Jaučiasi apgauta

Antradienio vakarą vilnietė Kristina nusprendė praleisti tvarkydama aplinką. Savaitgalį vykusioje akcijoje „Mes Darom“ moteris nedalyvavo, tačiau buvo girdėjusi, kad šįmet rinkti šiukšles bus galima ir individualiai. Vilnietė parsisiuntė mobiliąją programėlę „Mes Darom“, išsirinko dvi vietas, kurios buvo pažymėtos kaip tvarkytinos, ir prisikrovusi automobilį šiukšlių maišų ir pirštinių išvyko gražinti gamtos.

Pirmiausia Kristina atvyko į Baltojoje Vokėje esančią Parko gatvę, o tiksliau – prie šalia esančio tvenkinio. Programėlėje „Mes Darome“ ši vieta buvo pažymėta kaip nesutvarkyta, nurodyta, kad čia mėtosi stiklo, plastiko ir popieriaus atliekos, o tvarkytinos teritorijos plotas prilygsta futbolo aikštelei. Moteriai atvykus į nurodytą vietą paaiškėjo, kad ten nėra nei vienos šiukšlės, o aplinka gražiai sutvarkyta.

Kristina neslėpė nusivylimo „Mes Darom“ programėle, kurioje, anot jos, buvo pateikta klaidinanti informacija.

„Nesuprantu, kam reikia tokios programėlės, kurioje nurodyta neteisinga informacija. Kelias dienas prieš vykstant tvarkytis programėlėje tikrinau, ar nepasikeitė šios vietos statusas ir ar niekas jos nesutvarkė. Kadangi statusas visą laiką išliko „nesutvarkyta“, tikėjausi, kad galėsiu prisidėti prie šiukšlių rinkimo akcijos“, – pasakoja vilnietė.

Kristina įvardina ir dar vieną problemą. Anot jos, programėlėje pažymėta vieta yra Baltojoje Vokėje esančio daugiabučio pašonėje.

„Atvažiavusi į nurodytą vietą pastebėjau, kad prie tvenkinio vaikšto vietiniai gyventojai, vedžioja šunis, mačiau ir porą žvejojančių vyrų. Man kilo klausimas, kodėl tokios vietos, kurios praktiškai yra gyvenamojo daugiabučio kieme, yra įtraukiamos į programėlę ir jas tvarkyti yra kviečiami visi. Manau, kad tokias vietas kaip ši turi tvarkyti artimiausių namų bendruomenės“, – sako moteris.

Neradusi šiukšlių Baltosios Vokės Parko gatvėje, Kristina nuvažiavo į šalia esančią vietą, programėlėje taip pat pažymėtą kaip tvarkytiną – į Krantinės gatvę. Tačiau ir čia liko it musę kandusi – nerado nei vienos šiukšlės, aplinka buvo švari.

Savanoriai nespėja suktis

Mobilioji programėlė „Mes Darom“ yra palyginus jauna – jos kūrėjai visuomenei ją pristatė savaitgalį vykusios akcijos metu. Šioje programėlėje galima rasti informaciją apie tvarkytinas vietas (jos pažymėtos violetine spalva), sužinoti, kokio tipo atliekos, pavyzdžiui, padangos, plastikas ar stiklas, yra atitinkamose teritorijose, kokio preliminaraus dydžio yra prišiukšlinta teritorija. Visi besinaudojantys mobiliąja programėle gali pažymėti prišiukšlintas vietas.

„Programėlė „Mes Darom“ visų pirma yra kaip įrankis gyventojams, kad jie galėtų žymėti prišiukšlintas teritorijas. Taip pat ji veikia kaip monitoringo sistema – pasirodo, savivaldybė ne visada žino, kurias teritorijas reikia tvarkyti. Per visus 14 akcijos gyvavimo metų savivaldybė nurodo maždaug tas pačias tvarkytinas teritorijas, tačiau pastebėjome, kad žmonės žymi visai kitas vietas“, – sako organizacijos „Mes Darom“ atstovė spaudai Toma Buivydaitė.

Asociatyvi nuotr.

Moteris paaiškina, kad visi gyventojai, aptikę prišiukšlintą vietą, gali ją pažymėti programėlėje. Tačiau būtent čia ir įvyksta nesusipratimai. Pasak T. Buivydaitės, pažymėtų taškų atsiranda nuolat, o organizacijoje veikiantys savanoriai nespėja jų visų patikrinti.

„Jeigu žmonės sutvarkė teritoriją ir nepakeitė jos statuso programėlėje, mūsų savanoris nespės nuvažiuoti ir patikrinti tos vietos. Tai nevyksta kiekvieną dieną“, – paaiškina pašnekovė ir priduria, kad tokiu atveju, kai teritorija randama jau sutvarkyta, jos statusą reikėtų pakeisti patiems.

Švarinimosi akcija – ne sovietinė talka

Šalį sukausčius koronaviruso pandemijai, švarinimosi akciją rengusiai organizacijai reikėjo prisitaikyti prie naujų gyvenimo sąlygų. Kaip bebūtų, susiklosčius minėtai situacijai, organizacijos nariams buvo suteikta proga permąstyti akcijos konceptą, pagalvoti, kaip organizuoti akciją saugiai.

Kovidas mums metė iššūkį, bet man atrodo, kad jo sprendimas gali turėti nuostabų rezultatą – norėtume, kad švarinimosi akcijos vieną dieną visai neliktų“, – organizacijos „Mes Darom“ planais dalinasi T. Buivydaitė ir priduria, kad organizacija siekia, jog gyventojai tvarkytųsi kasdien ir nelauktų akcijos dienos.

Asociatyvi nuotr.

Kaip teigia pašnekovė, kasdieniam gyventojų tvarkymuisi yra svarbus sąmoningumas, tačiau jo reikia ne tik šiukšlių rinkimui, bet net ir prišiukšlintos vietos užregistravimui programėlėje.

Kitas svarbus dalykas – gyventojų požiūris į šiukšlių rinkimą. T. Buivydaitė įsitikinusi, kad yra būtina atsikratyti to sovietinio požiūrio, kad akcija – tai sovietinė talka.

„Akcija – tai ne talka, o geras darbas dėl gražesnės aplinkos. Tai ir manifestas, parodantis, kaip svarbu yra tvarkytis. Galiausiai, akcija nėra ta vienintelė diena metuose, kai turėtume surinkti šiukšles“, – organizacijos požiūrį atskleidžia T. Buivydaitė.

T. Buivydaitė taip pat primena, kad surinktomis šiukšlėmis reikėtų pasirūpinti savarankiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)