Į problemą nereagavo

Po vienos iš smarkesnių liūčių į Delfi redakciją kreipėsi kairėniškė Olga – moteris pasidalino vaizdo įrašu, kuriame matyti Žvaigždikių gatvėje telkšantis vanduo. Kairėnų gyventoja piktinosi esama situacija ir patikino, kad jos gyvenamojo rajono gatvės užsemiamos po kiekvienos stipresnės liūties.

„Šiame vaizdo įraše matyti Žvaigždikių gatvė, bet vandens pilna ne tik čia – skęsta visi Kairėnai. Kai gatves užlieja vanduo, jomis eiti pasidaro sunku mamoms su vežimėliais, problemų kyla ir važiuojantiems automobiliu. Būna, vairuotojai privažiuoja prie balos, sustoja ir galvoja – važiuoti ar ne“, – pasakoja metus Kairėnuose gyvenanti Olga.

Moteris priduria, kad su tokia pačia problema susidūrė ir ilgiau čia gyvenantys jos kaimynai.

Kairėniškė Olga tikina, kad tiek ji, tiek jos kaimynai ne kartą prašė Vilniaus valdžios ištiesti pagalbos ranką, tačiau į žmonių skundus sureaguota nebuvo.

„Pagalbos šiai problemai išspręsti prašiau ne tik aš, prašė visi Kairėnai: rašėme ir miesto merui, problemą registravome programėlėje „Tvarkau Vilnių“, tačiau jokios pagalbos nesulaukėme. Mums arba atsakydavo, kad problemos sprendimas nenumatytas, arba nesulaukdavome visai jokio atsakymo“, – patirtimi dalinasi Olga.

Nėra nuotekų sistemos

Į Delfi kreipusis kairėniškė Olga pastebi, kad Žvaigždikių gatvė, palyginus su aplink ją esančiais sklypais, yra žemesnė vieta. Moteris svarsto, kad jei sklypai nebūtų pakelti, galbūt ir gyventojų kiemuose telkšotų balos. Tačiau ar tikrai tai, kad šalia gatvės esantys sklypai yra kiek kilstelėti, nulemia vandens užsilaikymą?

Panašu, tikroji didžiulių balų susidarymo priežastis yra kiek sudėtingesnė. Štai kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybės specialistas Povilas Stelmokas, visame Žvaigždikių gatvės kvartale nėra požeminės lietaus kanalizacijos.

„Iki Kairėnuose pastatant nuosavus namus, lietaus vanduo nubėgdavo į kelkraštį. Dabar, kai sklypai yra sukelti ir įrengtos pamatinės tvoros, asfaltas yra žemiausia vieta, ant kurios ir renkasi vanduo“, – paaiškina pašnekovas.

Kad problema žinoma, paantrina ir Egidijus Steponavičius, UAB „Grinda“ rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovas.

„Kairėnuose nėra centralizuotų Vilniaus miesto paviršinių nuotekų tinklų. Padidėjęs kietųjų dangų (gatvių, pastatų, stovėjimo aikštelių) plotas nepraleidžia lietaus ir vanduo neturi galimybės susigerti į gruntą“, – teigia UAB „Grinda“, kuri atsakinga už esamų paviršinių nuotekų tinklų eksploatavimą, atstovas.

Vyras patikslina, kad seniau Kairėnuose perteklinis vanduo surinkimo grioviais ir pralaidomis buvo nuleidžiamas į žemiau esančias teritorijas, tačiau užstatant ir jas, patys gyventojai sukėlė sklypus, panaikino dalį vandens surinkimo griovių.

Problemos sprendimas gali nemenkai atsieiti

Pasak E. Steponavičiaus, Kairėnų gatvės problema yra „gerai žinoma ir pagal galimybes sprendžiama“. Kokie gi tie sprendimo būdai ir kiek gali atsieiti jų įgyvendinimas?

Pašnekovas patikina, kad šių metų kovo mėnesį įvyko Vilniaus miesto savivaldybės, UAB „Grinda“ ir Kairėnų bendruomenės susitikimas, kurio metu buvo įvertinta esama situacija, aptarti galimi problemos sprendimo būdai. Vienas tokių – sutvarkyti dalį pralaidų ir vandens surinkimo griovių, papildomai įrengti tam tikras paviršinių nuotekų tinklų atkarpas. Kaip teigia pašnekovas, prie problemos sprendimo galėtų prisidėti ir pati Kairėnų bendruomenė.

Skęstanti gatvė Kairėnuose

„Tam, kad problema būtų išspręsta greičiau, Kairėnų bendruomenė galėtų prisidėti pasinaudodama infrastruktūros sutelktinio finansavimo programa „50 ir 50“, kai už dalį darbų sumoka bendruomenė, už kitą dalį – Vilniaus miesto savivaldybė“, – siūlo E. Steponavičius.

Vyras priduria, kad norint išspręsti klausimą dėl Kairėnuose telkšančio vandens, reikėtų įrengti brangiai kainuojantį nuotekų tinklą.

„Kairėnuose reikėtų suprojektuoti ir įrengti 1,5–2 km ilgio centralizuotą paviršinių nuotekų tinklą, kuriuo paviršinės nuotekos nuo Žvaigždikių, Viksvų, Šilagėlių bei kitų aplink esančių gatvių būtų nuvedamos į Barsukynės g. esantį Dvarčankos upelį. Tokio ilgio paviršinių nuotekų tinklo įrengimo darbai galėtų siekti ir kelis milijonus eurų“, – skaičiuoja UAB „Grinda“ atstovas.

Šiuo metu Kairėnuose atliekami pirminiai žvalgomieji darbai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)