Renginiai vyks nuo kovo 30, šeštadienio, iki balandžio 2 ryto.

Prieš du dešimtmečius Užupio bendruomenė ir jos žmonės Vilniaus miestui ir pasauliui padovanojo Užupio Respubliką (toliau – UžR) – Europoje ir už jos ribų pagarsėjusį bendruomenės kolektyvinį kūrinį, nuolat besivystantį, tobulinamą ir plėtojamą. UžR kaip bendruomeninis, kultūrinis, meninis ir socialinis judėjimas dažnai lyginamas su Monmartru (Paryžius) ir Kristianija (Kopenhaga). UžR turi savitą filosofiją ir raiškos formas, švenčių cikliškumą (kalendorių), Konstituciją išverstą į daugiau nei 50 pasaulio kalbų, simboliką (4 spalvų vėliavas skirtingiems metų laikams), lengvai suteikiamą pilietybę (padorius piliečius visame pasaulyje), UžR garbės piliečius (tarp kurių Jonas Mekas, Antanas Mockus, Dalai Lama, Ugnė Karvelis ir kt.), Prezidentą poetą ir režisierių Romą Lileikį, Parlamentą, Vyriausybę, suformuotą iš gausios komandos savanorių-ministrų, ambasadorius (kitose valstybėse, miestuose ir net gyvenimo ar veiklos srityse), išpuoselėtus tarptautinius ryšius ne tik su užsienio valstybėmis, bet ir Lietuvos Respublika, stabiliausią valiutą (EuroUžą), žiniasklaidos priemonę (Užupio TV), socialinį tinklą (Facebook paskyrą su 14 000+ sekėjų), baigiamą kurti svetainę internete, nacionalinį patiekalą (UžBurgerį) ir kt.

Aktyviai betarpiškus žmonių tarptautinius santykius plėtojanti UžR URM yra akreditavusi daugiau nei 250 ambasadorių įvairiuose kraštuose ir materijose, tuo sukurdama naujų atvirų santykių tarp žmonių praktiką. Šia praktika sėkmingai naudojasi LR URM, Vilniaus miestas bei GO Vilnius atkartodami šiuos veiksmus. Užupio Respublika yra pelniusi tarptautinį pripažinimą ir palaiko tiesioginius santykius su daugiau nei 30 Vilniuje, Varšuvoje ir Rygoje akredituotų užsienio atstovybių, kurių atstovai su džiaugsmu dalyvauja Balandžio 1-osios šventime.

Užupio Respublikos sukūrimas ir išpuoselėjimas reikšmingai prisidėjo prie apleisto ir pavojingo Užupio atgaivinimo, pavertė jį stipriu turistų ir kitų lankytojų traukos objektu, kūrėjų įkvėpimo šaltiniu, suformavo savitą bendruomeninį identitetą ir sukūrė atvirą kūrybos erdvę.

Užupio bendruomenė (UžB) – tai seniausiai ir nepertraukiamai veikianti Vilniaus bendruomenė (faktiškai pradėjusi veikti apytikriai nuo 1997 m.), vienijanti unikalaus Vilniaus senamiesčio priemiesčio – Užupio aktyvius gyventojus, tarp kurių dailininkai, rašytojai, kino režisieriai, kiti menininkai, mokslininkai, bendruomeninių ir pilietinių iniciatyvų organizatoriai, kitų sričių profesionalai, studentai, moksleiviai.

Užupio bendruomenė išsiskiria nekomercinių, atvirų, paprastai viešose erdvėse organizuojamų renginių, apjungiančių įvairias kultūros sritis bei menines veiklas, gausa. Jau du dešimtmečius Užupio bendruomenės renginiai praturtina Vilniaus bendruomeninį ir kultūrinį gyvenimą, yra matomi, atviri, patrauklūs įvairaus amžiaus ir socialinės padėties vilniečiams ir miesto svečiams, skatina kūrybiškumą, įtraukia tiek patyrusius, tiek ir debiutuojančius profesionalius kūrėjus, mėgėjus, Užupio jaunimą, vilioja turistus. Užupio bendruomenė yra Vilniaus bendruomenių asociacijos iniciatorė ir signatarė bei daugelio pilietinių iniciatyvų autorė, paplitusių ir atkartotų kitur.

2019 metų iškilmių programa Kovo 30 d., šeštadienis

Neprigulimybės dirbtuvių diena. Cirkas, pojūčiai ir Totoro

13:00-14.30 Žongliravimo pamoka vaikams: pamatyk, pabandyk, žongliruok. Užupio meno inkubatorius. Lauko kavinės terasa.

13.00-15.00 Vėjų gaudymas muilo gaudyklėmis. Milžiniškų muilo burbulų dirbtuvės. Užupio meno inkubatorius. Lauko kavinės terasa.

14.30 -16.00 Ugnies rijimo dirbtuvės suaugusiems (18+). Galeros vasaros kavinės terasa.

16.00 – 18.00 Pojūčių teatro interaktyvi instaliacija „Trapumas“. Užupio meno inkubatoriaus Galera.

18.40 Atidaroma Katobuso stotelė.Laukiame visų Totoro gerbėjų! Kūdrų parkas.

19.30 Mums dainuos Münchner Kneipenchor. Užupio kavinė.

I have no strings – balso laisvė judesyje ir spalvoje

GODÒ galerijoje Užupio gimtadienio metu šventinės nuotaikos įkvėpti pradėsime pažintinį ciklą „I HAVE NO STRINGS”, skirtą balso laisvei ir jo spalvingumui patirti. Mūsų balsus kasdien sąlygoja buitiniai reikalai, o ne mūsų jausmingų, emocionalių minčių ir jausmų išraiška. Balsas, tekstas atlieka komunikacijos funkciją. Pasirinkta subtili metodika balsu mums padės suartėti, o ne nutolti. Šventinė programa: 14:00 -15:30 – I ciklas, 16:00 – 17:30 – II ciklas.

Neprigulmybės šventės pradžios koncertas

Daugiadienį Neprigulmybės šventimą, 19.00 valandą, Užupio kavinėje pradėsime Miuncheno Knaipių Choro ir kitų improvizuotų atlikėjų koncertu.

Kovo 31 d., sekmadienis

Neprigulimybės sekmadienis pas Kuzmas – UŽsukam Kinoteką

Trijų ypatingų progų dėka sekmadienį svečiuojamės ir švenčiam pas Kuzmas – žymią Užupio menininkų, skulptorių, šeimą.

12:00 – UŽUPIO BLYNAI – sekmadienio taikos brunchas;

13:00 – UŽ KRIVIŲ 43 DURŲ – Lidos Kuzmienės ekskursija;

14:00 – UŽŠOKIMAS – šventiniai Bliuzo šokiai – veda Justinas Valaitis ir Dmitrij Ivanov (Bluesdance.Lt studija), šoka visi: ir senjorai ir anūkai;

15:00 – UŽ PANTOMIMĄ IR MUZIKĄ – 4 ritmų judesio improvizaciją veda pantomimos aktorė Giedrė (Stašenytė – Žalūdienė) ir komanda;

16:00 – UŽ IMPROVIZACIJAS – piešimo dirbtuvėse pozuoja mimai. Tapo, paišo, fotografuoja kas drąsūs ir kas ne;

18:00 – UŽ PASAULIO POEZIJĄ – sakrali pasaulio poezija skaitoma įvairiomis pasaulio kalbomis ir gyva muzika;

19:00 – UŽSUKIMAS KINOTEKOS – pirmasis Lietuvos kinotekos svečių filmas – „PARALELOSFERA“: apie meno centrą „Puškinskaja, 10“ Sankt Peterburge. Groja Vilius Tarasovas.

Neprigulmybės šventinis koncertas, I dalis

15:00-21:00 Neprigulmybės šventiniai koncertai vyks UMI kieme net dvi dienas sekmadienio ir pirmadienio popietes. Kviečiame aktyviai prisijungti, išvystant netikėtumus ir metų atradimus.

Atviras Užupio pasaulio šachmatų čempionatas, FIDE klasė

15:00-18:00 Laikas pasauliui sužinoti, kas yra naujieji Užupio pasaulio šachmatų čempionai 2019 metais! Užupio fotostudija

15:30-17:30 Ateikite su savo mielais daiktais, su savo mielais fonais ir su savo augintiniais ir augintiniai atsiveskite savo šeimininkus. Nepatingėkite pasiruošti namuose, paieškoti savo mylimų daiktų ir juos atsinešti. Mus rasite prie UMI galerijos Galera.

„Angelai, undinės ir žmonės“. Romo Vilčiausko darbų paroda

17:00 Tai skulptorius, kurio kūrybą jūs pažįstate, net jei nesate girdėję jo vardo. Autorius, be kurio skulptūrų – „Užupio angelo“, Vilnelėje gyvenančios „Užupio mergelės“ ir „Girtuoklio“ – neįsivaizduojama Užupio Respublika. Iš gamtos tylos Romas trumpam grįžta į Užupį su retrospektyvine paroda, įsiliejančia į bendrą šių metų Neprigulimybės dienos konceptą.

Atviras Užupio durniaus čempionatas, arba neoficialus Pasaulio!

17:30 Laikas pasauliui sužinoti, kas yra naujieji Durniaus čempionai 2019 metais (baras Devinkė).

Knygos-albumo „Užupis – mitai ir realybė“ pristatymas

18:00 Seniai laukto unikalaus Užupio albumo pristatymas. Ateikit ir prisilieskite prie Užupio respublikos erdvės.

Balandžio 1 d., pirmadienis

Užupio ir likusio pasaulio pasienio režimas

12:00 iškilmingas pirmojo Užupio Respublikos pasienio stulpo demarkavimas – Užupio g. 1

12:05-19:00 veikia akylas pasienio režimas. VUG pasieniečiai sugrįžta į tarnybą. Svečiai privalo turėti tapatybės dokumentus. Reikės deklaruoti sąžinės reikalus. Masinis įvežamos valiutos keitimas į EuroUžus.

R. Požerskio paroda „Beprotiškos vestuvės Nevados dykumoje“

Nuo 12 val., „GODÒ galerija“ kviečia apsilankyti vieno žymiausių Lietuvos fotomenininkų Romualdo Požerskio fotografijų parodoje „Beprotiškos vestuvės Nevados dykumoje“. Naujoje autoriaus fotografijų serijoje įamžintos poros, žiedus sumainiusios grandiozinio meninio projekto „Degantis žmogus“ metu, kai ribos tarp meno ir gyvenimo visiškai ištirpsta.

Užupio foto studija

15:00-17:00 Balandžio 1 vėl atvers duris, o tiksliau vėl atvers erdves Užupio foto studija. Ateikite su savo mielais daiktais, su savo mielais fonais ir su savo augintiniais ir augintiniai atsiveskite savo šeimininkus. Nepatingėkite pasiruošti namuose, paieškoti savo mylimų daiktų ir juos atsinešti. Mus rasite prie UMI galerijos Galera.

Neprigulmybės šventinis koncertas, II dalis

15:00-21:00 Neprigulmybės šventiniai koncertai vyks UMI kieme net dvi dienas sekmadienio ir pirmadienio popietes. Kviečiame aktyviai prisijungti, išvystant netikėtumus ir metų atradimus.

Užupiečių ir jų bičiulių Neprigulmybės eitynės „Už Trapumą“!

Tradicinės užupiečių ir jų bičiulių džiaugsmingos eitynės. Rikiuotės pradžia 17.30, Užupio gimnazijos kiemas – Krivių 10. Maršrutas: Krivių g. 10 -> Angelo aikštė -> Malūnų gt. -> išėjimas į Vilnių Maironio gatve -> sugrįžimas namo Užupio tiltu -> Angelas.

Lietuvos ir Užupio rinktinių šachmatų mačas

19:00-21:00 Lietuvos šachmatų rinktinė, vadovaujama Kamilės Čmilytės-Nielsen, meta iššūkį ir kviečia atviram vienetiniam galutiniam santykių išsiaiškinimo mačui Užupio šachmatų rinktinę. Partija bus viešai žaidžiama pusėms esant skirtinguose Vilnelės krantuose. Užupio rinktinė kviečiama rinktis trečiojoje Užupio kavinės terasoje.

Neprigulmybės šventės galo gala koncertas – Bliuzoholikai

20:00 Kokios Užupio šventės pabaigtuvės be galo gala koncerto, kuriame Užupio kavinėje groja nepakartojami Bliuzoholikai.

Spiritus Sancti ugnies šou

21:00 Lauko koncertą UMI kieme užbaigs Užupio terasose nakties tamsoje svilinančiai trapiai spjaudoma ugnis.