Visą Vilniuje įrengtų lauko gertuvių sąrašą galima rasti interaktyviame žemėlapyje. „Vilniaus vandenys“ šį sezoną gertuvių tinklą sostinėje ketina plėsti ir įrengti dar bent 5 naujas lauko gertuves.

„Vandens suvartojimo statistika rodo ryškias tendencijas, kad vilniečiai ir miesto svečiai kasmet vis aktyviau naudojasi sostinėje įrengtomis geriamojo vandens gertuvėmis. Praėjusiais metais lauko gertuvių tinklas buvo padidintas daugiau nei 2 kartus, naujas gertuves įrengiant šalia mieste esančių sporto aikštynų. Augant vandens iš lauko gertuvių poreikiui šią aplinkai draugišką iniciatyvą būtina plėsti, todėl vandens gertuvių sostinėje tinklas šį šiltąjį sezoną taip pat bus plečiamas“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Sostinėje įrengtose lauko gertuvėse yra sumontuoti nuotoliniai nuskaitymo skaitikliai, kurių pagalba kiekvienas gyventojas, mobiliuoju telefonu nuskaitęs ant gertuvės esantį QR kodą, gali sekti ne tik iš gertuvės išgerto vandens kiekį, bet ir indėlį į švaresnę aplinką.

Iki šiol iš lauko gertuvių Vilniaus gyventojai ir svečiai išgėrė daugiau nei 13,5 mln. stiklinių vandens, taip atsisakant virš 5 mln. plastikinių buteliukų ir CO2 išskyrimą į aplinką sumažinant 448 tonomis.

„Gerdami kokybišką vandenį iš mieste įrengtų gertuvių gyventojai ne tik rinkosi gamtai draugišką sprendimą, atsisakant plastiko gaminių, tačiau sutaupė ir pinigų. Bendrovės skaičiavimais, dėl kiekvieną sezoną vis plečiamo miesto gertuvių tinklo, miestiečiams, neperkant vandens prekybos centruose, pavyko sutaupyti daugiau nei 3 mln. eurų“, – pasakoja bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Saulius Savickas.

„Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe inicijuoja ir daugiau projektų, kurie gyventojus skatintų gerti vandenį iš čiaupo. Bendrovė, bendradarbiaudama su miesto savivaldybe, daugiau nei 100 sostinės mokyklų yra įrengusi stacionarius vandens fontanėlius, iš kurių moksleiviai geriamuoju vandeniu gali prisipildyti savo vandens gertuves.

Skaičiuojama, kad jei kasdien vienas moksleivis išgers nors vieną savo atsineštą gertuvę vandens, Vilniaus mokyklose kasdien bus suvartojama daugiau nei 100 tūkst. litrų vandens, atsisakoma 200 tūkst. vandens buteliukų ir, svarbiausia, į aplinką nepateks daugiau nei 4 t. anglies dioksido, skirto plastikiniams buteliukams pagaminti.

„Skatindami plastiko vartojimo mažinimą ir tvarios aplinkos kūrimą, aukštus reikalavimus bei aplinkosauginius tikslus keliame ir sau. „Vilniaus vandenys“ aktyviai investuoja į atsinaujinančios energijos sprendimų diegimą, vykdo strateginių objektų rekonstrukcijos projektus, plečia elektra varomų įmonės automobilių parką. Šių metų pradžioje patvirtintoje naujoje bendrovės strategijoje nusimatėme ambicingą dešimties metų tikslą tapti neutralia CO2 emisijos atžvilgiu įmone“, – teigia „Vilniaus vandenys“ vadovas.