Tai ypatinga trispalvė – viena iš nedaugelio, galbūt ir vienintelė, tarpukario Lietuvos kariuomenės vėliava, neatitekusi sovietams. Kaip atgimsiančios valstybės viltį ją išsaugojo laivo jūrų karininkai. Ši paroda į sostinę atkeliavo iš Lietuvos jūrų muziejaus, kurią jis pasiskolino iš kolekcininko Henry Gaidžio. Parodos atidarymo dieną 12.30 val. įvyks pokalbis su istoriku Gintautu Surgailiu apie laivo „Prezidentas Smetona“ istoriją, o 13.00 ir 14.00 val. rengiami edukaciniai užsiėmimai šeimoms, kuriuos ves Lietuvos jūrų muziejaus ir Valstybės pažinimo centro edukatoriai. Paroda bus eksponuojama iki rugpjūčio 1 dienos.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės teigimu, muziejus, pristatydamas lankytojams šią išskirtinę vėliavą, Lietuvos šimtmečiui suteikė taip trūkstamą – jūrinės valstybės spalvą.

Jūrinė Lietuvos trispalvė // Made in Vilnius nuotr.

Tarpukariu Lietuvos karinį laivyną, įsteigtą 1935 m. rugpjūčio 1d., sudarė tik vienas laivas – minų traleris „Prezidentas Smetona“. Jame tų pačių metų spalio 26 d. pirmą kartą iškelta Lietuvos karinio laivyno vėliava.

1940 m. liepos pabaigoje sovietų kariams užėmus karo laivą „Prezidentas Smetona“ ir pareikalavus pakeisti trispalvę į raudoną vėliavą, pajūryje įvyko tylus, bet simboliškai reikšmingas pasipriešinimas okupantams. Užėmus karo laivą „Prezidentas Smetona“, trys jo karininkai – laivo vadas Povilas Labanauskas, Vytautas Kuizinas ir Ričardas Bernardas Nakas – nedidele jachta išplaukė iš Šventosios uosto. Su savimi jie pasiėmė ir laivo trispalvę. Šią istorinę vėliavą išsaugojo laivo „Prezidentas Smetona“ kapitonas Povilas Labanauskas. Praėjus penkiasdešimčiai metų Lietuvos karinio jūrų laivyno vėliava atsidūrė lietuvių emigrantų šeimoje Baltimorėje gimusio, Lietuvos istorinės ginkluotės ir kariuomenės atributų kolekcininko Henry Gaidžio rankose. Jis metams šį eksponatą paskolino Lietuvai valstybingumo atkūrimo 100-mečio proga. Lietuvos jūrų muziejaus iniciatyva 2017 m. pabaigoje ji buvo parsiųsta iš JAV. Taip daugiau nei po 80 metų ši vėliava grįžo į savo uostą.

Interaktyvioje parodoje „Trispalvė jūroje saugo“ centro lankytojai pamatys karininkų išsaugotą vėliavą, laivo maketą, unikalias nuotraukas, taip pat galės pasiklausyti tarpukario Lietuvos karinio jūrų laivyno jūrininkų maldos, kuri skambėdavo kiekvieną dieną pakeliant ir nuleidžiant vėliavą. Tai buvo pasižadėjimas jūroje saugoti Lietuvos teritoriją. Ši vėliava buvo Lietuvos jūrinės valstybės simbolis. Kiekvienas parodos lankytojas kviečiamas susimąstyti, ką jam pačiam, asmeniškai, reiškia trispalvė, ir savo mintis, nuskanavus kodą „manovėliava“, įrašyti į planšetę.