Populiarioje Ukmergės vietoje, ant Vilkmergės upelio tilto, kuris yra vienintelis kelias į miesto centrą, Ukmergės LIONS klubas atidaro meninę instaliaciją „Daina Brailio raštu“. Ją sudaro nuotaikingos „Anties“ dainos „Zombiai“ tekstas neregių raštu, integruotas į tilto turėklą, ir šalia dainos teksto eksponuojama lietuviška bei Brailio rašto abėcėlė, kad regintieji galėtų susipažinti su šiuo unikaliu raštu, skirtu neregiams ir silpnaregiams, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Mūsų klubo tikslas – padrąsinti regos negalią turinčius žmones išeiti į miestą, judėti, dalyvauti miesto gyvenime, lankytis įvairiose vietose, susitikti ir bendrauti, o jų palaikymui išdrįsome parengti jiems malonią staigmeną. Tikimės, kad užčiuopus pirštais šio tilto turėklą, bus priverstas sustoti ir pasmalsauti ne vienas praeivis“, – sako Ukmergės LIONS klubo prezidentė Nijolė Pukėnaitė.

Instaliaciją sumanė ir sukūrė metalo plastikos meistras Andrius Janulis, kurio gaminti balandžiai puošia ir Ukmergės edukacinę programą „Balandžių kelias“.

„Ši idėja „Daina Brailio raštu“ sulaukė didžiulio palaikymo tarp miestelėnų, aklųjų sąjungos ir aklųjųjų bibliotekos narių, pats Algirdas Kaušpėdas žadėjo atvažiuoti į atidarymą, tad ateityje ieškosime kitų dainų ir kitų tokioms instaliacijoms tinkamų vietų“, – sako Ukmergės LIONS klubo vadovė.

Pasak jos, regintiems žmonėms baltoji lazdelė dažnai yra kaip nejaukus simbolis, primenantis, kad šalia mūsų yra daug žmonių, kurie pasaulį pažįsta kitaip – per tamsą ar tik šešėlius, liesdami, girdėdami jautriausius garsus, jusdami vibracijas, per subtilias nuojautas.

„Mums neįsivaizduojamas gyvenimas tamsoje ar prieblandoje neregiams yra įprasta kasdienybė, todėl mes napsakomai džiaugiamės, kai pagaliau suvokiame, kad šie žmonės sugeba gyventi pilnavertį gyvenimą, jie mokosi, skaito, dainuoja, sportuoja, dirba, eina tiesiog pasivaikščioti“, - projekto „Daina Brailio raštu“ mintį perteikia N. Pukėnaitė.

***
Parama regėjimo negalią turintiems žmonėms yra pati seniausia LIONS klubų veiklos sritis visame pasaulyje – nuo tada, kai 1925 metais garsi JAV visuomenės veikėja Helen Keller, turėjusi klausos ir regėjimo negalią, oficialiai paprašė LIONS klubų būti „aklųjų riteriais kryžiaus žygyje prieš tamsą“.

Lietuvoje šiuo metu yra beveik 7 tūkst. gyventojų su regėjimo negalia. Kituose Lietuvos miestuose LIONS klubai taip pat organizuoja Baltosios lazdelės dienai skirtų renginių bei tęstinių projektų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)