Dr. D. P. Mascali atveria vaiko karstelį, pasilenkia prie palaikų ir atidžiai apžiūrinėdamas nuogąstauja - "Norint nuodugniai ištirti tokias unikalias mumijas reikėtų bent dešimties metų."

Išaiškinęs Rozalijos Lombardo (garsiausios ir geriausiai išsilaikiusios mumijos Italijoje) balzamavimo paslaptį mokslininkas ketina atlikti genetinius tyrimus Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios rūsyje saugomiems palaikams. Gauti duomenys turėtų suteikti daugiau vertingos informacijos apie susirgimus, kurie kamavo anuometinius vilniečius. Genetikai taip pat planuoja atskleisti rūsyje palaidotų kūnų giminystės ryšius ar tautybę.

Tuo tarpu, prie greta stovinčio metalinio stalo, ant kurio paguldyta moters mumija, prof. Rimantas Jankauskas doktorantei diktuoja svarbią informaciją apie kūno patologijas ir svarbius bruožus. Mergina, baigusi rašyti paskutinį profesoriaus sakinį, lavonmaišį pažymi nurodytu numeriu.

Prof. R. Jankauskas sako, kad dorai atlikus tinkamus registracijos ir aprašymų darbus bus išvengta painiavos. "Palaikų ne tiek ir mažai, todėl ypatingai svarbu atlikti tikslius įrašus, kad gavę tyrimu rezultatus žinotume kam jie priklauso." - tvirtina mokslininkas.

Prof. Rimantas Jankauskas yra vienas garsiausių Lietuvos antropologų. Bendradarbiaudamas su prancūzų specialistais jis išaiškino Vilniuje atrastos Napaleono karių kapavietės mįsles. Ne kartą dalyvavo tiriant istorinių asmenybių tapatybę ir mirties aplinkybes.

Dienos pabaigoje mokslininkų komanda tikisi atrinkti rentgenologiniams tyrimams tiksiančius kūnus. Prasčiau išsilaikę ar subyrėję palaikai bus tiriami kitokiais metodais, kad jų būklei nebūtų pakenkta labiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)