Dėl seniausio lifto statuso Vilniuje šiuo metu konkuruoja du namai – 1911 metais pastatytas neoklasicistinis (moderno) namas Žygimantų g. 10 ir tų pačių metų namas Kauno g. 2 / Šv. Stepono g. 21. Šie liftai, kadaise varomi elektra, prieš septynis metus šventė šimto metų jubiliejų.

1911 m. šį namą, skirtą nuomoti, suprojektavo inžinierius Fiodoras Smorgonskis. Jis derino moderną ir neoklasicizmą. Šio autoriaus projektuotuose pastatuose pastebima Peterburgo mokyklos įtaka. Statyti namus nuomoti buvo naujas dalykas to meto Vilniuje. Dauguma tokių namų pastatyti XIX amžiaus pabaigoje arba XX amžiaus pradžioje. Puošniais fasadais bei perimetriniu Neries krantinės užstatymu jie suformavo ribą tarp naujojo ir senojo miesto.

Namo inžinerinė įranga – pagrindinės laiptinės atvira lifto šachta su metalinėmis ornamentuotomis tvorelėmis, metalinėmis ornamentuotomis arkinėmis laiptinės aikštelių durelėmis liftas neišliko.

Dabar iš šių liftų liko tik dekoratyvinės šachtos su puošniomis durimis, senos kabinos sovietmečiu buvo išmontuotos. Senose Kauno gatvės namo lifto šachtose važinėja nauji liftai, name Žygimantų gatvėje šachta nenaudojama ir palikta kaip dekoracija. Rusijos caro laikais šiame pastate butus turėjo profesoriai, dailininkai, architektai, daktarai ir kiti svarbūs žmonės. Tuo metu liftas buvo tikra sensacija. Apačioje pastoviai budėdavo budėtojas. Išlikusios originalios plytelės ir marmuriniai laiptai. Lifto kabina neišliko. Liko tik lynai ir viršutinės lifto konstrukcijos. Sovietmečiu lifto kabina buvo išmontuota ir išvežta nežinoma kryptimi. Gyventojams aiškinta, jog darbininkų klasei liftas nepriklauso. Sovietai taip pat perpus sumažino butus. Seniau buvo aštuoni butai, dabar jų – 24. Senųjų butų durys taip pat išliko. Butų aukštis įspūdingas – 4 metrai.

Informaciją parengė: VilniusGO.lt Mobilioji aplikacija „VilniusGO“ supažindina su daugiau nei 500 kultūrinių, istorinių ir gamtinių Vilniaus miesto objektų. Programėlė neapsiriboja tik gerai žinomomis vietomis, bet supažindina ir su kitais ne mažiau svarbiais, tačiau mažiau žinomais objektais, esančiais toliau nuo miesto centro. Mobiliąją programėlę „VilniusGO“ galite atsisiųsti iš Google Play ir AppStore.