Nuo šio pirmadienio, sušvelninus karantino sąlygas, leista dirbti lauko kavinėms. Tiesa, tik toms, kurios turi galimybę užtikrinti saugumą: tarp staliukų bent 2 metrų atstumas, prie vieno stalelio ne daugiau nei du žmonės (nebent tai vienos šeimos nariai), tarp stalų ir pėsčiųjų takų, gyvenamųjų pastatų langų, įėjimų į laiptines ar kiemus turi būti išlaikytas 1 m atstumas.

Tokie apribojimai tapo iššūkiu daugeliui kavinių ir restoranų, todėl kai kurie galimybe atsidaryti pasinaudoti net neplanavo. Vis dėlto čia iniciatyvos ėmėsi Vilniaus miesto savivaldybė. Tam, kad atsidaryti galėtų kuo daugiau kavinių, miestas joms padovanojo visas miesto viešąsias erdves, taip padedant laikytis vis dar taikomų apribojimų.

Savivaldybės pasiūlymu susidomėjo net 160 skirtingų įmonių, o pirmieji leidimai atsidaryti buvo suteikti jau pirmadienį, tad vilniečiai skubėjo pasėdėti savo jau pasiilgtose vietose.

Tai, kad Vilnius tapo didele kavine po atviru dangumi, pastebėjo pasaulio žiniasklaida. Straipsniais ėmė dalintis tokie naujienų portalai kaip theguardian.com, cnn.com, nypost.com, independent.co.uk ir kiti.

„Anksčiau Vilniaus senamiestyje įsikūrusiems restoranams, kavinėms ir barams pasisekdavo, jei jie ant šaligatvio sutalpindavo vieną ar du staliukus. Tačiau siekiant išlaikyti šiuos verslus gyvus, Vilniaus meras dosniai atseikėjo lauko restoranams“, - savo straipsnyje rašo CNN.

Tuo metu San Fransisko naujienų portalas „SFGate“ rašo, kad Vilniaus iniciatyvą pastebėję vietiniai jau domisi, ar ji galėtų būti pritaikyta ir San Fransiskui. Užsimenama, kad panašią iniciatyvą svarsto ir Niujorkas.

BBC radijas žinutę apie Vilniaus lauko kavines įtraukė į savo žinių ciklą, o laidoje „Newshour“ paskelbė interviu su Vilniaus miesto meru Remigijumi Šimašiumi. Interviu su meru apie iniciatyvą taip pat nuskambėjo Kanados nacionaliniame radijuje CBC.

Pranešimą apie iniciatyvą užsienio žiniasklaidai išplatinusi Vilniaus miesto plėtros agentūra „Go Vilnius“ skaičiuoja, kad apie ją jau pranešė daugiau nei 40 žiniasklaidos kanalų, tarp kurių JAV, Jungtinės Karalystės, Turkijos, Kinijos, Italijos, Austrijos, Olandijos, Norvegijos ir kitų šalių žiniasklaidos priemonės, praneša „Go Vilnius“.

Diskusijos taip pat aktyviai vyksta socialiniuose tinkluose Twitter ir Reddit. Vilniaus žingsnis pateikiamas kaip pavyzdys, kuriuo galėtų sekti kiti miestai: „Turėtume tai išbandyti San Fransiske. Tai leistų verslams saugiai atsidaryti greičiau“, - savo Twitter paskyroje rašo Patrick Traughber, anksčiau dirbęs San Fransisko mero komandoje. „Vilnius savo gatves paverčia lauko baru, nes kodėl gi ne! Tai tikrai ne sprintas, progresyvių miestų lenktynės yra maratonas“, - rašoma Amsterdamo Miesto dviračių instituto „Twitter“ paskyroje.

Primename, kad karantinas Lietuvoje pratęstas iki gegužės 11 d., tačiau leista atnaujinti darbą daliai verslo. Nuo pirmadienio veiklą atnaujinti leista lauko kavinėms, muziejams, bibliotekoms, kirpykloms, taip pat leista kita veikla lauke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)