Feisbuko bendruomenių grupėse gyventojai dalijasi nuotraukomis ir gėdina nesusipratusius naudoti peleninių. Tai – ne vieno kurio nors sostinės mikrorajono problema: žmonės skundžiasi, kad tokių vaizdų galima pamatyti tiek Viršuliškėse, tiek Justiniškėse bei kituose miegamuosiuose rajonuose.

„Negi taip sunku pasiimti peleninę, kad ir kokį stiklainiuką, ir nemesti savo nuorūkų tiesiog pro balkoną?“ – retoriškai klausė vilniečiai.

Karoliniškių gyventojai skundžiasi, kad nuorūkomis nukloti ne tik daugiabučių kiemai, bet ir kitos viešos erdvės. Prie vienos rajone veikiančios kompiuterių taisyklos cigarečių liekanų pilna, o štai šiukšliadėžės – jokios.

Padegė balkoną

Žirmūnuose gyvenanti Simona atsiuntė nuotraukų iš savo kaimynystės – šiukšlėmis nuklotas ne tik jos, bet ir aplinkinis namas. Moteris dalinosi nuotraukomis ir savo mikrorajono grupėje, tikėdamasi, kad galbūt rūkantieji atkreips dėmesį ir nustos mėtyti nuorūkas pro langą.

„Šiandien šunį vedžiodama buvau šoke, kiek visur nuorūkų po langais“, – sakė pašnekovė.

Jai ši tema itin aktuali, mat buvo tiesiogiai nukentėjusi nuo tokių „mėtytojų“. Prieš metus neužgesinta nuorūka įkrito į jos balkoną ir kilo gaisras.

„Įkrito nuorūka, kai mūsų nebuvo namuose, ir sudegė dukros dviratis“, – pasakojo Simona ir pasidalino nuotrauka. Nors didesnis gaisras įsiplieksti nespėjo dėl atvykusių ugniagesių, o balkonas stipriau apgadintas irgi nebuvo, moteris neslėpė apmaudo, nes dviračiui jos dešimtmetė dukra buvo sutaupiusi pati, o jis įsigytas buvo vos prieš mėnesį.

Pašnekovė sakė, kad po šio įvykio ėmėsi veiksmų, tačiau ilgalaikio poveikio nebuvo.

„Buvau visam name iškabinus nuotrauką su pasekmėm, tik, deja, greitai visi nuplėšė, dar savo pašto dėžutėje radau. Kurį laiką mažiau mėtydavo, o dabar vėl tas pats“, – teigė ji ir pridūrė, kad kartais, sutemus, tiesiog pro langą galima pamatyti skrendančią neužgesintą nuorūką.

Keisčiausia, kad kaimynystė, kaip teigė Simona, šiaip jau tvarkinga, name negyvena asocialūs asmenys, o čia įsikūrę studentai vakarėlių irgi nerengia. Tačiau štai pelenine – nepasirūpina.

Tokie gaisrai – ne naujiena

Kaip pasakojo Simona, atvykę ugniagesiai teigė, jog tai ne pirmas toks atvejis – esą ne kartą yra tekę gesinti nuo kaimynų nuorūkos užsidegusį balkoną.

Tą patį „Delfi“ patvirtino ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento komunikacijos skyriaus vedėja Vida Šmigelskienė.

„Taip, tokių atvejų tikrai būna, kad iškviečia kilus gaisrui nuo nuorūkų“, – sakė ji.

Pateiktoje paskutinių metų iškvietimų statistikoje matyti, kad nuo neužgesintų nuorūkų yra užsidegę kaimynų balkonai, taip pat – laiptinės bei kitos bendro naudojimo patalpos bei žolė aplink namą.

Bauda – iki 600 eurų

Nors pro balkoną mėtomos cigarečių nuorūkos kelia gaisrų pavojų, kalbinti vilniečiai buvo pasipiktinę ir elementariu aplinkos teršimu.

„Vedžiojant šunį net pakraupau. Atrodo, pavasaris, jau laukiam pražystančių pirmųjų snieguolių po langais, tačiau štai – ne gėlytės žolėje pražydo, o krūvos bjaurių nuorūkų. Negi taip sunku susirinkti? Juk atšilus orams ir vaikai kieme žais, maža ką, sugalvos su tokiomis šiukšlėmis pažaisti“, – kalbėjo Viršuliškėse gyvenanti Karolina.

Ji sakė galvojusi kviesti į talką kaimynus, kad bent savą kiemą išvaduot nuo nuorūkų, tačiau teigė nuleidusi rankas, kai, vaikštant aplink namą, viena cigaretės liekana nukrito jai tiesiog prie kojų.

„Gaila, nespėjau pamatyti, iš kurio balkono nuorūka atskrido. Bet pagalvojau – kas iš to, mes tvarkysime, o jie toliau mėtys...“ – pasipiktinimo neslėpė pašnekovė.

Tuo tarpu Paulius Vaitekėnas, Vilniaus m. savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas, „Delfi“ sakė, kad po balkonais esančias nuorūkas tvarkydami aplinką surenka ar sušluoja už aplinkos tvarkymą atsakingos įmonės.

„Verta pabrėžti, kad bet koks šiukšlinimas yra taisyklių pažeidimas. Mėtant nuorūkas pro balkoną daromas Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas ir gali būti skirtas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 600 eurų“, – priminė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)