„Tuo mes pradedame naują erą Vilniuje, kuris nustoja krūpčioti ir eina į priekį. Mūsų tikslas – per šiuos metus nugriauti Profsąjungų rūmus. Suprantam, kad šis pastatas kelia daug sentimentų ir prisiminimų vilniečiams, bet įvykęs tarptautinis konkursas ir nauji ispanų architektai suprojektuos naują koncertų salę, daugiafunkcį centrą, kuriame vyks daug renginių ir kuris bus tikra Vilniaus miesto pažiba“, – pradėjus griauti pastatą kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Jis teigė, kad pastato griovimo darbus ketinama užbaigti iki gruodžio 1 dienos. Kol vyks darbai, aplink pastatą bus ribojamas eismas, taip pat nerekomenduojama arti vaikščioti.

„Bus pilamas vanduo, drėkinama, kad dulkių būtų kuo mažiau, tikimės, kad ir lietus čia pagelbės. Į teritoriją patekti nebus galima“, – teigė P. Poderskis.

Darbai vyks nuo 7 val. ryto iki 19 val., įskaitant ir savaitgalius.

Kaip anksčiau pranešė Vilniaus mieto savivaldybė, viduje esantys vertingi Algimanto Stoškaus vitražai bus išsaugoti ir perduoti Nacionaliniam dailės muziejui.

Ant Tauro kalno griaunamame pastate iki šiol buvo įsikūrusi ne viena įmonė. Kaip teigė savivaldybės administracijos direktorius, paskutinė jų išsikraustė tik šį rytą, nors nemažai nuomininkų pastatą apleido vos sužinoję, kad čia ilgai pasilikti jau neteks, t. y. maždaug prieš pusę metų.

Įdomu tai, kad Profsąjungų rūmuose dar spalio 31 dienai organizuojamas Helovino renginys, į jį vis dar vyksta prekyba bilietais. Visgi akivaizdu, kad renginys čia neįvyks – P. Poderskis sakė, kad ieškoma kitos lokacijos, o nepavykus jos rasti, nuostoliai bus kompensuojami.

Iškils nacionalinė Koncertų salė

Kaip teigta savivaldybės pranešime, rūmus griauti nuspręsta dėl itin prastos jų būklės – 1963 metų gruodį duris atvėrusį pastatą 2004-aisiais suniokojo kilęs gaisras, o dešinysis rūmų sparnas po šio įvykio taip ir nebebuvo remontuotas.

Baigus griovimo darbus savivaldybė ketina tvarkyti būsimosios Koncertų salės prieigas, taip pat greta esančią Liuteronų sodų teritoriją – Vilniaus evangelikų senųjų kapinių kompleksą. Bendra aplinkos sutvarkymo projektų vertė, kartu su ES parama, siekia apie 14 mln. eurų.

Rugsėjį buvo paskelbta, kas pakeis Profsąjungų rūmus – geriausia architektūrine idėja išrinkta komandos iš Ispanijos „Arquivio architects“ darbas.

Nugalėjęs projektas

Iš viso tarptautiniame architektūriniame konkurse dalyvavo beveik 250 pasaulio architektų:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)