Komercinės 5G paslaugos iki šiol vartotojams nėra prieinamos tik dviejose ES šalyse – Lietuvoje ir Portugalijoje. Kitose ES valstybėse, kuriose aukcionai taip pat dar neįvykę ir iki šiol nesuteikti radijo dažniai ryšio operatoriams, jau teikiamos 5G komercinės paslaugos.

Estijos, Lenkijos, Kroatijos, Slovėnijos, Bulgarijos, Maltos mobiliojo ryšio operatoriai 5G tinklus diegia naudodami ir kitus, ryšio operatoriams jau suteiktus radijo dažnius.

5G technologija jau žengia pirmuosius savo gyvavimo žingsnius, tačiau vartotojams skirti įrenginiai dar yra gana brangūs ir jų pasirinkimas mažas. Tai lemia ir atsargų mobiliojo ryšio operatorių požiūrį į ankstyvas 5G ryšio plėtros investicijas Lietuvoje, nors 5G privalumais jau naudojasi daugiau nei 500 Europos miestų gyventojai. Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriams pasekus kitų šalių pavyzdžiu, 5G komercinės paslaugos galėtų būti prieinamos ir Lietuvoje, nelaukiant radijo dažnių aukcionų pabaigos.

Nepradėjus teikti 5G komercinių paslaugų Lietuvoje anksčiau, nei įvyks radijo dažnių aukcionai, 5G ryšio plėtra Lietuvoje bus vykdoma keturiais etapais: 2021 m. 5G ryšys pradedamas diegti ir plėtojamas valstybės teritorijoje, iki 2022 m. prieinamas bent viename iš didžiųjų Lietuvos miestų, o iki 2023 m. – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio miestų teritorijose. 2025 m. 5G ryšys padengs visų miestų teritorijas, tarptautinius transporto koridorius („Via Baltica“, „Rail Baltica“), valstybinės reikšmės kelius, geležinkelius ir oro bei jūrų uostus.

Siekiama, kad šiuo moderniu ryšiu iki 2025 m. galėtų naudotis daugiau nei 95 proc. Lietuvos namų ūkių, todėl svarbiausia užtikrinti, kad rinkos dalyviams būtų lengvai, vienodomis sąlygomis prieinama visa reikalinga elektroninių ryšių ir kita 5G plėtrai tinkama inžinerinė infrastruktūra – pastatų stogai, apšvietimo stulpai, stotelės ir t. t. bei sudarytos tinkamos sąlygos elektroninių ryšių plėtrai visoje Lietuvos teritorijoje. Minėtų tikslų pasiekimui, Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo plane numatyta Lietuvos 5G ryšio plėtros gairių iki 2025 m. įgyvendinimas, kuris užtikrins palankią teisinę ir investicinę aplinką efektyviam 5G tinklų ir sistemų plėtojimui Lietuvoje.

Elektroninių ryšių svarbą valstybei galėtume prilyginti organizmo neuroniniam tinklui, kuris sujungia visas jo dalis ir nuo kurio sklandaus funkcionavimo priklauso visos sistemos, tai yra ir valstybės efektyvus veikimas. Plačiai išplėtoti elektroninių ryšių tinklai sudaro galimybes kurti aukštos pridėtinės vertės darbo vietas, lemia valstybės konkurencinį pranašumą ir spartesnį jos vystymąsi inovacijų srityse.

5G – tai skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės ateities stuburas, kuris sujungs centrines duomenų sistemas ir milijardus nutolusių įrenginių tarpusavyje, įskaitant kritiniuose valstybės sektoriuose, tokiuose kaip sveikatos apsauga, švietimas, energetika, susisiekimas, ir atneš teigiamus pokyčius verslui, o svarbiausia – žmogui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)