Vilniečiams ši vieta jau pažįstama iš milžiniško Algio Griškevičiaus kurto žiogo, prikibusio prie pastato fasado. Netradicinė skulptūra sukurta iš plieno ir vario. Šešių metrų ilgio ir dviejų su puse aukščio vabaliukas sveria apie 700 kg. Toje pačioje erdvėje yra ir Džiugo Jurkūno skulptūra.

Šalia buvo atidengta ir Jono Naruševičiaus skulptūra „Lietuvos istorijos glėbyje“, skirta Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti, bet po kurio laiko ji buvo perkelta į skulptūrų parką „Vilnoja“, rašoma pranešime spaudai.

Naujas meno kūrinys „Bičiuliai“ – tai keturias tautas simbolizuojantys keturi vyrai: lenkas su ūsais ir konfederate, gudas su kailine ausine, lietuvis su kiaulės galva pažastyje bei žydas, užvertęs nosį į viršų ir svajingai žiūrintis į dangų. „Bičiuliai“ yra sarkastinė sovietinio monumento „Keturi komunarai“ kopija, atspindinti tautų kiršinimą, beprasmišką ir nepagrįstą santykių tarp žmonių blogėjimą.

Šią V. Nalivaikos skulptūrą praėjusią savaitę įsigijo „Vilnojos“ akmens skulptūrų parkas. Kartu su kitais 14 meno dirbinių ji buvo atgabenta iš Nemenčinės nedidelio parko, apsupto tvora. Tarp naujausios „Vilnojos“ kolekcijos – ir kitų žinomų lietuvių skulptūros klasikų Stanislovo Kuzmos, Dalios Matulaitės kūriniai. Visoms skulptūroms jau numatyta vieta.

„Reikia meną ištraukti iš miškų bei užkampių ir rodyti žmonėms. Norime, kad jis būtų prieinamas kuo didesnei auditorijai. Todėl nutarėme kruopštų ir sudėtingą skulptoriaus darbą, simbolizuojantį keturias tautas, kurį laiką eksponuoti Vilniuje“, - sako „Vilnojos“ akmens skulptūrų parko bei galerijos–muziejaus „Autoportretai“ įkūrėjas, meno kolekcionierius ir verslininkas Vidmantas Martikonis.

Kadangi „Vilnojos“ skulptūrų parke, esančiame Sudervėje, jau ankšta, ekspozicijos plečiasi į miestą – ieškoma vietos antrai kolekcijai. Panašu, kad ji sėkmingai kuriasi Konstitucijos prospekte.

V. Martikonis džiaugiasi, kad geras pavyzdys užkrečia ir kaimynus, jie taip pat ima pavyzdį iš jo – kuria naujas meno erdves ir gražina miestą.

„Kiekvieno naujo meno kūrinio atsiradimas viešojoje erdvėje, ypač Vilniaus centre, yra didelė dovana miestui, jo gyventojams ir Lietuvos svečiams. Kiekvienam socialiai atsakingam verslui turėtų rūpėti kaip puošti miestą ir mūsų šalį, kad ji būtų maloni čia gyvenantiems ir patraukli atvykstantiems“, - mano verslininkas ir meno kolekcionierius V. Martikonis.

„Vilnojos“ akmens skulptūrų parko įkūrėjas V. Martikonis meno kūrinius kolekcionuoja 20 metų, jo kolekcijoje – 180-ies autorių darbai, gimę 1901–2019 metais.

Akmens skulptūrų parkas „Vilnoja“ garsėja tarptautiniais simpoziumais, kurių tikslas – skatinti skulptūros meno plėtrą Lietuvoje, padėti mūsų ir užsienio šalių dailininkams užmegzti tarpusavio ryšius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)