Be Žvėryno tilto sostinėje, purpurine spalva taip pat sužibo Vilniaus bei Klaipėdos rajonų ir Šiaulių, Marijampolės, Klaipėdos, Pasvalio, Kretingos, Pagėgių, Visagino miestų savivaldybės, Kauno ir Anykščių kultūros centrai, Palangos koncertų salė, Radviliškio miesto seniūnijos pastatas, Vilniaus raj. socialinių paslaugų centras, Prienų kultūros ir laisvalaikio centras, Skuodo Švc. Trejybės bažnyčia, Šilutės Hugo Šojaus dvaras bei Jonavos Šviesos bokštas ir Šviesos takas Sąjūdžio aikštėje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Svarbu suprasti, jog neišnešiotukas gali gimti bet kuriai šeimai, besilaukiančiai kūdikio. Kasmet Lietuvoje gimsta apie 1500 neišnešiotų naujagimių ir šis skaičius tik auga, juk gerėja sveikatos priežiūra, technologijos, greitėja gyvenimo tempas, didėja stresas, įtampa. Todėl anksčiau laiko gimę naujagimiai sudaro didžiausią naujagimių pacientų grupę. Nepaisant šio didelio ankstyvo gimstamumo skaičiaus ir galimos rizikos, visuomenė dar labai menkai žino apie priešlaikinio gimdymo prevenciją, problemas bei pavojus ir visuomet mano, kad ši problema yra toli nuo jų šeimų“, – apgailestauja neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ įkūrėja.

Šie metai – ypatingi, mat švenčiamos 10-osios Pasaulinės neišnešiotų naujagimių dienos minėjimo metinės.

„Todėl Lietuvoje kaip tik šiemet startavome su nacionaline iniciatyva už sąmoningą tėvystę ir kokybišką vaikystę „Auginu Lietuvą“. Šiuo projektu siekiame informuoti visuomenę apie iššūkius, su kuriais susiduria anksčiau gimusių naujagimių šeimos, bei skleisti pozityvią žinią apie neišnešiotus ar sergančius naujagimius ir gerinti jų priežiūrą visoje Lietuvoje“, – teigia A. Speičytė Radzevičienė.

Šįvakar, lapkričio 14 d., Arkangelo ir konferencijų meno centre asociacija organizuoja pirmąjį Ankstukų paramos vakarą. Vakaro metu surinktos lėšos bus skiriamos ankstukų bei sergančių naujagimių gerovei – gyvybiškai svarbiems transportavimo monitoriams VUL Santaros Ginekologijos ir akušerijos centro Naujagimių skyriuje.

Anot A. Speičytės Radzevičienės, tokie renginiai turėtų ne tik padėti sutelkti neišnešiotus kūdikius remiančią bendruomenę, bet ir padėti užtikrinti visapusišką pagalbą mažyliams ir jų šeimoms: „Nors Lietuvoje neišnešiotų naujagimių išgyvenamumo rodiklis aukštas, tačiau šalyje svarbu gerinti tęstinę naujagimių priežiūrą, tolimesnį kūdikio ir šeimos vystymąsi bei rūpintis pacientų saugos ir higienos praktika. Būtent šiems tikslams atliepti buvo parengti Europos naujagimių priežiūros standartai. Tikime, jog įdiegus standartus ne tik pagerės naujagimių priežiūra, bet ir šeimos jausis saugesnės, bus labiau informuotos apie tai, kas jų laukia, galės ramiau planuoti kūdikio pasitikimą. Gruodžio 5 d. Lietuvoje pirmą kartą vykstančiame Penktajame Pasauliniame neišnešiotų naujagimių forume ekspertai ir pasaulio tėvų bendruomenė susijungs diskusijai, kaip keisti pasaulį, išgirsti abi puses ir rasti geriausią kompromisą šeimoms“.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 1 iš 10 naujagimių gimsta anksčiau laiko. Tai apie 15 mln. naujagimių kasmet – 500 tūkst. gimsta vien Europoje.

Asociacija „Neišnešiotukas“ – 2012 m. neišnešiotų naujagimių tėvų įkurta pirmoji ir vienintelė organizacija, veikianti visoje šalyje ir atstovaujanti neišnešiotiems naujagimiams bei jų tėvams. Asociacija yra tarptautinės organizacijos Europos Naujagimių sveikatos priežiūros fondo (EFCNI) ir Global Alliance for Newborn Care (GLANCE) steigiamojo komiteto narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)