Projekto pradžioje buvo pradėtos analizuoti Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios rūsyje rastos mirusiųjų mumijos. Į tyrimų programą buvo įtraukta ir Nacionaliniame M.K. Čiurlionio muziejuje saugoma senovės Egipto mumija.

Siekiant nepažeisti ir nesuardyti mirusiųjų palaikų, pirminiai tyrimai buvo vykdyti naudojant neinvazinius metodus, pasitelkus kompiuterinę tomografiją. Vilniaus universiteto prozektoriume palaikai buvo išmatuoti ir aprašyti, taip pat paimti jų audinių mėginiai. Per kelias dienas mokslininkai surinko būtiniausią informaciją tolimesniems tyrimams iš dvidešimt trijų mumijų bei septynioms iš jų atliko kompiuterinę tomografiją. Vėliau palaikai buvo grąžinti į Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios rūsius. Senovės Egipto mumija buvo perduota P.Gudyno centro restauratoriams.

Po beveik dvejus metus trukusių rentgenogramų ir mėginių tyrimų, mokslininkai jau gali džiaugtis gavę pirmuosius rezultatus: „2011-siais atlikome didelį darbą – kompiuterinės tomografijos būdu per vieną dieną ištyrėme 7 mumifikuotus palaikus. Lyginant su užsienio kolegų patirtimi, tai labai didelis kiekis. Kol kas atlikome tik kelių mumijų nuodugnią rentgenogramų analizę, kuri atskleidė daug svarbios informacijos apie tų žmonių ligas ir galimas mirties priežastis. Vis dar dirbame su paimtais mėginiais. Tiesą pasakius, surinkome tiek medžiagos, kad ją galėtume studijuoti mažiausiai 20 metų. Tai labai vertinga informacija“ – sakė šiuo metu Vilniuje dirbantis dr. Dario Piombino–Mascali.

Gavęs valstybinę stipendiją užsienio mokslininkams, Dr. D. Piombino–Mascali grįžo į Lietuvą ir ketina toliau tirti Lietuvoje saugomas mumijas. „Kartu su prof. Rimantu Jankausku ketiname toliau analizuoti rentgenogramas ir jau surinktus mėginius. Dabar žinome kelių mumijomis virtusių palaikų iš Šv. Dvasios bažnyčios rūsio gyvenimo detales. Egipto mumijų rentgenogramų rezultatus jau pristačiau Kaire vykusiame bioarcheologijos kongrese. Užsienio kolegos buvo sužavėti, manau ir lietuviai nustebs sužinoję, kokias mįsles mums pateikė šie palaikai. Šį rugpjūtį ketiname pristatyti visų septynių mumijų, kurioms atlikome kompiuterines tomografijas tyrimų rezultatus mokslinėje konferencijoje Rio de Žaneire.“ – šių metų tyrimų planais dalinosi Dr.D. Piombino–Mascali.

XVIII – XIX amžiuje Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios rūsyje palaidotų mirusiųjų palaikai mumifikavosi dėl palankaus aplinkos mikroklimato. Iki sovietmečio, kai bažnyčios rūsiuose buvo įkurtas ateizmo muziejus, mokslininkai registravo daugiau nei 140 mumijų. Vėliau didžioji dalis jų buvo sunaikinta dėl netinkamos priežiūros, todėl iki mūsų dienų išliko vos 23 mumijomis virtę kūnai.

Senovės Egipto mumija, kurią „Mumijų tyrimų maratono“ metu mokslininkai taip tyrė, į Lietuvą atgabeno pirmoji Lietuvos egiptologė dr. Marija Rudzinskaitė – Arcimavičienė, XX-jo amžiaus pradžioje.

Visas mumijų tyrimų naujienas ir istorijas apie antropologų darbo subtilybes, DELFI skaitytojai galės stebėti specialiame projekto kanale - „Mumijų tyrimų maratonas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)