Užimtumo tarnybos Ukmergės skyriaus vedėja Edita Mončinskienė pastebėjo, kad šiemet sezoninių darbų pasiūla rajone neintensyvi ir, lyginant su ankstesniais metais, yra sumažėjusi. Darbuotojų ieško ūkininkai, o kaimo turizmo sektoriuje įdarbinami tik pavieniai asmenys.

Ukmergėje skelbiamame gegužės 16-osios laisvų darbo vietų sąraše, lyginant jį su balandžio 18-osios sąrašu, bendras laisvų darbo vietų skaičius beveik nesikeitė. Kai kurių darbo pasiūlymų nebeliko, tačiau atsirado naujų. Ūkininkai darbininkų sezoniniams darbams ieško iš anksto, balandžio 18-ąją buvo 8, o gegužės 16-ąją – 7 darbo pasiūlymai ūkiuose.

Balandį ūkininkė Ieva Stragytė-Andriukevičienė ieškojo specialisto daržovėms rauginti, perdirbti, prekybininko-vairuotojo, daržovių augintojo, ūkininkas Vincentas Stragis – traktorininko ir dviejų ūkio darbininkų, ūkininkai Pranas Rimandas Olisevičius – vairuotojo-pagalbinio darbininko, Jonas Martikonis – traktorininko, Aldona Petniūnienė – ūkio darbininko. Pastarosios skelbimas tebeskelbiamas ir dabar.

Gegužę UAB „Farmers Circle“ ir ūkininkas Nerijus Degutis skelbė priimsią po vieną ūkio darbuotoją, I. Stragytė-Andriukevičienė ieško šiltnamio prižiūrėtojo ir keturių daržų ravėtojų, P. R. Olisevičius – sargo-kūriko ir vairuotojo-pagalbinio darbininko.

Šiuo metu Ukmergėje teikiami darbo pasiūlymai dirbti sezoninius darbus ir jaunimui. Pavyzdžiui, UAB „Silver dream“ siūlo darbą smulkių prekių surinkėjui ar surinkėjai. Skelbime nurodoma, kad darbas siūlomas „moksleiviams ir studentams vasaros metu su galimybe pratęsti darbo sutartį“.

Šalyje sezoninių darbų sąraše ne vien žemės ūkio darbai. Suaktyvėjimas pastebimas apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, poilsio organizavimo veiklos, kasybos ir karjerų eksploatavimo, vandens tiekimo ir nuotekų valymo, elektros, dujų tiekimo veiklos sektoriuose.

Užimtumo tarnybos analizė rodo, kad pernai tuo pačiu metu aukštą darbo paklausą lėmė aktyvesnė ekonomika ir darbdavių darbo pasiūlymai nuo karo veiksmų į Lietuvą pasitraukusiems ukrainiečiams. Šiemet ji sumažėjusi.

Nedarbo rodikliai

Šalyje dabar registruota 157,3 tūkst. bedarbio statusą turinčių asmenų – 0,5 tūkst. mažiau negu prieš mėnesį. Per balandį į Užimtumo tarnybą kreipėsi 18,3 tūkst. asmenų, kuriems suteiktas bedarbio statusas, t. y. 15,8 proc. mažiau nei prieš mėnesį. Registruotas nedarbas siekė 9 proc. Registruoto nedarbo rodikliai mažėjo 37-iose iš 60-ies šalies savivaldybių, 6-iose – išliko nepakitę, 17-oje – augo.

Ukmergėje per balandį į tarnybą kreipėsi 259 asmenys. Gegužės 1-osios duomenimis, rajone iš viso buvo registruoti 2 129 bedarbiai. Bedarbių procentinė dalis nuo darbingo amžiaus žmonių sudarė 10,2 proc. – sumažėjo 0,2 proc. Vis tik šis rodiklis išlieka vienas didesnių šalyje, nes daugelyje savivaldybių jis nesiekia 10 proc.

Darbo rinkai besirengiančio asmens statusu šalyje buvo registruota 25,5 tūkst. asmenų – tai 12,4 proc. visų Užimtumo tarnybos klientų. Ukmergėje darbo rinkai rengėsi 375 asmenys.

Per balandį 18,6 tūkst. Užimtumo tarnybos klientų įsidarbino, suteikus tarpininkavimo įdarbinimo paslaugas. Ukmergėje buvo įdarbinti 267 asmenys.

Šalies darbdaviai Užimtumo tarnybos darbo skelbimų portale per mėnesį įregistravo 16,8 tūkst. laisvų darbo vietų. Tai 4 proc. mažiau nei kovą. Vidutinis siūlomas bruto (neatskaičius mokesčių) atlygis balandį siekė – 1 251 Eur.

Paklausiausi išliko kvalifikuoti darbininkai ir operatoriai – jiems skirti darbo pasiūlymai sudarė 35,1 proc. visų įregistruotų laisvų darbo vietų.

Remiantis „Sodros“ gegužės 1-osios duomenimis, dirbančiųjų Lietuvoje buvo 1,45 mln. – 2,6 tūkst. daugiau nei balandį.

Šalies ekonomikos aktyvumas du ketvirčius iš eilės mažėjo, tačiau tai kol kas didelio neigiamo poveikio darbo rinkai neturi. Nors fiksuojama mažiau laisvų darbo vietų, dirbančiųjų skaičius šiuo metu didesnis nei pernai tuo pačiu metu, o registruotas nedarbas – mažesnis.