Akcentavo socialinę funkciją

Pristatydami savo vizijas moksleiviai teigė norėję ne tik pakeisti, bet ir patobulinti geležinkelio stoties rajono erdves. Vienu svarbiausiu akcentu jaunieji urbanistai pripažino socialinio ir kultūrinio kriterijų.

Būtent dėl poreikio socializuotis, jaunuoliai aplink stotį projektavo fontanus, dviračių takus, daugybę erdvių pramogoms, o pagrindiniame pastate taip pat skyrė daugiau zonų atrakcijoms, skaitymui, valgymui, prekybai.

„Pastatams būtinas modernus dizainas, kad jie būtų kaip meno kūrinys. Greta stoties norėtume sukurti festivalių erdvę, pramogų centrą, norėtume daugiau parkų“, – pažymėjo savo grupės darbą pristačiusi septyniolikmetė Angelina. Jos teigimu, visos erdvės buvo koncentruojamos arčiau viena kitos.

Urbanisto ir edukatoriaus dr. Tomo S. Butkaus vadovaujami jaunieji kūrybinių dirbtuvių dalyviai įvairiomis priemonėmis stengėsi perteikti savo vizijas, o pasibaigus renginiui kartu su projekto vadovu apibendrino pagrindines idėjas. Pasak jo, paradoksalu tai, kad niekas iš jų į darbus neįtraukė automobilių ir jų kelių – vizijose dominavo infrastruktūra paspirtukams ir kitam alternatyviam transportui.

„Ateityje šie vaikai patys formuos miestą ir gyvens jame. Tad toks sąmoningumas mums labai reikalingas“, – pažymi kūrybinių dirbtuvių vadovas.

Perduos idėjas profesionalams

Šis renginys buvo įžanga į profesionalias Vilniaus geležinkelio stoties teritorijos pertvarkos kūrybines dirbtuves, kurias rugsėjo 16-18 dienomis koordinuos Lietuvos architektų sąjunga. Kaip teigia bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ Turto valdymo paslaugų centro Strategijos ir veiklos vystymo skyriaus vadovė Julija Abromavičienė, apibendrinta vaikų dirbtuvių informacija bus perduota profesionaliųjų dirbtuvių dalyviams.

„Norėjome, kad tarptautinėse architektų dirbtuvėse susirinksiantys profesionalai akivaizdžiai išvystų tai, ko nori ateities karta, kokios idėjos jiems yra priimtiniausios, kokie aspektai yra svarbiausi“, – sako J. Abromavičienė.

„Iš jaunimo darbų pamatėme, kad miestams reikia daugiau spalvų, gyvesnių formų ir akcentų. Vaikai labai aiškiai parodė, kad jie norėtų, kad pagrindiniai stoties rajono objektai būtų arčiau vienas kito. Vyresni vaikai stotį įsivaizduoja kaip viešosios erdvės tąsą ir pakankamai atvirą erdvę“, – pažymėjo dr. T. S. Butkus.

Šios dirbtuvės yra dalis „Vilnius Connect“ projekto, kurio metu ne tik bus iš esmės transformuojamas strategiškai svarbus ir judrus sostinės rajonas, bet ir reikšmingai pagerinamas žmonių mobilumas viešuoju transportu, konvertuojamos esamos gamybinės erdvės į viešą infrastruktūrą, kurios dėmesio centre bus šiuolaikiniai žmonių poreikiai.

Projekto įgyvendinimo metu ketinama pertvarkyti Vilniaus geležinkelio stoties teritoriją ir joje įkurti modernų daugiafunkcį mobilumo, verslo ir laisvalaikio centrą, bus išplėstos pėsčiųjų ir žaliosios erdvės.