Pirmoji daiktų dalijimosi stotelė, pavadinta „DĖK‘UI“, neseniai atidaryta Vilniuje. Joje nustatyta tvarka galios ir Ukmergėje.

Į aikštelę bus galima atvežti nebereikalingus, tačiau dar veikiančius daiktus. Priimama bus viskas, išskyrus drabužiai. Į aikštelę atvežti daiktus bus galima darbo dienomis, tačiau atsiimti tik ketvirtadieniais.

Apžiūrėti bei rezervuoti juos galima ne tik vietoje, bet ir svetainėje.

Kiekvieną ketvirtadienį bus galima atvykti į saugojimo aikštelę ir iš ten pasiimti sandėlyje esančius nerezervuotus daiktus.

Iš viso regione planuojama įrengti 18 daiktų atidavimo aikštelių. Tai kainuos apie 1 mln. eurų. 85 proc. projekto bus finansuojama iš ES lėšų, o likusi dalis – iš Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC).

Centro atstovų teigimu, aikštelės pavadinimas turi dvi reikšmes: „Dėkui“ ir „Dėk“. Juk vieni padės, o kiti už tai padėkos.

Tikisi, kad tokios stotelės prisidės prie mažesnio ir taupesnio vartojimo.

Įmonė pažymi, kad Vilniaus regiono didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse surenkamų atliekų kiekis auga itin sparčiai.

Ukmergėje esančioje aikštelėje surinktų atliekų kiekis šių metų I ketvirtį išaugo 43 proc., lyginant su tuo pačiu laiku pernai. Aikštelėje per tą laiką priimta beveik 58 tonos atliekų. Tai 17 tonų daugiau nei praėjusių metų 1 ketvirtį.

Visame Vilniaus regione esančiose tokiose aikštelėse – jų yra 18 – surinktų atliekų kiekis tuo pačiu laikotarpiu išaugo 68 proc. Bendras surinktų atliekų kiekis padidėjo 766 tonomis ir pasiekė 1 885 tonas. Daugiausia surinkta po remonto susidariusių statybinių atliekų, senų baldų, elektronikos atliekų, padangų.

Augo ir paslauga besinaudojančių gyventojų skaičius.

Primenama, kad informacija apie aikštelių darbo laiką ir priimamas atliekas skelbiama internete.