Nauja vandens instaliacijos rodymo vieta pasirinkta dėl daug erdvesnės renovuotos Baltojo tilto teritorijos bei dėl galimybės susirinkusiems sudaryti sąlygas laikytis atstumų bei saugai stebėti renginį, rašoma pranešime spaudai.

Kasmet vilniečių nuostabą ir nuoširdžias ovacijas sukelianti 3D projekcija šį kartą tiek vizualine scenografijos prasme, tiek lazerinių technologijų gausa bus įspūdingesnė negu pernai. Meninius sprendimus, sukuriančius neeilinius pojūčius, padiktavo nauja kūrinio išpildymo erdvė, supanti Baltąjį tiltą.

„Būtis – daugialypis terminas. Mes bandysime ištransliuoti žinutę apie tai, kaip žmogus jaučiasi, kai turi tik vieną erdvę ir kaip joje gali keistis emocijos. Instaliacijos tema susijusi su mūsų patirtimis karantino laikotarpiu, jo poveikiu savijautai, kūrybiniam potencialui. Audiovizualiniam sprendimui pasirinkome šeimos modelį – vyrą, moterį ir vaiką, kuriems leidome laisvai reikšti emocijas, perteikti bendravimą išsaugant kiekvieno asmeninę erdvę“, – teigia 3D instaliacijos „Tas erdvinis būties lengvumas“ vadovas Linartas Urniežis.

Erdviniu vandens projekcijos simboliu pasirinktas kiaurasienis kubas, apribojantis psichologinę, kūrybinę ir jausmų erdvę. Tai tarsi socialinis projektas, kupinas lengvų emocijų ir geros nuotaikos. Lazerinių technologijų pagalba kurtus vaizdinius lydės elektroninė muzikinė kompozicija, kurią sukūrė grupės „Lilas ir Innomine“ narys Rolandas Venckys-Innomine. Projekto „Tas erdvinis būties lengvumas“ meno vadovas L. Urniežis, šviesų ir lazerinių technologijų dailininkas Andrius Stasiulis, kūrybinė grupė – „Video architects“.

3D projekcija ant Neries vandens „Tas erdvinis būties lengvumas“ – harmoninga bendra vizualinė kompozicija, jungianti Baltąjį tiltą ir vilniečių pamėgtas jo urbanistines erdves, Sostinės dienų „Gero maisto krantą“ ir muzikinę „Atspindžių“ platformą.

„Atspindžiai“ – scena ant Neries krantinės prie Baltojo tilto

Įvairias kultūrines tradicijas ir muzikinius stilius jungiančioje scenoje penktadienį, rugsėjo 4-ąją, išvysime neosoulo grupę „Dargana“, po kurios krantinę užlies alternatyvioji „Kabloonak“ muzika. „Sostinės dienos“ pristatys ir ypatingai laukiamą unikalią jaunosios kartos atlikėją Gabrielę Vilkickytę, kurios pasirodymai pritraukia gausybę gerbėjų, vertinančių jos išskirtinį balsą ir savitą kūrybą. Vėlyvo vakaro programoje – hiphopo ir elektroninės muzikos keistuolio Mesijaus (Žygimanto Kudirkos), džiazo ir elektroninės muzikos kūrėjo Ado Gecevičiaus ir vaizdo menininkės Astos Ostrovskajos įkurta grupė „Vilniaus energija“ bei post folk, Balkanų skambesius, klezmerišką aistrą ir lietuvišką muziką bei siautulingą dvasią propaguojantys „Baltic Balkan“.

Šeštadienį „Atspindžių“ scena bus kupina pačios įvairiausios muzikos. Jau nuo pat vidurdienio šiuolaikinę elektroninę muziką pasitelks Epsilon DJ bei hipnotizuojančių „tribal“ melodijomis išsiskiriantis Jelisejev DJ, vėliau aidės Evaldo Azbukausko muzikinis projektas „Girių dvasios“, sietinas su dub, techno ir ambient stiliais. Vakarop išgirsime autorinę Purnamasi Yogamaya (Eglės Sirvydytės) vaizdingą ir įtraukiančią muziką. Vėliau – ypatingai laukiamas „Baltų varnų“ koncertas, kuriame savo šėlsmą ir nuoširdų jautrumą perteiks seserys dvynės Milda ir Teresė Andrijauskaitės su visa savo grupe. Vėlyvas šeštadienio vakaras neįsivaizduojamas be tikros energijos, kurią skleidžia hiphopo ir repo meistrai – čia Vilniaus dangų virpins grupė „Freestarz“ (DJ Mamania, Sania Banginis, Jama) ir drąsiai socialinę kritiką išreiškiantys „Despotin Fam“. Po jų pasirodys „El Chico Fuendre“ ir užburiančius garsus kuriantys „Whalesounds“.

Sekmadienį nuo vidurdienio nuotaiką kurs DJ Kinder Strike, po kurio „Atspindžių“ sceną užlies Afrikos būgnai, grupė „Dejahvu“. Vėliau ypač laukiami tokių atlikėjų koncertai, kuriuose pasirodys jaunosios kartos bardas Kristijonas Ribaitis bei roko grupės „Pilnatys“ ir „Arbata“.

Dėmesio! Atsižvelgiant į naujausius Vyriausybės reikalavimus renginiams, žiūrovams bus privaloma registracija į vandens 3D projekciją „Tas erdvinis būties lengvumas“, kuri bus rodoma Neries krantinėje prie Baltojo tilto. Registracija vykdoma elektroniniu būdu festivalio tinklapyje.

„Sostinės dienų“ organizatoriai prašo vilniečių supratimo, sąmningumo bei kviečia renginiuose dalyvauti dėvint kaukę.

Festivalis vyks rugsėjo 4–6 dienomis. Visi festivalio renginiai nemokami. Daugiau informacijos – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)