Urna su kremuotais embrionais ir vaisiais užkasta prie pastatyto paminklo, kuris šios ceremonijos metu buvo ir pašventintas.

„Iki šiol kapinėse laidoti buvo galima tik vyresnius nei 22 savaičių nėštumo mirusiuosius. Ankstesnėje stadijoje žuvęs vaisius iki šiol vertintas kaip medicinos atlieka ir tokių teisių neturėjo. Juos po mirties medikai grąžindavo tėvams arba tiesiog nukreipdavo utilizuoti su kitomis medicinos atliekomis

Nuo praėjusių metų, vykdydamos sveikatos apsaugos ministro įsakymą, sveikatos priežiūros įstaigos privalo į amžinojo poilsio vietą atiduoti ir iki 22 nėštumo savaitės motinų prarastus vaisius. Toks jų palaidojimas Ukmergėje organizuotas pirmą kartą“, – sakė miesto seniūnė, kuriai pavesta pasirūpinti negimusių vaikelių laidojimu.

Šiems laidojimams parinkta vieta vadinamoje kunigų kalvelėje, netoli čia 2017 metais palaidoto kunigo Petro Tavoraičio. Bendrovė „Ukmergės versmė“ padovanojo ir į šią vietą atgabeno nemenką lauko riedulį, ant kurio kalvystės meistras Andrius Janulis įrengė iš plieno lakštų ir sendinto metalo pagamintą dekoratyvinę žiedo formos skulptūrą su užrašu: „Tu esi, nors aš tavęs nematau...“

Daivos Zimblienės nuotr.

„Ne uždaras, o įtrūkęs beveik metro skersmens metalinis žiedo lankas simbolizuoja vos užsimezgusią ir nutrūkusią gyvybę, jos gyvenimo ratą – kaip ir turėjo būti, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių jai, deja, nelemta buvo ateiti ir patirti žmogiško gyvenimo. Ant lanko nutūpę ir jį puošiantys drugeliai simbolizuoja ne tik kūdikio trapumą, bet ir tik moterims žinomą pojūtį. Juk sakoma, kad kai moteris įsimyli, kai jos įsčiose pradedama gyvybė, drugeliai plazdena pilve“, – kalbėjo skulptūros autorius.

Pagal VšĮ Ukmergės ligoninėje patvirtintą aprašą, žmogaus embrionai ir vaisiai iki 22-os nėštumo savaitės, kai nėra išreikšta tėvų ar vieno iš jų valia, laidojimo paslaugų teikėjui bus atiduodami dukart metuose. Iki tol jie bus laikinai saugomi ligoninės centrinėje saugykloje, atskirame šaldiklyje, iki 6 mėnesių. Laidojimo paslaugų teikėjas negimusiuosius veš į krematoriumą Kėdainiuose, o iš ten jie į Ukmergę grįš jau urnoje ir bus deramai palaidoti Dukstynos kapinėse.