Balandis „Porcija“ papuošė pastatą Vytauto gatvėje, kur įsikūrusi parduotuvė „Žalia stotelė“.

Vietiniai gyventojai juokauja: simboliška, kad bute virš parduotuvės gyvena architektas pavarde Karvelis. Balanžio „Porcija“ autorius – Donatas Liekmanis iš Mažeikių.

Balandis „Pojūtis“ įsikūrė viename gražiausių Ukmergės bromų, šalia senojo knygyno. Jo autorius – ukrainietis Andrii Savchuk.

Daugiausia mūsų miestą puošiančių balandžių – bent 14 buvo – sukurta bemaž prieš ketverius metus Ukmergėje vykusio plenero metu. Plenero idėja buvo metale įkūnyti eilutės iš grupės „Antis“ dainos, sukurtos prieš tris dešimtmečius, žodžius: „Balandžių daug Ukmergėj...“ Ir sumanymas virto realybe, o per pastaruosius metus skulptūros rado savo vietą Ukmergės senamiestyje.

2019-aisiais, minint mūsų šalies 100 metų jubiliejų, buvo sukurtas maršrutas „Ukmergės balandžiai kviečia švęsti laisvę su daina“. Kiekvienas balandis įgijo lentelę su autoriaus pavarde bei QR kodu, kurį nuskenavus pasigirsta tik jam priskirta lietuviška, visiems gerai žinoma daina. Prie kiekvieno balandžio reikia atlikti tam tikrą ritualą – ištarti frazę, atlikti tam tikrą veiksmą – tik tada būsi laimingas...

Ukmergės kraštotyros muziejaus kultūrinės veiklos vyr. vadybininkė Ieva Gliaudelė pasakojo, kad pernai rudeniop buvo atnaujintas ir sudarytas Balandžių maršruto žemėlapis. Jis yra ir virtualus, ir atspausdintas popieriuje. Žemėlapyje dabar yra 19 balandžių.

Įtraukti ne tik prieš ketverius metus surengto plenero metu sukurti balandžiai – prisijungė ir privačios iniciatyvos – gimnazijos, bendruomenės. Didžiulis balandis stovi įmonės „Virlona“ kieme...

I.Gliaudelė pasakojo, kad naujausi, šiais metais mieste „nutūpę“ balandžiai bus įtraukti į naujai sudarytą Balandžių maršruto žemėlapį.