Klaipėda jau „nėrė“ į naująsias technologijas

Dar gegužės mėnesį Vyriausybė uždegė žalią šviesą 5G ryšio plėtros planui. Nors kol kas dar nėra paskelbtas dažnių aukcionas, telekomunikacijų bendrovės nesnaudžia. Štai „Telia“ didžiuosiuose miestuose testuojamas ryšys suteikia galimybę 5G greitį ir galimybes išbandyti gyventojams ir verslui.

Tačiau Vyriausybės patvirtintos 5G diegimo gairės užtikrina, kad ryšys taps prieinamas visiems gyventojams ir verslams. Kaip Delfi pasakoja Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas,Klaipėda, Klaipėdos uostas, taip pat Laisvoji ekonominė zona yra vieni iš pagrindinių Lietuvos ekonomikos variklių, todėl jo nuomone, išvystytas naujosios kartos 5G ryšio tinklas prisidės prie ambicingų Klaipėdos miesto tikslų – iki 2030 metų tapti pasaulinio lygio mėlynosios ekonomikos ir sparčių sprendimų miestu, pasiekimo.

Meras paaiškina, kad kol kas 5G ryšys Klaipėdoje tik pradedamas diegti ir jo išbandyti dar neteko, todėl tenka pasitikėti specialistais, pasak kurių, 5G naujos kartos mobiliojo ryšio technologija yra dešimt kartų spartesnė už dabar veikiantį 4G ryšio tinklą. „Vienu metu prie tos pačios stoties galės prisijungti daug daugiau įrenginių. Tai leidžia tikėtis, kad naujos 5G ryšio teikiamos galimybės, ne tik pagerins ryšio kokybę, bet ir sudarys sąlygas operatyviai teikti daugiau ir įvairesnių paslaugų, atvers daugiau mobiliojo ryšio panaudojimo galimybių ir pan. O visa tai sustiprins Klaipėdos konkurencingumą visame Baltijos regione“, – sako Klaipėdos meras.

Pasiteiravus, kaip planuoja panaudoti 5G ryšį Klaipėdoje, V. Grubliauskas atsako, kad jau šiuo metu VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ savo kasdienėje veikloje naudoja daugiau kaip 500 mobiliojo ryšio SIM kortelių.

Klaipėdos LEZ

„Mobilus ryšys naudojamas valdyti parkomatus, autobusų tvarkaraščių švieslentes, palaikyti ryšį su autobusų vairuotojais, teikti WI-FI paslaugas autobusų keleiviams ir pan. Didelės 5G ryšio panaudojimo galimybės matomos ir AB „Klaipėdos vanduo“ veikloje. Ši įmonė jau dabar yra įdiegusi nutolusių įrenginių automatinį valdymą ir kontrolę mobiliuoju ryšiu. Įdiegta sistema leidžia dispečerinės darbuotojams nuotoliu stebėti elektros tiekimo svyravimus, vandens padavimo siurblių ir nuotekų darbą.

Prie vandens įrangos dažnai nėra galimybės prijungti elektros srovę, todėl čia išeitis – davikliai, maitinami baterijomis. 5G technologijos davikliai pasižymi mažesniu energijos sunaudojimu, todėl tai leis praplėsti tokių daviklių naudojimą. Be to, 5G technologija vaizdo, garso ir daviklių duomenis perduoda realiu laiku, o juos panaudojant juos kartu su papildytos realybės technologija, palengvės specialistų darbas , atliekant sudėtingus tinklų remonto darbus“, – sako meras.

Jis pamini, kad mobilaus ryšio technologijos naudojamos ir AB „Klaipėdos energija“ veikloje. „Neabejotina, kad įdiegus 5G ryšį, mobilaus ryšio panaudojimas Klaipėdoje tik didės ir klaipėdiečiai bei miesto svečiai išnaudos visas jo teikiamas galimybes“, – teigia V. Grubliauskas.

Turi kvietimą skeptikams

Tačiau kai kurie lietuviai skeptiškai žiūri į 5G ryšį ir kartais tiki nepagrįstomis sąmokslo teorijomis. Pasiteiravus, ką pasakytų miestiečiams, kurie skeptiškai ar net su baime žiūri į 5G ryšį, uostamiesčio meras atsako, kad dalies žmonių nerimas dėl galimo neigiamo 5G ryšio spinduliuotės poveikio žmogaus sveikatai yra suprantamas.

Sony Xperia 5 II 5G

„Pastaruoju metu visame pasaulyje yra suaktyvėję įvairūs pseudomokslininkai ir savų tikslų siekiantys jų pasekėjai, kuriantys sąmokslo teorijas ir skleidžiantys baimes dėl tariamai 5G ryšio daromos žalos žmogaus sveikatai. Nepasitikėjimo 5G technologijomis esama, kaip ir vakcinavimo nuo COVID-19 kontekste, o kartais jie netgi ir susiejami tarpusavyje“, – sako V. Grubliauskas.

Anot jo, norėtųsi, kad diegiant ir plėtojant 5G tinklą, kartu būtų vykdoma ir žmonėms suprantama informacinė kampanija. „Tikimės aiškesnio ir garsesnio kompetentingų mokslininkų pasisakymo bei aiškinimo žmonėms, kad telefoninio ryšio transliuojamos bangos yra ne radiacinė spinduliuotė, jos nesukelia jokių pakitimų žmogaus organizme, todėl negali būti pavojingos.

Mano pozicija ir kvietimas – tikėkime ir pasitikėkime mokslu, jo atradimais ir nepasiduokime visiškai nepagrįstiems kaltinimams bei neigimams dėl neigimo. Kita vertus, pažanga nuo seniausiųjų laikų sulaukdavo priešpriešos – pradedant garvežio, konvejerio išradimais, baigiant 5G ryšiu ir vakcinacija nuo COVID-19“, – savo žinute pasidalina meras.

Tai tik pradinis taškas

Laikinosios sostinės meras Visvaldas Matijošaitis savo ruožtu teigia, kad 5G ryšys – sveikintina iniciatyva. „Tai atveria naujas technologines galimybes tiek gyventojams, tiek ir verslui. Kaunas, kaip ir kiti Lietuvos miestai (ir ne tik) galės pasinaudoti gigabaitais skaičiuojamos duomenų perdavimo spartos privalumais“, – teigia Kauno meras.

Visvaldas Matijošaitis

Jis primena, kad garsėjame, kaip greičiausią internetą turinti valstybė. „Neabejoju, kad su Kauno technologijos universiteto ir visa stipria miesto akademine bendruomene, čia veikiančiomis pažangiomis technologijų bendrovėmis bei didžiulį potencialą rodančiais startuoliais mes išnaudosime šią inovaciją ateities projektuose.

5G ryšys jau pasitelkiamas sistemoms, kurių veikimui reikalinga didesnė duomenų perdavimo sparta: vaizdo kamerų tinklai, automobilių srautų matavimas mieste ir panašiai. Tačiau visa tai tėra pradinis taškas, nuo kurio atsispirdami naują ryšio technologiją pasitelksime vis ambicingesniems darbams“, – teigia V. Matijošaitis.

Meras pabrėžia, kad gerbia kiekvieno žmogaus nuomonę, tačiau pats asmeniškai palaiko naujos kartos technologinių galimybių plėtrą.

Vilnius jau kuria planus

O kokie planai 5G ryšiui yra kuriame Vilniuje? Kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus patarėja IT klausimais Eglė Radvilė, 5G ryšio diegimas yra naujų technologinių galimybių pradžia. „Sveikiname kompanijas, kurios Vilniuje ir kartu su Vilniaus miesto savivaldybe pradeda naujos kartos ryšį. Taip pat ir dabar, stebint kaip pandemijos akivaizdoje žmonės vis labiau prisijaukina technologijas, ir gyventojams paslaugų prieinamumui tai bus puiki galimybė“, – sako E. Radvilė.

Eglė Radvilė

Anot jos, 5G Vilnių įgalins atsirasti naujiems, technologiškai naujesniems sprendimams ir naujoms miesto paslaugoms. „Be abejonės, daiktų internetui, kuris įgalins savivaldą turėti tikslesnius duomenis realiu laiku (aplinka, pastatai, žmonių judėjimai), apdorojant didelius kiekius informacijos galėsime juos gauti greitai ir be trikdžių (vaizdo medžiagos persiuntimai saugumui ir stebėjimui), pradės augti papildytos realybės panaudojimas versluose kaip vienos iš paslaugų sudedamosios dallies, kuri tampa savaime suprantama kiekvienam.

Tai turėtų prisidėti ir prie naujų verslų kūrimosi, investicijų į miestą pritraukimo, inovacijų plėtros. Svarbiausia suprasti, kad 5G gali priartinti technologinius sprendimus prie žmonių – tapti patrauklesniais dėl detalesnių duomenų, tikslesniais dėl greičio ir visa tai padės žmogui atsisakyti neefektyvių sprendimų tiek darbe, tiek kasdienybėje (dirbtinis intelektas)“, – sako E. Radvilė.

Pasiteiravus, ar Vilnius jau turi planų kaip panaudoti ar jau net naudoja 5G ryšį, specialistė atsako, kad Vilnius paslaugų plėtimui remiasi sukurta daiktų interneto politika, kuriame svarbų vaidmenį užima ir 5G kritinis daiktų internetas – e-sveikatai (nuolatiniam žmogaus stebėjimui kaip spaudimas, kraujospūdis, emocinė sveikata), eismo saugumui ir valdymui, elektros energijos, šildymo bei vandens išteklių administravimui, pramoninių įrenginių robotų valdymui ir kontrolei, gyventojui suprantamesnės vizualizacijos (elgsenos analitikos, pažeidimų aptikimui, objektų aptikimui ir perdavimui).

Ji taip pat turi žinutę skeptikams. „Kritinis mąstymas labai gerai. Visada turime kritiškai įvertinti mums siūlomas, kartais primetamas technologijas. Tačiau kritiniam mąstymui turi būti objektyvūs įrodymai. Tokių moksliškai pagrįstų su 5G šiam momentui nėra“, – teigia E. Radvilė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)