Didžioji dalis tiriamų palaikų buvo rasti Vilniaus mieste, bažnyčių rūsiuose ir datuojami viduramžiams. Kita dalis priskiriama akmens, bronzos ir geležies amžiams. Mokslininkai išskiria neįprastą palaidojimo atvejį Pietų Lietuvoje, kuris jų manymu gali būti ritualinių apeigų auka.

„Lazdijų apylinkėse, durpyne buvo rasti šešių jaunų vyrų palaikai, kuriuos archeologai datavo vėlyvajam bronzos amžiui. Palaikai skeletuoti, kaukolėse aptiktos aiškios smurto žymės. Panašūs ritualai buvo paplitę ir Skandinavijoje, kuomet apeigų aukos be jokių laidojimo apeigų buvo metamos į pelkę. Manome, kad rentgenologiniai tyrimai leis sužinoti daugiau apie šį atvejį“ – sakė prof. Rimantas Jankauskas.

Šią popietę rentgenologai taip pat atliko kitų keturių palaikų rentgenogramas. Jų tarpe akmens amžiui datuojama lūžusi moters alkūnė, bronzos amžiaus vyras su gimimo trauma ir Katedros požemiuose rasti palaikai.

Ilguosius kaulus su traumų žymėmis tirianti paleopatologė Justina Kozakaitė išanalizavusi pirmąją rentgeno nuotrauką teigė, kad velionio atviras lūžis buvo infekuotas ir komplikavosi - „ Tai geležies amžiaus palaidojimas iš Plinkaigalio, palaikai priklausė apytiksliai 50 metų amžiaus sulaukusiam vyrui. Panašu, kad atviras lūžis infekavosi ir išsivystė osteomielitas“.

Mokslininkai teigia, kad rentgeno nuotraukose matoma vidinė kaulo struktūra, todėl atsiranda galimybė tirti traumos gijimo ar gydymo aplinkybes.

„Rentgeno nuotraukose matoma vidinė kaulo struktūra, jos persitvarkymas ir patologiniai pokyčiai – tai ko išorėje nematome. Tuomet galima išaiškinti detales, kaip ir kodėl trauma įvyko, kokia buvo tolimesnė eiga – gijimas, gydymas, kokios komplikacijos ir atokios pasekmės“ – aiškino prof. R. Jankauskas.

Panašūs rentgenologiniai skeletuotų palaikų tyrimai Lietuvoje atliekami retai dėl aukštų įrangos eksploatacijos kainų. Tačiau „Northway“ medicinos centro generalinės direktorės pavaduotoja Jolanta Prieskienienė teigia, kad tokie palaikų tyrimai naudingi ir šiuolaikinės medicinos pažangai: „Mūsų centras džiaugiasi, kad gavo tokią galimybę, nes šiuolaikiniams medikams labai svarbu pažinti traumų prigimtį ir medicinos raidą. Tikime, kad rezultatai atskleis daug naudingos informacijos apie to laikmečio ligas, gyvenimo trukmę, mirties priežastis ir leis susidaryti tikslesnį vaizdą apie praeityje gyvenusių žmonių sveikatą“.

Mokslininkai planuoja atlikti visų penkiasdešimties palaikų rentgenogramas iki birželio mėnesio pradžios. Tuomet paaiškės daugiau svarbių detalių apie viduramžių ir senovės lietuvių gyvenimo būdą bei patirtas traumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)