Daugelyje įkalinimo įstaigų veikia dailės studijos, kuriose nuteistieji turi galimybę užsiimti kūrybine veikla: tapyba, drožinėjimu iš medžio, lipdymu iš molio ir kt. Taip ne tik atskleidžiamas jų kūrybinis potencialas, bet ir sudaroma galimybė panaudoti įgytas žinias atlikus bausmę, pvz. planuoti individualią veiklą ar net kūrybą.

Pasak pataisos įstaigose dailės būrelius kuruojančių specialistų, nuteistieji labiausiai mėgsta piešti peizažus, ypač – kalnus, debesis, jūrą, saulėlydžius, gėles, šeimas. Tapybos, skulptūros darbų ypač gausu Vilniaus pataisos namuose (anksčiau – Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime).

Kalėjimų departamento ir VšĮ Vilniaus neformaliojo ugdymo ir savanorystės centro siūlymui prisijungti prie socialinės iniciatyvos ir meno galerijoje – kavinėje surengti netradicinę parodą pritarusi kavinės vadovė Elena Novičenko sako, kad parodos idėja sudomino dėl galimybės siųsti kūryba perduodamą žinią apie visuomenės normų užribyje esančius žmones, kurie jaučia poreikį keistis, kurti. Meno paskirtis – paliesti širdis, parodyti žmogaus prigimties įvairiapusiškumą.

Pasak vieno iš socialinio projekto iniciatorių, Savanorių centro, kuris vienija jaunus žmones, besidominčius savanoriška veikla, dirbančio Pauliaus Bukelio, projektas yra puikus būdas paskatinti visuomenę keisti požiūrį į nuteistuosius. Savanoriai, padedantys pataisos pareigūnams, tikisi, kad apsilankiusieji parodoje susimąstys, jog kalintieji irgi yra žmonės, neskubės smerkti ir už padaryto nusikaltimo matys žmogų, kuris gali pasitaisyti.

Lietuvos pataisos įstaigose laisvės laukia daugiau nei 6 000 žmonių. Bausmės atlikimo vietose jie skatinami keistis, taikant nuteistųjų pataisos programas, teikiant psichologinę pagalbą, lavinant socialinius įgūdžius bei pozityvaus užimtumo priemones.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)