Planuojama, kad festivalyje „Sniego žmonių karalystė“ dalyvaus apie 20 meistrų, kurie sukurs per 30 mažesnių ir didelių ledo skulptūrų. Kai kurios jų bus sukurtos iš anksto ir atgabentos į Taujėnus. Atvykus į dvarą vasario 4-ąją bus galimybė išvysti didžiųjų skulptūrų kūrimo procesą.

Taujėnų dvaro direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Stackevičius papasakojo, kad, rengiant festivalį, į sniego žmogaus tematiką žvelgiama per mitologijos prizmę, todėl tarp skulptūrų bus galima pamatyti įvairių mitologinių būtybių – drakoną, feniksą, vienaragį, pegasą, gobliną ir kitų.

Šalia jų įsikurs ir žmonijos pasaulio atstovai – karaliai, kariai, ūkininkai ir kiti. Dar prie vartų atvykusius lankytojus pasitiks pirmosios ledo skulptūros, laikančios ledinį užrašą. Parko teritorijoje bus galima aptikti sniego žmogaus sostą ir ledinių sniego žmogaus pėdsakų.

Didžiųjų skulptūrų gamyba ir ekspozicija vyks dvaro parke esančiame paviljone, kuris festivalio laikotarpiu taps šaldikliu. Dvaras įsigijo specialią įrangą šaldymui. Lankytojai galės fotografuotis ir pramogauti. Vyks mugė, į kurią pakviesta apie 30 prekybininkų.

Pasak Š. Stackevičiaus, festivalį dvaras organizuoja kartu su įmone „Ledo meistrai“, kuri yra ledo gamintoja ir tiekėja, aprūpinsianti ledu. Būtent partneriai kviečia ledo skulptorius iš įvairių šalių.

„Ledo meistrai“ patys įrengs įvairias ledo instaliacijas – bus galima grožėtis lede užšaldytomis rožėmis ir kitomis kompozicijomis.

Pasak direktoriaus pavaduotojo, idėja surengti tokį festivalį sklandė jau pernai – norėta jį sieti su vasario 14-ąją švenčiama įsimylėjėlių diena. Tačiau pernai išgąsdino oro temperatūra – buvo 5 laipsniai šilumos.

Be to, dar nebuvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su festivalio partneriais.

Sako, kad per metus atlikti namų darbai – dvaras investavo į šaldymo įrangą, padarė privažiavimus technikai, kuri atveš jau pagamintas ledo skulptūras.

Prognozuojama oro temperatūra kiek palankesnė nei pernai – apie 0 laipsnių. Net jeigu būtų +1 ar +2 laipsniai šilumos, pasak Š. Stackevičiaus, tai festivaliui nesukliudytų.

Tačiau jeigu oras sušiltų iki +5–6 laipsnių, festivalį jau tektų atidėti. Tačiau prognozės teikia vilčių, kad to daryti neprireiks.

Paviljonas, kuriame bus gaminamos ir eksponuojamos pagrindinės skulptūros, yra pavėsyje, apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių, jo grindys įšąla, įrengti specialūs šaldikliai, kurie padės palaikyti minusinę oro temperatūrą.

Kiek ilgai ledo skulptūros puoš parką, priklausys nuo oro sąlygų. Tikimasi, kad skulptūras pavyks išlaikyti bent dvi savaites ir per šį laiką jas pamatys daug lankytojų. Ilgiau šaldyti būtų nuostolinga.

Š. Stackevičius sakė, kad festivalio nefinansuoja nei privatus verslas, nei valstybinės institucijos. Viskas rengiama savomis investicijomis ir tikimasi, kad jos atsipirks pardavus bilietus.

Festivalis ir sumanytas, siekiant pritraukti daugiau lankytojų šaltuoju metų sezonu. Atkreipė dėmesį, kad bilietai nedaug brangesni, nei įprasti dvaro teritorijos lankymo bilietai. Perkant internetu dar taikomos papildomos nuolaidos.