Mieste nuo gruodžio 7 d. iki sausio 6 d. vyksta šventinių renginių ciklas „Trakai – Kalėdų Senelių sostinė 2018“, siūlydamas daugybę pramogų vaikams ir jų tėveliams, gyventojams ir atvykstantiems svečiams. Gruodžio 15 d., šeštadienį, Trakai siekė užfiksuoti ypatingą kalėdinį rekordą – pagaminti kuo daugiau Kalėdų Senelių iš antrinių žaliavų.

„Mes siekiame supažindinti vaikus su ekologija ir aplinkos tausojimu bei išmokyti vaikus kaip pasigaminti gražias kalėdines dekoracijas patiems, visiškai nemokamai, iš antrinių žaliavų. Nebūtina prieš šv. Kalėdas viską imti ir masiškai pirkti, – pasakojo Raminta Časonė, atstovaujanti aplinkosauginio švietimo projektą „Kita forma“. „Kalbantis su Trakų rajono savivaldybės Aplinkosaugos ir viešosios tvarkos tvarkos skyriaus vyriausiąja specialiste Inute Neverovskiene mums ir kilo idėja, ko labiausiai reikėtų rajono ugdymo įstaigoms.“

Dalyvauti šiame projekte buvo bandoma įtraukti visas rajono mokyklas ir darželius, aiškinant projekto tikslus, esmę, planus. „Į ugdymo įstaigas mes atvykome patys bei atsivežėme reikalingas priemones, antrines žaliavas. Mokykloms ir darželiams tereikėjo mus šiltai priimti, – apie projektą plačiau kalbėjo Raminta Časonė. – Kūrybinės dirbtuvės vyko lapkričio 27 d.–gruodžio 11 d. Jų metu, mokyklose ir darželiuose, kartu su vaikais (nuo darželinukų iki 10 klasių mokinių) gaminome Kalėdų senelius iš antrinių žaliavų, kitaip dar vadinamų atliekomis. Taip pat pasakojome jiems apie tai, kas yra aplinkosauginis švietimas, ekologija, aiškinome, kad rūšiavimas yra jau tik galutinis rezultatas. Bandėme įskiepyti vaikams mintį, kad kiekvienas žmogus turi gyventi taip, kad po jo liktų kuo mažiau šiukšlių. Ir, žinoma, parodėme puikų pavyzdį – kad atlieka nėra šiukšlė ir gali būti puiki antrinė žaliava.“

Rekordas Trakuose // J. Zakarevičiūtės nuotr.

Iš viso projekte dalyvavo 22 Trakų rajono ugdymo įstaigos: Onuškio vaikų darželis, Onuškio Donato Malinausko gimnazija, Senųjų Trakų Andžejaus Stelmachovskio pagrindinė mokykla, Senųjų Trakų lopšelis-darželis, Senųjų Trakų Kęstučio pagrindinė mokykla, Rykantų universalus daugiafunkcis centras, Aukštadvario mokykla-darželis „Gandriukas“, Bijūnų mokykla-daugiafunkcis centras, Trakų lopšelis-darželis „Ežerėlis“, Rūdiškių lošelis-darželis „Pasaka“, Senųjų Trakų Andžėjaus Stelmachovskio pagrindinė mokykla, Paluknio lopšelis-darželis, Paluknio Longino Komolovskio gimnazija, Paluknio „Medeinos“ gimnazija , Lentvario Henriko Senkevičiaus gimnazija, Lentvario lopšelis-darželis „Šilas“, Lentvario „Versmės“ gimnazija, Lentvario pradinė mokykla, Lentvario lopšelis-darželis „Svajonėlė“, Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazija, Trakų lopšelis-darželis „Obelėlė“, Aukštadvario gimnazija. Deja, buvo ir tokių ugdymo įstaigų, kurios, nenurodant priežasčių, atsisakė dalyvauti aplinkosauginiame projekte.

Taip pat darželinukai ir moksleiviai buvo raginami gaminti Kalėdų senelius ir pasibaigus dirbtuvėms, laisvu laiku, kartu su mokytojomis, auklėtojomis, tėveliais, seneliais bei draugais. Juk siekta Kalėdų Senelių rekordo!

1814 Kalėdų Senelių

Gruodžio 15 d. į Trakų kultūros rūmus atkeliavo daugybė Kalėdų Senelių iš Trakų rajono mokyklų ir darželių, kurie buvo eksponuojami kultūros rūmų salėje. Čia „Kita forma“ projekto įkūrėja ir RV agentūra direktorė Vaida Griškevičienė su kolege Raminta Časone, Trakų rajono savivaldybės mere Edita Rudeliene, Trakų seniūnu Kęstučiu Vilkausku ir Trakų rajono laikraščio „Trakų žemė“ redaktore Jolanta Zakarevičiūte fiksavo naują Lietuvos rekordą – iš antrinių žaliavų pagaminta 1814 Kalėdų Senelių. Visą procesą stebėjo savivaldybės Aplinkosaugos ir viešosios tvarkos tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Inutė Neverovskienė ir kultūros rūmų direktoriaus pavaduotoja Indrė Mateuss.

Pagrindinis prizas pagaminusiems daugiausia ir gražiausių Kalėdų senelių – ekskursija į lankytinas Vilniaus vietas – atiteko dvejoms mokykloms, kurios pagamino įspūdingą skaičių Kalėdinių senelių: Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijai, pagaminusiai 320 Kalėdų senelių ir Lentvario lopšeliui-darželiui „Šilas“, pristačiusiam 562 Kalėdų senelius! Už simpatiškiausius senelius prizą gavo ir Lentvario pradinė mokykla.

Visi susirinkusieji džiaugėsi pavykusia gražia iniciatyva, skatinančia saugoti mūsų aplinką ir, žinoma, tikisi, kad bus oficialiai užregistruotas naujas Lietuvos Kalėdų senelių, pagamintų iš antrinių žaliavų, rekordas.