Patikėjo ir lietuviai

Lietuviai net ėmė fotografuoti neva vis naujas 5G ryšio antenas. Kai kurie įtikėjo, kad karantinas paskelbtas tam, kad mes būtume namuose ir nematytume, kaip blogiečiai pristato antenų, kurios sukelia COVID-19 protrūkius.

Dar kiti nusprendė, kad skiepuose nuo COVID-19 ligos neva bus „čipas“, kurį aktyvuos 5G ryšys ir blogasis pasaulio elitas galės žmones kontroliuoti.

Melaginga informacija

Jei manote, kad taip tikinčių žmonių Lietuvoje vos keletas – klystate. Siekdama išsiaiškinti, ką apie 5G mano žmonės, Europos telekomunikacijų tinklo operatorių asociacija (ETNO) užsakė apklausas 23 Europos šalyse. Tiesa, Lietuvos tarp jų nebuvo – šį neapsižiūrėjimą ištaisė telekomunikacijų bendrovė „Telia“ ir analogišką reprezentatyvią apklausą atliko Lietuvoje.

Paaiškėjo, kad 13 proc. lietuvių mano, kad 5G yra susijęs su COVID-19. O kitose Europos valstybėse taip mano 6 proc. gyventojų.

Delfi jau rašė, kad elektromagnetinė spinduliuotė negali sukelti virusinės infekcijos. Dar 2020 metų balandžio mėnesį Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. Saulius Čaplinskas kantriai paaiškino, kad nėra jokių mokslinių įrodymų, jog 5G ryšys sukelia naująjį koronavirusą.

Saulius Čaplinskas

„Nieko nuostabaus, kad kai atsiranda kažkokia nauja nesuprantama grėsmė, tai visuomet kyla didžiulis susidomėjimas ir atsiranda įvairūs mitai. Sunku pasakyti, galbūt šį mitą galėjo paskatinti vienas belgų gydytojas, kuris padarė prielaidą, kad kadangi Uhane yra diegiamas 5G ryšys, o iš ten kilo virusas. Jis tuo pasidalino socialiniuose tinkluose, vieni per kitus pradėjo dalintis tokia sąmokslo teorija. Na ,kaip įrodymas, kad taip nėra, gali būti tas pats Iranas, kuriame sparčiai plinta koronavirusas, o ten nėra, o ten apie jokį 5G ryšį ir apskritai apie internetą ten sunkiai eina kalba“, – tąkart sakė profesorius.

Mokslininkus aplink pasaulį itin sudomino ši sąmokslo teorija, kuri žmonės taip aršiai įtikėjo, jog Didžiojoje Britanijoje ėmė padeginėti 5G ryšio antenas ar grasinti antenas prižiūrintiems darbuotojams. Sąmokslo teorija taip sparčiai plito, kad net Europos Komisiją ją paneigė.

Ką aptiko mokslininkai

Praėjusį pavasarį Kataro Hamad bin Khalifa universiteto tyrėjas Marcas Owenas Jonesas, kurio veiklos sritis yra internetiniai dezinformacijos tinklai, išanalizavo 22 000 pastarųjų dienų „Twitter“ interakcijų, kuriose paminėta „5G“ ir „korona“, ir pranešė, kad rado daugybę paskyrų, užsiimančių, kaip jis sako, „neautentiška veikla“. Jis teigia, kad šie veiksmai turi tam tikrų valstybės remiamos kampanijos bruožų.

„Yra labai aiškių požymių, kad kai kurios iš šių paskyrų priklauso dezinformacijos operacijai“, – „Bloomberg“ sakė M. Jonesas.

Anot jo, kampanija naudoja strategiją, panašią į Rusijos interneto tyrimų agentūros, kuri organizavo dezinformacijos kampaniją 2016 m. JAV prezidento kampanijos metu. Tačiau tyrėjas teigia dar nedarantis išvadų, jog už šių veiksmų stovi Rusija ar kuri nors kita vyriausybė arba organizacija.

„The Conversation“ taip pat publikavo tyrimą, kurio metu buvo siekta išsiaiškinti, kaip kilo 5G ir COVID-19 jungianti sąmokslo teorija. Keturi tyrėjai – Amsterdamo universiteto naujosios žiniasklaidos ir skaitmeninės kultūros docentas Marcas Tutersas, Mančesterio universiteto Amerikos studijų profesorius Peteris Knightas, Niukaslio universiteto skaitmeninio verslo dėstytojas Wasimas Ahmedas ir nacionalizmo tyrinėtojas Londono ekonomikos mokykloje Joesphas Downingas – praėjusių metų balandžio mėnesį atliko tyrimą, kuriuo siekė atsekti, kas platina šią sąmokslo teoriją.

Jiems pavyko nustatyti, kad buvo sukurta speciali „Twitter“ paskyra @ 5gcoronavirus19 su 383 sekėjais. Būtent ji paskyra skleidė 5G ir COVID-19 sąmokslo teoriją. Ši paskyra tapo įtakinga sąmokslo teorijos skleidėja. Paskyra per septynias dienas išsiuntė 303 „tweetų“, kuriose platina sąmokslo teorija. Dažnai paskyros valdytojas prie savo žinučių pažymėdavo ir tuometinį JAV prezidentą Donaldą Trumpą. Tai, anot tyrimą atlikusių mokslininkų, kad šią teoriją palaiko ultra-dešiniųjų judėjimas „Alt-right“.

„Iš paraščių“ surenka sekėjus

Kaip Delfi teigia VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas dr. Nerijus Maliukevičius, sąmokslo teorijos yra analizuojamos jau nuo Šaltojo karo laikų, kai KGB aktyviai skleidė dezinformaciją. Pavyzdžiui, bandė žmones įtikinti, kad AIDS virusas buvo sukurtas JAV karinėje laboratorijoje kaip biologinis ginklas kovai su trečiojo pasaulio šalimis.

Nerijus Maliukevičius

Tokios sąmokslo teorijos buvo aktyviai platinamos, pasakoja dr. N. Maliukevičius, kad analitikai sukūrė tokių teorijų klasifikaciją.

Viena iš grupių yra „Nematomos grėsmės teorijos“. Anot pašnekovo, į šią grupę patenka konspiracijos teorijos, kuriose platinama dezinformacija apie radiaciją, neva kažkur įvyko atominės elektrinės nelaimė. „Buvo ir teorija, kad neva NATO Europoje paliko įsodrinto urano kapines po kampanijos Kosove. Tai teorijos, kuriose yra nematoma grėsmė, kuriuos labai bijoma, ji neapčiuopiama, ji kelia emocijas ir žmonės reaguoja labai emocionaliai“, – paaiškina ekspertas.

Kita grupė jungia sąmokslo teorijas apie „Absoliutų blogį“. Dr. N. Maliukevičius šiai grupei apibūdinti primena Vokietijoje pasklidusią melagieną, kad emigrantai išprievartavo rusakalbę mergaitę Lizą. Šis gandai taip suveikė, kad žmonės išėjo į gatves protestuoti. Mokslininkas primena, kad panaši melaginga žinutė buvo paskleista ir Lietuvoje: neva NATO kariai išprievartavo mergaitę prie Jonavos.

„O trečia grupė, kuri yra susijusi su 5G, yra technogeninės kilmės. Tai komplikuotos technologinės kosnpiracijos teorijos. Neva: suprask, jūs nežinote visų faktų, jeigu žinotumėte, tai suprastumėte, kad iš tikro yra taip ir taip“, – paaiškina dr. N. Maliukevičius.

Anot jo, į šią grupę patenka ir sąmokslo teorija, kuri teigia, kad Rugsėjo 11-osios teroro aktas buvo įvykdytas ne teroristų, o pačios JAV valdžios. Šia sąmokslo teorija tikintys žmonės randa įvairių „įrodymų“: neva pasižiūrėk vaizdo įrašus, pamatysi, kad ten vyko kontroliuojami sprogimai, o už to slypi valdžia. „Tai tokios sąmokslo teorijos, kurio prisidengia neva žiniomis, neva argumentais, kurie yra paslėpti po devyniais užraktais, bet jei tu žinotum, tai tu suprastum. Ir neva visą tai valdo kažkoks globali elitas ar panašiai“, – sako pašnekovas.

Tačiau COVID-19 ir 5G sąmokslo teorija yra dviejų sąmokslo teorijų tipų mišinys, sako dr. N. Maliukevičius. Jis pastebi, kad šioje sąmokslo teorijoje matome ir kažkokią nematomą grėsmę (virusą) ir technogeninę perspektyvą: neva pandemija kontroliuoja, yra „čipai“, dėl visko kaltas Billas Gatesas ir t.t.

Dr. N. Maliukevičius sutinka, kad sąmokslo teorija, neva 5G yra kažkaip susijęs su COVID-19 yra labai įtrauki: čia matome ir elektromagnetinės spinduliuotės baimę, technologijų baimę, pandmeijos neigimą, judėjimą prieš skiepus ir t.t. Pašnekovas pastebi, kad ši sąmokslo teorija įtinka kone visiems – „iš paraščių“ surenka sekėjus.

„Reikia suprasti, kad konspiracijos teorijos suklesti, kai vyksta krizinės, didžiulio emocinio krūvio reikalaujančios situacijos. Pandemija yra vienas iš tų atvejų. Užtat daug kas yra užvaldyti emocijų ir dažnai įtiki tokiais melais“, – pabrėžia ekspertas.

Kam tai naudinga?

O kam naudinga platinti sąmokslo teorijas? Dr. N. Maliukevičius sako, kad gyvename egocentriškame pasaulyje, kurį valdo „like“ ir „share“. „Jeigu asmuo sukuria patrauklią, kad ir kosnpiracijos teoriją, bet ji sulaukia daug pasekėjų, ji suburia grupes, tad vienas iš motyvų gali būti paprastas egocentriškas dėmesio siekimas.

Šalia to gali būti papildomų tikslų. Tai galima kapitalizuoti. Jei pasižiūrėtumėte, dažnai tie, kurie skleidžia, kuria tokias žinutes ar kuria grupes, būna gyvenimo būdo koučeriai Visa tai atsiremia į paprastą merkantilistinę, ekonominę motyvaciją. Jeigu suburia tokių pasekėjų visą grupę, tai žiūrėk, galėsi juos po truputį finansiškai „melžti“, – sako dr. N. Maliukevičius.

Nerijus Maliukevičius

O dar kiti melagienas skleidžiantys žmonės gali būti politiškai motyvuoti veikėjai. Dr. N. Maliukevičius primena jau minėtą AIDS atvejį – šią teoriją platino būtent Sovietų Sąjunga. „Bet matome, kad ir dabar autoritariniai režimai nesikuklina pasinaudoti šiomis teorijomis“, – pastebi pašnekovas. Sąmokslo teorijas, sako mokslininkas, gali platinti ir populistai, kurie nori pritraukti rinkėjų.

Taip pat sąmokslo teorijas skleidžia ir tie, kurie nuoširdžiai jomis tiki. Anot pašnekovo, ne visi žmonės motyvuotai ir specialiai platina melagienas – yra ir tų, kurie jomis tiki ir jas platina dėl neišprusimo ar baimių.

Kaip atpažinti sąmoklo teorijas?

Europos komisija savo internetiniame puslapyje paaiškina, kaip atpažinti sąmokslo teorijas:

1. Patikrinkite, kas autorius: kas tai rašo ir kodėl?

Mažai tikėtina, kad tai sąmokslo teorija

  • Autorius yra pripažintas temos specialistas
  • Autorius pateikia patikrinamus faktus ir moksliškai pagrįstus įrodymus


Tikėtina, kad tai sąmokslo teorija

  • Autorius pats skelbiasi esąs ekspertas ir nepriklauso jokiai pripažintai organizacijai ar institucijai
  • Autorius teigia esąs pripažintas specialistas, bet jo pateikiami įrodymai nepasitvirtina arba yra nebegaliojantys.


2. Patikrinkite šaltinį – ar jis patikimas ir pripažintas?

Mažai tikėtina

  • Šaltiniu remiasi įvairios patikimos žiniasklaidos priemonės
  • Informacija patvirtinta daugelio mokslininkų.
  • Šaltinis ir jo teiginiai pripažįstami nepriklausomose faktų tikrinimo svetainėse.


Tikėtina

  • Informacijos šaltinis neaiškus.
  • Informaciją skelbia tik patys ekspertais pasiskelbę asmenys.
  • Nepriklausomose faktų tikrinimo svetainėse šaltinis nepripažįstamas, o jo teiginiai atmesti kaip klaidingi.


3. Įvertinkite intonaciją ir stilių – ar jis santūrus ir dalykiškas, ar dramatiškas ir vienmatis?

Mažai tikėtina:

  • Autorius nevengia kalbėti apie situacijos kompleksiškumą, pateikia įvairius požiūrius.
  • Autorius pripažįsta savo žinių ribas.
  • Intonacija objektyvi, dalykiška.


Tikėta:

  • Autorius pateikia informaciją kaip galutinę tiesą.
  • Užuot ieškojęs atsakymų, autorius tik kelia klausimus.
  • Autorius demonizuoja tuos, kurie, jo manymu, vykdo slaptą sąmokslą.
  • Intonacija subjektyvi, emocinga.
  • Teiginiai iliustruojami emocijas keliančiais vaizdais ar anekdotais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)