Pirmiausia išvis reikėtų aptarti dramblį kambaryje – kodėl 5G ryšys yra svarbu? Pirmosios kartos belaidis ryšys suteikė mums galimybę mobiliuoju telefonu kalbėti ir išgirsti savo pašnekovą. Tada 2G ryšys leido mums siųsti SMS žinutes (kurios šiandien jau atrodo kaip tikra atgyvena, juk daugybė žmonių tiesiog naudoja „Messenger“ ar kitas programėles). 3G leido geriau išnaudoti savo telefoną, naudotis internetu. Naudodami 4G, gavome didesnį greitį ir daugybę programėlių, padedančių dirbti ir žaisti.

O dabar 5G atveria vartus į sunkiai suvokiamų greičių pasaulyje: vieną gigabaitą galima atsisiųsti per sekundę. Tai net 10 greičiau, nei esame pratę.

Kaip pastebi Delfi operatorius ir išmaniųjų telefonų apžvalgininkas Robertas Narmontas, 5G ryšys telefonuose suteiks galimybę be jokių trukdžių tūkstančiams žmonių daryti gyvas transliacijas. Toks greitas ryšys garantuos puikią vaizdo kokybę ir palengvins darbą tiems, kurie užsiima vaizdo transliacijomis.

Pirmieji 5G ryšį palaikantys telefonai rinkoje atsirado prieš maždaug 2 metus, tačiau jų tik daugės, o paklausa augs. Kadangi telefonų yra tikrai daug, portalas techradar.com sudarė 2021 metų geriausių telefonų su 5G ryšiu sąrašus pagal tam tikras kategorijas.

Štai, pavyzdžiui, geriausiais telefonais, neatsižvelgiant į kainą, portalas tituluoja „Samsung Galaxy S21 Ultra“ ir „OnePlus 8 Pro“.

OnePlus 8 Pro ir Google Pixel 4 XL

Geriausiais pigiausiųjų kategorijoje portalas mini „Motorola One 5G“, „Oppo Find X2 Lite“.

Geriausi telefonai tiems, kurie mėgsta žaisti, anot portalo, yra „Lenovo Legion Phone Duel“ ir „Nubia Red Magic 5G“.

Kaip geriausi telefonai tiems, kurie mėgsta žiūrėti ir transliuoti vaizdo turinį, yra „iPhone 12 Pro Max“ ir „Sony Xperia 1 II“.

O tiems, kuriems atsibodo dideli telefonai, portalas rekomenduoja „iPhone 12 mini“ ir „Google Pixel 5“.

Lietuvoje dar nėra pilnai veikiančio 5G ryšio, o tik vienas iš operatorių šį ryšį testuoja, tačiau, jei perkate telefoną 2–3 metams, jau laikas pasižiūrėti, kokį 5G palaikantį telefoną verta pirkti. Nors 5G ryšys Lietuvoje dar nėra prieinamas visiems, tikėta, kad situacija po 2–3 metų bus radikaliai kitokia. Tad, kurie 5G ryšį palaikantys telefonai yra populiariausi Lietuvoje?

Remiantis „Bitė Lietuva“, „Topo centras“ bei „Telia“ duomenimis, lietuviai šiuo metu labiausiai perka naujuosius „iPhone 12“ telefonus, kurie palaiko 5G ryšį. Tačiau dėmesio susilaukia ir „Samsung“ telefonai.

iPhone 12 Pro Max ir iPhone 12 Mini

Lygiai trečdalis (33 proc.) šiemet „Telia“ Lietuvoje parduotų telefonų jau palaiko 5G technologiją, o absoliučią daugumą jų sudaro „iPhone 12“ kartos įrenginiai. Tačiau 5G palaikančių flagmanų dalis jau netrukus turėtų dar labiau išaugti didėjantis „Samsung“ flagmano S21 populiarumas, o kovo pabaigoje Pietų Korėjos milžinė pristato ir vidurinės klasės A serijos telefonus su 5G. Šią tendenciją – 5G technologija jau ne tik flagmanuose, bet ir vidutinės kainos telefonuose – planuoja pratęsti ir atnaujinti „Xiaomi“, „OnePlus“, „Asus“, „Sony“, „Nokia“ gamintojų modeliai.

Šiemetiniame „Telia“ 5G parduotų telefonų TOP5 net tris pirmąsias pozicijas pagal parduotų įrenginių kiekį užima „Apple“ flagmanai – „iPhone 12 5G“, „iPhone 12 Pro 5G“ ir „iPhone 12 Pro Max 5G“. Penketuko sąrašą minimaliu atotrūkiu užbaigia „Samsung S21 5G“ ir „Xiaomi Mi 10TPro 5G“ įrenginiai. „Telia“ rinkose, kur komercinis 5G ryšys jau veikia, šią technologiją palaikančių įrenginių pardavimai yra gerokai didesni. Pavyzdžiui, Suomijoje ir Norvegijoje jau praėjusių metų pabaigoje net kas antras iš TOP10 perkamiausių telefonų palaikė 5G ryšį. Dabar šį dalis dar labiau pakilo – vasarį net 8 iš 10 „Telia“ populiariausių telefonų Norvegijoje palaiko 5G, Suomijoje ir Danijoje 5G telefonai sudaro lygiai pusę populiariausių dešimtuko“, – pasakoja „Telia“ telefonų vadovė Rimantė Marcišauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)