Keliaujančios platformos, pastatytos automobilių stovėjimo vietose, galės būti naudojamos ir kaip poilsio erdvė, ir kaip žaidimų erdvė vaikams, ir kaip kaimynų pokalbių erdvė ar spontaniška kavinė. Šiuo metu pristatyti trys skirtingo dizaino „keliaujantys kiemeliai“, planuojama, kad artimiausiu metu jų atsiras dvylika, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Gatvės ilgą laiką buvo skiriančios, dabar mes jas siekiame paversti ne tik susisiekimo, bet ir kaimyninę bendruomenę jungiančia erdve. Šis projektas – savotiškas „Lego“ mieste, nes „keliaujantys miesteliai“ galės migruoti pagal gyventojų pageidavimus, juos galima statyti skirtingose Naujamiesčio vietose. Neabejoju, kad tai tikrai suteiks Naujamiesčiui daugiau jaukumo ir gyvybės“, – teigė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak mero, jei projektas bus sėkmingas, bus svarstoma jį išplėsti ir į kitus miesto rajonus.

„Keliaujančių kiemelių“ idėja gimė studijos „DO Architects“ architektams, kurie ją pasiūlė savivaldybei.

„Nuolat galvojame, kaip pagyvinti miesto erdvę, kurioje dirbame. Gatvės kiemai įkvepia pamatyti gatvę kaip viešąją erdvę žmogui. Taip parkingo vieta netikėtai virsta žaidimų aikštele ar amfiteatru pasimatymui ir praplečia gatvės naudojimo galimybes bei tampa patraukli žmogui. Kuo daugiau įvairių veiklų atsiranda gatvėje, tuo ji tampa įdomesnė, charakteringesnė ir gyvastingesnė viso kvartalo ar miesto mastu“, – sakė studijos „DO Architects“ įkūrėja Gilma Teodora Gylytė.

Naugarduko gatvė yra centrinė Naujamiesčio gatvė, kuri gali tapti pagrindine šios kaimynystės viešąja erdve – joje būtų jauku ir žalia, gyva vakare, savaitgaliais vyktų turgūs, būtų kur prisėsti išgerti kavos saulėkaitoje, o dviračių takai ir paspirtukai Naugarduko kalną paverstų lengvai pasiekiamą.

Vakare, 17–20 val., į „Keliaujančių kiemelių“ „inauguraciją“ kviečiami gyventojai. Ta proga automobilių eismui uždarytoje gatvės atkarpoje tarp Amatų ir Švitrigailos gatvių, šalia Naugarduko g. 41 pastato, skambės muzika, prekiaus maisto furgonėliai – dar viena galimybė įsitraukti į besikeičiantį Naugarduko gatvės gyvenimą.

Ateityje kiemelių daugės, gyventojai galės specialioje svetainėje „užsiprenumeruoti“ labiausiai patikusį, kad kitą mėnesį jis atsirastų artimiausioje kaimynystėje ir būtų dar patogiau išbandyti kiemelių siūlomas miestietiškas veiklas.

„Keliaujantys kiemeliai“ – viena iš suplanuotų Naugarduko g. humanizacijos dalių. Šioje Naujamiesčio gatvėje taip pat tvarkomi dviračių takai, sodinama vis daugiau medžių ir krūmų, o sankryžose įrengiami skvereliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)