„Vilniečiai šiltuoju metų laikų leidžia laiką labai aktyviai – sportuoja, daug vaikšto su vaikais ir augintiniais ilsisi miesto erdvėse. Natūralu, kad tuo metu suvartojama nemažai skysčių. Ilgą laiką tai buvo iš namų atsineštas vanduo arba parduotuvėse įsigyti gėrimai, tačiau siekiant suteikti daugiau komforto ir paskatinti atsisakyti vaisvandenių bei vandens iš plastikinių butelių, jau antrus metus iš eilės didiname prieinamumą prie geriamojo vandens viešose vietose“, – sako Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

Šiuo metu Vilniuje jau yra įrengta 11 gertuvių, kuriose gali atsigaivinti tiek miestiečiai ir svečiai, tiek jų augintiniai. Per šiuos metus jų tinklą „Vilniaus vandenys“ išplės iki 21-os. 10 naujų vandens gertuvių planuojama įrengti centrinėje miesto dalyje, senamiestyje, Žvėryne: Olimpiečių g., Žemaičių ir Rūdninkų skveruose, prie Seimo, šalia Šv. Onos ir Šv. Kryžiaus (Bonifatų) bažnyčių ir kt.

Planuojant vandens gertuvių tinklą mieste siekiama kad gertuvės būtų ne tik patogiai išdėstytos mieste, sutelkiant jas ten, kur galimybė atsigaivinti yra aktualiausia – parkuose, skveruose, žaliosiose zonose, bet ir patogiai pasiekiamos tiek pėstute, tiek bet kokiu transportu.

Vilniaus vanduo yra švarus ir kokybiškas. Tiek iš čiaupo, tiek iš gertuvių mieste tiekiamo vandens kokybė nuolat tikrinama. Pasak „Vilniaus vandenų“ generalinio direktorius Mariaus Švaikausko, Lietuva viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kuri 100 proc. tiekia gyventojams vandenį tik iš požeminio vandens gręžinių.

„Toks vanduo – saugiausias, kokybiškiausias ir geriausiai apsaugotas nuo išorinės cheminės ir mikrobiologinės taršos. Be to, mūsų vanduo – iš čiaupo ar miesto gertuvės – yra praturtintas mineralinėmis medžiagomis, tačiau net 300 kartų pigesnis už parduodamą vandenį buteliukuose“, – sako M. Švaikauskas.

Bendrovė „Vilniaus vandenys“ ištyrė iš vandenviečių tiekiamą ir parduodamą, žinomų prekės ženklų vandenį. Tyrimų rezultatus sulyginus, paaiškėjo, kad iš čiaupo tiekiamas vanduo turi beveik dvigubai daugiau mineralinių medžiagų nei natūralus negazuotas mineralinis vanduo, parduodamas parduotuvėse. Šiuo parametru vandenį iš čiaupo lenkia tik aukštos mineralizacijos parduotuvėse parduodamas mineralinis vanduo.

Pernai vasarą „Vilniaus vandenys“ pristatė naujovę – gertuvėse buvo sumontuoti nuotolinio nuskaitymo skaitikliai, gertuvės pažymėtos QR kodais, kurį nuskaičius mobiliajame telefone kiekvienas gali sekti vandens suvartojimą bei indėlį į švaresnę aplinką, atsisakius dar vieno plastikinio vandens buteliuko. Mobiliajame, naudojantis interaktyviu žemėlapiu, galima stebėti ir gertuvių išdėstymą mieste bei rasti greičiausia kelią link jų.

Bendrovės užfiksuotais duomenimis, vilniečiai ir miesto svečiai iš įvairiose miesto vietose įrengtų gertuvių jau išgėrė beveik 2 milijonus stiklinių vandens. Tai reiškia, kad jie atsisakė 767 420 vienetų plastikinių vandens buteliukų ir sutaupė beveik pusę milijono eurų.

„Plėsdami gertuvių tinklą siekiame formuoti vilniečių įprotį vandenį gerti tiesiai iš čiaupo, neperkant jo plastikiniuose buteliuose ir taip rūpinantis aplinka. Toks nedaug pastangų reikalaujantis sprendimas turi didelį teigiamą poveikį mūsų planetai.

Pavyzdžiui, pernai vilniečiai, rinkdamiesi vandenį iš mūsų įrengtų gertuvių, daugiau nei 63 tonomis sumažino į aplinką išmetamo anglies dvideginio kiekį, kuris susidaro plastikinių pakuočių gamybos proceso metu. Šiemet turime ambiciją šiuos skaičius padvigubinti“, – sako M. Švaikauskas.

„Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe įrengė gertuves ir daugiau nei 50-yje Vilniaus mokyklų, pasiūlė mobilių – t. y. kilnojamų, gertuvių sprendimą įvairių renginių ir maratonų metu.