„Miestui reikia daugiau kūrybinių erdvių, kuriose galėtume eksperimentuoti su meninėmis inovacijomis, kurti naujoves ir pristatyti jas vilniečiams bei visam pasauliui. Šiam tikslui įgyvendinti mums reikia patalpų, skirtų kultūrinei įvairovei, o ne tik alkoholio pardavimams. Radome tam idealią vietą – Vilniaus g. 22 esantys fojė ir antras aukštas yra geriausia vieta būsimam naktiniam „aviliui“. Suprantame, kad ne visi gyvename naktimis, ir kad naktinis gyvenimas būna problematiškas, todėl apie tai skatinsime kalbėti su visomis interesų grupėmis būtent šiame „avilyje“, kad kartu galėtume ieškoti sprendimų ir kompromisų“, – apie idėją pasakojo vienas jos iniciatorių, Tarybos narys Mark Adam Harold.

Savivaldybei priklausančiose patalpose Vilniaus g. 22 įsikurs naktinis „avilys“, kuriame per du aukštus bus galima gauti įvairias paslaugas ir net mėgautis gyva muzika. Naujieji nuomininkai per 2 mėnesius nuo nuomos sutarties įsigaliojimo dienos išnuomotose patalpose fojė bei antrame aukšte pradės vykdyti „naktinio Vilniaus avilio“ veiklą, jie taip pat privalės sukurti erdvę gyvai muzikai. Planuojama, kad šiame naktiniame „avilyje“ turėtų galimybę pasirodyti kuo daugiau vietinių atlikėjų. Patalpose būtų organizuojami ir kultūriniai, socialiniai renginiai, parodos, seminarai, filmų peržiūros, dirbtuvės. Antrajame aukšte įsikurs ir kambarys su garso izoliacija, skirtas grupių repeticijoms, vyktų meninės ir edukacinės programos.

Planuojama, kad naktiniame „avilyje“ budėtų ir visuomenės sveikatos specialistai, kurie teiks informaciją apie reprodukcinę sveikatą, narkotikų žalą, teiks patarimus nėščiosioms. Būsimiems „avilio“ valdytojams siūloma pasirūpinti, kad patalpose būtų teikiama ir pagalba turintiems priklausomybę nuo alkoholio ar kitų psichotropinių medžiagų, suteikti galimybę nemokamai atlikti ŽIV testus, gauti psichoaktyviųjų medžiagų sudėties testų ir kitų sveikatos saugumą padedančių užtikrinti priemonių dalinimo paslaugas, o prireikus – gauti medicininę, psichologinę ar emocinę pagalbą.

Naktiniu „aviliu“ norima ne tik padėti naktinėtojams suprasti psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo riziką, apsaugoti jų ar aplinkinių žmonių sveikatą ar gyvybę, bet ir realiai plėtoti atsakingo, inovatyvaus ir saugumu besirūpinančio miesto įvaizdį, gerinti minėtų paslaugų kokybę.

„Sveikintina, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracija yra orientuota į labiausiai besivystančio miesto įvaizdį ir jos gyventojų bei svečių saugumą. Šiame kontekste tampa svarbus saugaus naktinio gyvenimo ir žalos mažinimo iniciatyvų vykdymas Vilniaus mieste. Pažangių valstybių patirtis rodo, kad žalos mažinimo priemonių diegimas yra tikslinga investicija, o valstybės sostinės, kaip miestai, kuriuose plačiausiai vyksta naktinis gyvenimas, gali būti laikomi pavyzdžiu tokioms iniciatyvoms vystytis valstybės mastu. Manoma, kad tokių iniciatyvų ir priemonių plėtra Vilniuje neabejotinai yra reikalinga ir mes palaikytume tokias iniciatyvas, steigiant ir plėtojant žalos mažinimo priemones Vilniaus mieste“, – iniciatyvą palaiko Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė.

Tame pačiame pastate planuojama įkurti ir nedidelį Informacijos centrą, kuriame būtų suteikiama visa reikalinga ir naudinga informacija ir reikiama pagalba. Tikimasi, kad kartu su informacija apie kultūrinius renginius, infocentras Vilniaus g. 22 galėtų teikti informaciją ir apie prieinamiausias prevencijos paslaugas ar priemones. Tame pačiame pastate esančios patalpos taip pat bus išnuomotos konkurso būdu kitiems operatoriams, neribojant jų vykdomos veiklos.

„Naktinio Vilniaus avilio“ idėją palaiko Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, VšĮ „Jauna banga“, VšĮ „Jaunimo linija“, Dr. Paulius Skruibis, VU Psichologijos institutas, Mark Davyd, CEO Music Venue Trust, Thierry Charlois, Naktinio gyvenimo projekto vadovas, Paryžiaus savivaldybė, Ella Verkleeft, Celebrate Safe, viena Nachtburgemeester Amsterdam įkurėjų, Phil Gibby, Arts Council England, Audrey Guerre, Live DMA, Europos gyvos muzikos vietų tinklas, Alexander Bücheli, Ciuricho barų ir klubų komisija.