Ne ant vieno pastato Bokšto, Savičiaus ir Išganytojo gatvėse gyventojai pastebėjo atsiradusius metalinius elektros blokelius arba vadinamąsias „paleidimo dėžutes“. Į „Delfi“ kreipęsis vilnietis svarstė, ar nebuvo galima jų paslėpti pačiuose žibintuose.

„Gatvės žibintai – mažoji miesto architektūra. Niekur vakaruose nepamatysi, kad UNESCO saugomus pastatus bjaurotų tokie sprendimai. Juk buvo galima nupirkti tokius žibintus, į kurių vidų būtų įmontuojamos tos „paleidimo“ dėžutės, ir negadinti pastatų sienų. Kaži, ką turistai, vaikščiodami po Senamiestį, galvoja, kai pamato neaiškiais numeriai suženklintas metalines dėžes ant tokių vertingų ir saugomų pastatų?“ – mintimis dalijosi vilnietis Jonas.

Maža to, kaip pastebėjo jis, įrengiant šias dėžutes pažeisti ir pačių pastatų fasadai – grandytas tinkas, o tuomet uždažyta nederančiomis spalvomis.

„Įdomu, ką mano Kultūros paveldo departamentas šiuo klausimu. Jei eilinis privatus asmuo atliktų tokius darbus, jį, matyt, greit baudomis apdalintų. O savivaldybės įmonei taip elgtis galima?“ – klausė jis.

Savivaldybė: darbai suderinti

Kaip „Delfi“ komentavo Vilniaus miesto savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vyresnysis patarėjas Arūnas Visockas, savivaldybei atlikus viešųjų pirkimų konkurso procedūras, rangos darbų laimėtoju (rangovu) buvo paskelbta UAB „Kerista“. Anot jo, darbai buvo vykdomi pagal suderinto ir patvirtinto techninio projekto „Išganytojo, Bokšto, Savičiaus gatvių kapitalinis remontas“ sprendinius.

Tiesa, priduria A. Visockas, Kultūros paveldo departamentas jau buvo paskyręs baudą rangovui.

„Darbai buvo vykdomi pagal parengtą tvarkybos projektą būtent apšvietimo sutvarkymui ant esamų pastatų. Komisija apžiūrėjo kiekvieną pastatą. Apžiūrint kiekvieną pastatą dalyvavo ir Kultūros paveldo departamento atstovė. Visi darbai buvo stebimi ir padaryti kaip suderinta su Kultūros paveldo departamentu“, – teigiama atsakyme „Delfi“.

KPD: akivaizdu, kad darbai nekokybiški

Susisiekus su Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vedėja Gerda Ožiūnaite, paaiškėjo, jog Vilniaus skyrius 2017 metais derino Savičiaus, Bokšto ir Išganytojo gatvių Vilniuje paprastojo remonto projektą, kuriame suprojektuotas ir apšvietimas.

„Darbai buvo įgyvendinti pagal projektą, kuriame buvo numatyta, kad visos vietos dažomos dažais pagal esamus fasadų spalvinius sprendimus, prieš dažant atlikti spalvinius bandinius natūroje ir su projekto vadovu.

Iš Jūsų pateiktų nuotraukų matome, kad šviestuvai galimai buvo perdaryti apie šiuos įvykdytus darbus informacijos neturime. Pradėsime administracinę procedūrą, siekiant išsiaiškinti, kas atliko darbus ir kokiu pagrindu. Akivaizdu, kad darbai atlikti nekokybiškai, nors senamiesčiui turėtų būti taikomas aukščiausios kokybės standartas“, – sakė G. Ožiūnaitė.

Praėjusią savaitę dar kartą susisiekus su pašnekove, ji sakė, jog KPD darbuotojai buvo nuvykę ir apžiūrėjo aptariamą vietą.

„Ten ir daugiau yra atliktų tų darbų, bet kai kuriose vietose nėra tų skydelių ir tinko nugrandymų. Šiuo atveju mūsų požiūris yra toks, kad šviestuvai galėtų būti keičiami darant kuo mažesnę įtaką kultūros paveldo statinio fasadams. Tai yra kad prie kiekvieno šviestuvo neturėtų būti įrengtas kažkoks papildomas skydelis arba jis turėtų būti įrengiamas taip, kad jo nesimatytų. Šitoj vietoj matome, kad padaryta invazija ir, mūsų nuomone, tokie darbai nėra galimi. Turėtų būti pasirinktas toks sprendimas, kad fasadas išliktų maksimaliai toks, koks vizualiai buvo iki tol, be jokių skydelių ir tinko pašalinimų, pramušimų“, – „Delfi“ sakė G. Ožiūnaitė.

Pasak jos, jau pradėta administracinė procedūra siekiant išsiaiškinti, kas tiksliai atliko šiuos darbus.

„Bus pareikalauta, kad būtų jie (skydeliai, – aut. past.) pašalinti, kad būtų sutvarkyta taip, kaip privalo būti senamiesčiuose“, – sakė KPD Vilniaus skyriaus vedėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)