Pašalins ant kalno augančius medžius

Praėjusių metų pavasarį vilniečiai buvo informuoti apie numatomą Tauro kalno parko teritorijos tvarkymo projektą. Pranešta, kad Naujamiesčio seniūnijoje, tarp Pamėnkalnio, Tauro, V. Kudirkos, M. Valančiaus ir V. Mykolaičio-Putino gatvių, planuojami pokyčiai.

Šių pokyčių iniciatorė yra Vilniaus savivaldybė, o projektuotoja – savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“. Darbai finansuojami Europos regioninės plėtros fondo ir savivaldybės biudžeto lėšomis.

Kaip pasakoja įmonės „Vilniaus planas“ atstovė Gintarė Kubiliūtė, Tauro kalno parko teritoriją planuojama sutvarkyti taip, jog ji ne tik pabrėžtų naujai atsirasiančios koncertų salės architektūrinį charakterį, bet ir taptų patogia viešąja erdve susitikti ir pailsėti miestiečiams.

Projekte numatoma nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takus, taip pat viaduką virš Tauro gatvės, įrengti vaikų žaidimų ir sporto aikšteles, poilsio saleles, lauko amfiteatrą.

Tačiau šis projektas kaip reikiant supykdė vilniečius – mat prie projekto pridėtuose dokumentuose nemažai dėmesio skiriama ir Tauro kalno parko teritorijoje esantiems želdynams. Pirminiame projektų dokumentų variante skaičiuota, kad bus pašalinta 140 medžių, tačiau prieš kelias dienas gautame pranešime rašoma, kad šalintinų medžių skaičius sumažėjo iki 24.

Tauro kalnas

Tai, kad vilniečiai prieštarauja želdynų ant Tauro kalno šalinimui, įrodo aktyviai socialinėse platformose veikiančios miestiečių bendruomenės. Čia žmonės buriasi į specialiai Tauro kalno gelbėjimui skirtas grupes, kalno išsaugojimui savanoriškai renkamos lėšos, ant kalno netgi rengiami budėjimai.

Pribloškė pamatyti skaičiai

Vienas iš savivaldybės sprendimu pasipiktinusių vilniečių kreipėsi į Delfi redakciją. Vyras išreiškė susirūpinimą dėl planuojamų pašalinti medžių.

„Turbūt daugeliui įdomu, kaip atrodys Naujamiesčio viduryje stūksantis Tauro kalnas jį pertvarkius į Tauro kalno parką. Taip, ant kalvos viršaus iškils ne tik „Tautos namai“, dar platesni nei buvo, atimantys erdves iš žaliųjų plotų. Iš kampų einantys laiptai bus naikinami ir klojami iš naujo. Nauji takai naikins senus medžius“, – laiške rašė vilnietis.

Sostinės gyventojas pridūrė nerimaujantis ir dėl to, kad, jo nuomone, medžiais pasirūpinti yra tiesiog nenorima: „Takas slenkasi, medžiai griūva. Kuo jie trukdo, gal užstoja fantastiškai gražų vaizdą į V. Kudirkos gatvę ar tiesiog tingisi raunant senas plyteles pasirūpinti medžių šaknimis? Neaišku.“

Be paminėtų problemų, vilnietis baiminasi ir to, kad, jo skaičiavimu, naujų medžių ir krūmų bus atsodinta gerokai mažiau, nei išrauta.

Tauro kalnas

Delfi susisiekus su savivaldybės įmone „Vilniaus planas“ paaiškėjo, kad dėl priešiškos visuomenės reakcijos medžių Tauro kalne dabar planuojama išrauti gerokai mažiau: vietoje žadėtų 140 šalintinų liko 24.

„Praėjusių metų balandį įmonės „Vilniaus planas“ pateiktuose pasiūlymuose buvo numatyta šalinti 140 medžių, šią idėją palaikė Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, tačiau toks siūlymas netiko bendruomenei ir Visuomeninei želdynų komisijai. Šiuo metu ekspertizei pateikiamame techniniame Tauro kalno parko teritorijos tvarkymo projekte numatytas iš viso 24 medžių šalinimas, siekiant išsaugoti senuosius, tačiau dar gyvybingus želdinius“, – komentavo įmonės „Vilniaus planas“ atstovė spaudai Gintarė Kubiliūtė.

Pašnekovė pridūrė, kad artimiausiu metu prasidėsianti ekspertizė įvertins želdinių tvarkymo planus, kuriuose numatoma dėl architektūrinių inžinerinių sprendinių (takas, pritaikytas žmonėms su fizine negalia, viaduko įrengimas) arba būklės pašalinti 24 medžius.

Jauni medžiai neatstos pašalintų

Į Delfi kreipęsis vilnietis rūpinasi ne tik šalintinais, bet ir naujais medžiais, kuriuos planuojama sodinti Tauro kalno parke. Vyras svarsto, ar naujai pasodinti augalai atstos senuosius.

„Nepamirškime, kad sodinami bus jauni medžiai, tad lajos masė dar ilgus dešimtmečius nepasieks dabartinės. Tam nereikia nė dendrologu būti, tiesiog užteks mokėti porą matematikos veiksmų: pirma, suskaičiuoti mažo medelio šakas ir mintyse palyginti jį su didelio medžio lapija. Tada dauginti... Dauginti... Kol paaiškės, kiek jaunučių medelių gali atitikti didelį medį. 10? 50? 100?..“, – rašė vilnietis.

Savo nuomonę šiuo klausimu išsakė ir arboristas Leonardas Mekionis. Specialisto teigimu, praeina daug metų, kol medžiai pasiekia brandą, tai – ilgi procesai. Pašnekovas pateikia ir pavyzdį: štai drebulei subręsti užtrunka 40 metų, pušiai – 100, o ąžuolui – net 300 metų.

Tauro kalnas

L. Mekionis taip pat paaiškina, kad pašalinti medžius nėra taip lengva.

„Norint nupjauti medžius reikia gauti savivaldybės leidimą, o jį gauti būna sunku – įstatymas gina visus medžius. Juk ir pats žmogus gali pasodinti medį, o praėjus, tarkime, 30 metų, negalės to medžio pašalinti. Ir visai nesvarbu, kad tai bus jo sodintas medis“, – medžių šalinimo tvarką primena arboristas.

Įmonės „Vilniaus planas“ atstovė informavo, kad šiuo metu yra baigiamas rengti techninis projektas, bus atliekama jo ekspertizė. Gavus statybą leidžiantį dokumentą, vyks projekto įgyvendinimo rangos pirkimo procedūros, kurios paprastai užtrunka apie porą mėnesių. Atsižvelgiant į tai, projekto įgyvendinimas turėtų prasidėti 2021 m. pabaigoje. Pagrindiniai darbai vyktų 2022 m. Darbų užbaigimo terminas – 2023 m. vasara.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)