XIX amžiuje pastatytas dvaras priklausė Tiškevičių, turtingiausių Lietuvos žemvaldžių, giminei. Neoklasicistinio stiliaus dvaras buvo suprojektuotas italų kilmės architekto Oleandro Markonio. Antrojo pasaulinio karo metu dvare gyveno kolonistai, vėliau dvaras priklausė LTSR.

Nuo 2017 metų pradėtas dvaro sodybos projektavimas, kuriame yra išlikę 16 autentiškų pastatų. Savivaldybei priklauso rūmai, istorinės arklidės, dveji sargo nameliai ir vandens bokštas, kuris virs parko apžvalgos bokštu arba lauko kavine.

Tyrėjų atrasta, kad rūmai iš išorės ir iš vidaus buvo labai ryškių spalvų. Pagrindinis įėjimas išsiskiria sodria mėlyna spalva ir neblogai išsilaikiusia sienų tapyba. Kiekviena rūmų detalė yra atidžiai tyrinėjama, kad būtų galima atstatyti kuo tikslesnę viso pastato būklę.

Siekiama atkurti pirminį visų rūmų vaizdą, pradedant ryškiu kontrastingu fasadu su jo išskirtinėmis detalėmis ir baigiant autentiškomis langinėmis.

Bus atnaujintas ir peizažinio stiliaus parkas

Trakų Vokės sodybos parką sudaro dvejos zonos: griežtos geometrijos parkas palei rūmus su gėlynu, fontanu ir kitomis dekoracijomis, derantis su puošnia rūmų architektūra. O kiek tolėliau – natūralus, tarsi laukinis ir žmogaus nepaliestas gamtos peizažas. Šis jungtinis parkas yra prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė (1840-1911) šedevras. Sodybą siekiama atnaujinti pagal šio žymaus architekto XIX-ame amžiuje sukomponuotus elementus.

www.welovelithuania.lt nuotr.

Idėjų veiklai dvare nestinga

Pirmame aukšte planuojama įrengti ekspozicijų sales ir šiuolaikinio meno parodas. Antrame aukšte rezonuos tarpdisciplininių menų kūrėjai, kurie galės bendroje erdvėje kurti, o savo kūrybą pristatyti pirmojo aukšto salėje. Apie pačią dvaro istoriją galima bus sužinoti rūsyje.

Taip pat yra pasirašyta sutartis su Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto Architektūros fakultetu. Dvare vyks dalis landšafto architektūros specialybės paskaitų.

Dvaras jau ne kartą yra tapęs filmavimo aikštelė, mėgstama dėl istorinių erdvių. Trakų Vokės dvare ne per seniausiai įvyko serialo „Jekaterina Didžioji” (2019) filmavimai.

Dvaro sodyboje vyks ir įvairūs renginiai, Kino pavasaris, festivaliai, koncertai ir bus leidžiamos privačios šventės. Tačiau siekiama rūmus maksimaliai atverti visuomenei – privatūs renginiai kultūrinių neužgoš.