Pasak „Bolt“ operacijų specialisto Igno Kizelevičiaus, įmonė yra sudariusi zonų žemėlapį. Jame žalia spalva pažymėta zona, kurioje paspirtukus galima palikti, raudona – draudžiama palikti, o mėlyni taškai – įkrautų paspirtukų išdėstymo zonos. „Zonos nuolatos gali kisti, gali atsirasti daugiau leidžiamų zonų arba neparkavimo zonų, atsižvelgiant į savivaldybės ar gyventojų prašymus“, – sakė jis.

Žalioji zona apima Kauno ir Vytauto gatves nuo PC „Senukai“ iki PC „Eifelis“, Kęstučio aikštę ir daugelį gatvių šioje tilto pusėje, teritorijoje iki Žiedo gatvės. Kur jau kur, o ant tiltų (tiek automobilių, tiek pėsčiųjų) paspirtukus palikinėti tikrai draudžiama, kaip ir dar keliose raudonai pažymėtose zonose.

Už upės palikimo zonų kur kas mažiau – tai Vilniaus, Antakalnio, Jaunimo, Linų ir Miškų gatvės.

Paliktus paspirtukus iš įvairių miesto vietų surenka „Bolt“ rangovas. „Už priežiūrą atsakingas mūsų rangovas Ukmergės mieste. Tikslaus darbuotojų skaičiaus pasakyti negalime, tačiau ten dirba ukmergiškiai, kurie puikiai pažįsta miestą ir geba greitai surinkti sugedusius, išsikrovusius paspirtukus“, – papasakojo specialistas.

Dėl apsaugos nuo vagysčių paspirtukuose yra įdiegtos GPS sistemos. „Joms praradus ryšį su palydovu, mūsų operacijų komanda iškart mato, kad kažkas negerai.

Taip pat automatiškai yra informuojama ir komanda, atsakinga už mieste esančių paspirtukų logistiką ir priežiūrą. Tokiu atveju vykstama nedelsiant tikrinti, kas atsitiko“, – paaiškino I. Kizelevičius.

Šiuo metu paspirtukų nuomos kaina yra 18 ct už min. Gal yra galimybė išsinuomoti ilgesniam laikui už mažesnę kainą? „Kaina nuo laiko nesiskiria, tačiau sezono eigoje, atsižvelgiant į statistiką, ji gali kisti.“

O kokia yra paslaugos teritorija Ukmergėje – tik miestas ar ir užmiestis, o gal galima nuvažiuoti ir į netolimus rajono kaimus? „Šiuo metu leidžiamos zonos apima tik didžiąją miesto dalį, tačiau esame linkę plėstis, atsižvelgiant į statistiką bei gyventojų prašymus“, – sakė įmonės atstovas.

Kovoja su nusižengėliais

Ukmergiškiai atkreipė dėmesį, kad kai kurie paslaugos vartotojai nepaiso Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Vaikai elektriniais paspirtukais važinėja be suaugusiųjų priežiūros, kai kurie važiuoja po du, kirsdami pėsčiųjų perėjas ne tik nenulipa nuo paspirtukų, bet artėdami net nesumažina greičio.

Pasak I. Kizelevičiaus, kiek-vienas asmuo, atsisiuntęs „Bolt“ programėlę ir norėdamas naudotis paslauga, turi patvirtinti, jog jis yra pilnametis ir sutinka su programėlės sąlygomis, turi pateikti savo duomenis, iš jų – ir gimimo metus. „Jei gimimo metai neatitinka pilnametystės, asmuo naudotis paspirtuku platformoje neturi galimybės“, – tikino operacijų specialistas. Kiek ši priemonė efektyvi, jis nesvarstė. Tačiau akivaizdu, kad Ukmergėje paspirtukus kažkokiu būdu geba išsinuomoti nemažai nepilnamečių.

Pažymima, kad dėl kitų pažeidimų prevencijos „Bolt“ konsultuojasi su policija bei saugaus eismo ekspertais. „Kiekvieną atvejį peržiūrime ir vertiname individualiai. Klientą galime sudrausminti, klientų aptarnavimo komandai susiekiant tiesiogiai ir primenant apie paspirtuko naudojimosi taisykles. Jei asmuo piktybiškai jų nesilaiko, priklausomai nuo situacijos, yra blokuojamas ribotam arba neribotam laikui ir nebegali naudotis paslauga. Jei asmuo užsiima vandalizmu, gadina „Bolt“ turtą ar kitaip vykdo nusikalstamą veiką, perduodame policijai“, – vardijo priemones pašnekovas.

Jis akcentavo pagrindines taisykles: paspirtuku galima važiuoti tik vienam pilnamečiam asmeniui. Važiuoti per pėsčiųjų perėjas draudžiama. Kelionės metu vairą privaloma laikyti dviem rankom. Rekomenduoja kelionės metu dėvėti šalmą.

„Prieš pradėdami kelionę įsitikinkite, jog paspirtukas techniškai tvarkingas – radę techniškai netvarkingą, apie gedimą informuokite“, – sakė jis. Tai padaryti galima, naudojantis „Bolt“ programėle ar interneto svetainėje.

Jei kliudo, galima patraukti

Įmonės atstovas paaiškino, kad paspirtukus galima palikti visoje žalioje zonoje po vieną ar po kelis. Svarbu, kad po kelionės ši palikta transporto priemonė netrukdytų pėstiesiems ir eismui.

„Paliekant paspirtuką, klientas privalo padaryti nuotrauką. Šias nuotraukas analizuoja dirbtinis intelektas. Nustačius blogai pastatytą paspirtuką, klientas prog-ramėlėje gauna įspėjimą. Jei jis ir toliau po kelionės sistemingai netvarkingai palieka paspirtuką, programa informuoja mūsų operacijų specialistus. Klientas (peržiūrėjus jo darytų nuotraukų istoriją) yra atitinkamam laikui blokuojamas“, – pasakojo I. Kizelevičius.

Jo teigimu, „Bolt“ dirbtinis intelektas geba atpažinti netinkamai paliktus paspirtukus – skersai šaligatvio, nuverstus ant šono, užtveriančius praėjimus ar pravažiavimus į kiemus ir t. t.

Jau netrukus programa neleis užbaigti kelionės, kol klientas nepateiks nuotraukos, kurioje paspirtukas aiškiai matomas ir yra tvarkingai pastatytas. O kol kelionė nebaigta, skaičiuojami pinigai už paslaugą.

Įmonės atstovas paragino platformos klientus ir miesto gyventojus nebijoti patraukti jiems trukdančius paspirtukus į šalį ir pranešti apie blogai paliktą paspirtuką įmonės klientų aptarnavimo komandai.