„Darbuotojai tikrina laikrodžius kas mėnesį (tai lyg profilaktinė patikra). Pastaruosius pusę metų laikrodžiai rodė teisingą laiką, tačiau žiemos/vasaros laiko persukimas laikrodžius „išmuša iš vėžių”, – komentuoja UAB „Vilniaus apšvietimas”.

Miesto laikrodžiai skaičiuoja jau 21-mus metus – jų susidėvėjimas ir miesto „triukšmas” (t.y. įvairūs taksi, WiFi, radijo signalai) trukdo jiems automatiškai sinchronizuotis. Automatinis sinchronizavimas reiškia, kad laikrodžiuose yra įrengtas specialus mechanizmas, kuris pasibaigus sezonui, automatiškai keičia vasaros laiką į žiemos ir atvirkščiai.

Kadangi laikrodžiai jau spėjo tapti miesto simboliu – jų nežadama atsikratyti. Kad laikrodžiai galėtų sklandžiai veikti ir nereikėtų pastoviai jų tikrinti, ateityje planuojama pakeisti jų vidinius mechanizmus.

Vilniaus miesto savivaldybė prižiūri 15 tokių laikrodžių. Daugiausia jų įrengta Gedimino prospekte – devyni, likę – Žygimanto, Didžiosios, Vokiečių, du Aušros vartų gatvėse bei vienas Bernardinų sode.

Laikrodžiai yra apvalūs, įrengti ant specialaus stovo, papuošti smulkiais ornamentais, būdingais XIX a. architektūrai. Dizainą sukūrė italas Dominykas Neris, o tokius pačius laikrodžius galima rasti ir Sicilijoje.