Į „Delfi“ kreipėsi Vilniaus rajone esančio Rudaminos kaimo gyventojas. Jis teigia, kad Daubėnų, Brolių, Sodų, Vilniaus, Naujakurių ir kt. gatvių gyventojai karštas dienas leidžia be vandens. „Kaip reikia praustis, skalbti skalbinius, gaminti valgį? Jeigu vanduo (silpna srove) būna tik apie 23 val. vakaro iki 5 val. ryto?“ – klausia pašnekovas.

Problema – ne nauja

Rudaminos gyventojas pasakojo, jog ši problema tęsiasi jau ne vienerius metus, tačiau jokios realios pagalbos vis dar nesulaukta.

Pasak jo, kiekvieną kartą, kai tik temperatūra pakyla aukščiau nei 25 laipsniai, vanduo pradingsta ir atsiranda tik vėlai vakare.

Gyventojas pasakoja, kad kas kartą, kai vanduo dingsta, žmonės skambina į jiems vandenį tiekiantį „Nemėžio komunalininką“, tačiau nuolat išgirsta tik tai, kad problema laikina ir bus išspręsta.

„Manau, kad ta problema yra visiškai nesprendžiama. Tiesiog yra sutaupyta pinigų ir nepakeistas pagrindinis siurblys, kuris neturi pajėgumo pompuoti per vasaros karščius daugiau vandens“, – savo teoriją dėstė vyriškis.

Taupyti vandens nenori

„Delfi“ susisiekus su „Nemėžio komunalininku“, bendrovės direktoriaus pavaduotojas Albertas Laurinavičius teigė, jog problema yra ta, jog žmonės vandenį vartoja tiesiog be saiko.

„Pas mus tas dalykas kartojasi, nes gyventojai vartoja tą vandenį ir bulvėms laistyti, ir baseinams pildyti, ir tikrai jo neužtenka“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, žmonės naudojasi dabar esančia sistema ir atsisako, kad jiems būtų įrengti vandens skaitikliai, kurie galėtų vandens švaistymo problemą sumažinti.

„Skaitiklius įrengti yra mūsų atsakomybė, bet namas yra privatus, tad kol žmogus mūsų neįleidžia, mes skaitliukų ir neįrengiam. Procedūra tokia, kad mes žmogų įspėjame, kad mes ruošiamės statyti tokioje ar tokioje gyvenvietėje skaitliukus, prašom pranešti apie jiems patogų laiką, kada galėtume sumontuoti. Pranešame raštu, kad jei jie nepraneš, mes laikome, kad jie atsisakė statyti, ir tada jiems bus skaičiuojama pagal dvigubą normą. Nes jei skaitliuko nėra, skaičiuojama pagal savivaldybės kiekvienais metais perskaičiuojamą ir patvirtintą normą. Gyventojui, net jei jis atsisako sumontuoti skaitliuką ir jam yra taikoma dviguba norma, tai yra daug pigiau, negu naudotis skaitliukų paslaugomis. Nes tada jau kiekvienas kubas apskaitomas, žmogus pradeda galvoti, kur išnaudoja tą vandenį. Tokiu būdu problema išsispręstų. Daug kas atsisakė, nes žmogui finansiškai naudingiau neturėti tų skaitliukų“, – aiškino pašnekovas.

Tikisi, kad kentės nebeilgai

Anot A. Laurinavičiaus, vanduo kai kurių gyventojų nepasiekia ne dėl siurblio kaltės.

„Ten to siurblio tikrai pakanka, o vandens neužtenka tiktai paskutiniams vartotojams, t.y. vartotojams, kurie labiausiai nutolę [nuo vandenviečių, – aut. past.]. Tiesiog suvartojamas vanduo pakeliui. Jo pakeliama užtenkamai“, – sakė jis.

Pasak pašnekovo, šiuo metu Rudaminoje vanduo tiekiamas iš dviejų šaltinių – nuosavos ir „Vilniaus paukštyno“ vandenviečių. Tam, kad problema būtų išspręsta, planuojama rengti dar vieną vandenvietę, iš kitos gyvenvietės pusės, ir tokiu būdu padaryti tam tikrą žiedą.

„Jau buvom susiplanavę [vandenvietę, – aut. past.], bet turim problemą dėl žemės. Dabar sprendžiamas žemės sklypo pirkimo klausimas“, – sakė A. Laurinavičius ir pridūrė, kad galbūt viską išspręsti pavyks per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)