiją. Bet skubėti pirkti telefoną vien tik dėl šio ryšio neverta, nes operatoriai neskuba pertvarkyti savo tinklų. Štai „Omnitel“ planuoja permainas įgyvendinti tik 2014 pirmoje pusėje, „kai, tikėtina, rinkoje ir pas vartotojus atsiras daugiau 4G LTE telefonų ir bus didesnis poreikis naudotis šia technologija telefonuose“. Panašius pažadus dalina ir „Tele2“. Abu operatoriai pasirinko laukimo taktiką, kurios esmė – laukti, kol susikaups kritinė vartotojų su 4G telefonais masė ir tik tuomet atlikti pertvarką. O „Bitė“, kuri šuo metu net neturi įsidiegusi 4G, tikriausiai iš karto iššoks į greitąjį traukinį su spėjusiomis atpigti ir patobulėjusiomis technologijomis.

Bet yra aplinkinis kelias

Nežiūrint LTE apribojimų, šį ryšį vis tik galima panaudoti ir telefone. Tiesa, ne tiesiogiai, bet per tarpinį įrenginį. „Omnitel“ jau pradėjo prekiauti kišeniniu 4G LTE maršrutizatoriumi. „Huawei E5576“ leidžia ketvirtos kartos tinklo galimybėmis naudotis su visais išmaniaisiais telefonais ir kitais įrenginiais, kurie turi bevielį „Wi-Fi“ prisijungimą. Maršrutizatorius turi pakakamai talpią bateriją, tad gali veikti bet kur, kur yra mobilusis internetas. Tikėtina, kad panašų įrenginį artimiausiu metu pristatys ir kiti operatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)