Pagerbs karaimų kultūrą ir istoriją

Pirmosios pasiruošimo detalės dėliojamos ir dar vienai itin laukiamai datai – 700-ajam miesto jubiliejui. Pasitarus su istorikais 2020 metais buvo sutarta, jog Trakų miesto įkūrimo istorine data bus laikoma 1322 metų rugsėjo 8 diena. Tądien nuo šiol ir bus oficialiai švenčiamas miesto gimtadienis.

Trakuose itin gerbiama Lietuvos karaimų bendruomenė jau kurį laiką ruošiasi pasitikti jos istorijai ir kultūrai skirtus metus. Aktyvi bendruomenė suplanavusi daugybę renginių bei įvairių projektų. Trakų rajono savivaldybė ne tik palaiko šiuos planus, bet ir pati imasi svarbių pokyčių.

Vienas planų – Karaimų gatvės pradžioje įrengti informacinį stendą, supažindinantį su karaimų atvykimo į Lietuvą istorija, taip pat jų gyvenimu šiandien. Šalia Trakų meno mokyklos taip pat planuojama įrengti stendus, kuriose būtų eksponuojami ne tik meno mokyklos vaikų, vietos, bet ir garsių užsienio menininkų darbai, reprodukcijos. Taip pat svarstoma galimybė meno mokyklos kieme įrengti skulptūrų parką.

Trakai

Centrinė Karaimų gatvė, kurioje surikiuoti automobiliai – opi problema ir vietos gyventojams, ir turistams, ketinama labiau pritaikyti pėstiesiems, bendruomenei ir verslui, o ne transportui.

Miestas, kuris oficialiai švęs gimtadienį, netrukus turės ir dar vieną svarbų atributą – himną. Trakai – daugiakultūris miestas, todėl žydų tautybės žinomas kompozitorius Leonas Gurvitchas, kuris ėmėsi kurti šio ypatingo miesto himną, jo eilutėse ketina atspindėti miesto sąsajas su žydais, karaimais, totoriais, lenkais, rusais ir kitomis tautomis.

Lietuvos karaimai taip pat didžiuojasi savo tautine muzika, kurios lietuviai iki galo vis dar nepažįsta. Neabejojama: Lietuvos karaimų metai – puiki proga ją pristatyti visai Lietuvai.

Gyventojų laukia pokyčiai

Dar vienas projektas, kuris startuos 2022-aisiais – Trakų rajono gyventojo kortelė („Trakiečio kortelė“). Ji, visų pirma, skirta skatinti rinktis viešąjį transportą. Kortelė bus skirta gyventojams, kurių gyvenamoji vieta deklaruota Trakų rajone. Turintieji ją savivaldybės teritorijoje galės nemokamai keliauti viešuoju transportu. Vyksta derybos su vietos verslininkais, kurie norėtų prisidėti pasiūlydami įvairių nuolaidų savo prekėms ar paslaugoms, dalyvaujant kultūros renginiuose. Į šiuos tikimasi daugiau pritraukti socialiniai pažeidžiamų gyventojų.

Kuriama programėlė, kuri taps savivaldybės ir gyventojų bendravimo platforma: joje bus pateikta ne tik visa informacija apie kultūros renginius, viešojo transporto maršrutus ar nuolaidas, bet ir būsimus infrastruktūros projektus ar planuojamus darbus.

Trakų rajono savivaldybė bendradarbiaudama su Vilniaus dailės akademija (VDA) jau įgyvendino ne vieną projektą. Vienas pavyzdžių – Sūpynių parkas. Panašios sūpynės savo vietą rado ir kitose seniūnijose.

Sūpyių parkas

Trakai išsirinko ir VDA studentų sukurtą stilizuotą miesto ženklą, kuriame pavaizduoti pilies kontūrai, žvelgiant iš viršaus. Įdomu, kad jie primena kablelį, o šis – panašus į septynetą, kas labai svarbu pasitinkant 700-ąjį jubiliejų.

Pirmieji jubiliejaus renginiai startuos gegužės pradžioje, rugsėjį vyks pagrindinė miesto jubiliejaus šventė.

Trakų pilyje vykstant Viduramžių šventėms lankytojai turi galimybę paragauti senovinių patiekalų, kulinarinį paveldą šįmet ketinama pristatyti dar plačiau.

Tarptautinėje turizmo parodoje, vyksiančioje sausio pabaigoje, Trakai atskleis ir dar vieną svarbų palikimą – istorinę muziką. Muzikanto Sauliaus Petreikio ir jo komandos pastangomis, senovinė, stilizuota muzika skambės ir parodoje, ir visus metus Trakuose. Šiame mieste nepamirštas ir jaunimas. Vieną skverų planuojama pritaikyti jauniems žmonėms, sykiu pavadinti Jaunimo skveru.

Dar vienas laukiantis sudėtingas projektas – bešeimininkį futbolo stadioną miesto centre grąžinti gyventojams. Kiekvienas norintis jau gali siūlyti idėjas, kas galėtų atsirasti didžiulėje teritorijoje: sodas, žaidimų erdvės, tinklinio aikštelė ar pan.

Galvės ežeras jau seniai tapęs turistų traukos centru, tačiau puoselėjama idėja įveiklinti kitą – Totoriškių ežerą. Kalbamasi su laivininkais, statytojais, planuojama, jog jame galėtų atsirasti gondolų, kuriomis, miesto prieigose palikus automobilius, būtų galima patogiai pasiekti Trakų pilis. Ežero centre planuojamas dar vienas traukos objektas – fontanas.

Trakų rajono savivaldybės informacija