Uždaromos Ignalinos atominės elektrinės radioaktyvių atliekų kapinyną rengianti partnerė įsivėlė į painią istoriją, kurią aiškinasi Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), praneša portalas Lrytas.lt.

Pareigūnai pradėjo tyrimą dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo, į tiekimo grandinę galimai įsipainiojus bendrovei „Eurobetonas“. Nors ši bendrovė oficialiai nėra betono tiekėja atliekynui, įtariama, jog į svarbų objektą pateko ir jų produkcija.

Ar painus betono kelias į radioaktyviųjų atliekų kapinyno statybas nekelia grėsmės aplinkai ir gyventojams? Dėl to pirmiausia sunerimo bendrovė „Betono bazė“, kurios atstovai patys kreipėsi į aplinkosaugininkus ir teisėsaugą. Visuose dokumentuose teigiama, jog atliekyno statybai naudojamas betonas pagamintas šioje bendrovėje, tačiau jie patys tikina, jog taip nėra.

Pasak bendrovės „Betono bazė“ teisininkų, kilo įtarimų, kad ypač svarbus statinys gali neatitikti aplinkosaugos reikalavimų, nes radioaktyvių atliekų kapinyno vietai įrengti gali būti panaudota kokybės sertifikatų neturinčio betono. Ši standartų neatitinkanti statybinė medžiaga gali siekti iki dviejų trečdalių viso darbams panaudoto kiekio.

Teisėsaugai buvo pranešta, jog prisidengdama „Betono bazės“ vardu, kokybės sertifikatų galimai neturintį betoną tiekė kita bendrovė – „Eurobetonas“.

Bendrovė „Eurobetonas“ buvo įkurta 2019 m. birželio 17-ąją - tą pačią dieną, kai „Betono bazė“ ir bendrovė „Eurovia Lietuva“ pasirašė sutartį, kuria „Betono bazė“ įsipareigojo tiekti betono mišinį Ignalinos atominės elektrinės labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų kapinynui.

Negana to, pastebėta, kad bendrovei „Eurobetonas“ adresuoti komerciniai pasiūlymai atkeliauja „Betono bazės“ vadovo elektroninio pašto adresu.

Vėliau paaiškėjo, jog didžioji dalis betono mišinio į radioaktyviųjų atliekų kapinyną gabenta ne iš „Betono bazės“. Įtariama, kad jis buvo vežamas iš bendrovės „Eurobetonas“ betono gamybos vietos, maža to - su "Betono bazės" betonvežiais, galimai iš anksto susitarus su jų vairuotojais.

Manoma, jog taip „Eurobetonas“ į kapinyną galėjo pristatyti du trečdalius betono mišinio, kurį sutartimi buvo įsipareigojusi atvežti „Betono bazė“. Pagal sutartį, į kapinyną turėjo būti atvežta beveik 7,5 tūkst. kubinių metrų betono, o „Betono bazė“ teigia atvežusi tik 2,6 tūkst. kubinių metrų.

Bendrovė „Eurovia“ šios informacijos kol kas negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti. Už atliekyno įrengimo projektą atsakingas jų darbuotojas šiuo metu atostogauja.

Tuo tarpu bendrovė „Betono bazė“ pati ėmė aiškintis galimą sukčiavimo schemą. Paaiškėjus įtartino bendradarbiavimo faktams, bendrovės direktorius buvo atleistas iš darbo. Taip pat bendrovė dėl jo veiksmų kreipėsi į teisėsaugos institucijas, siekdama išsiaiškinti galimą sukčiavimą ir užkirsti kelią nekokybiškam radioaktyvių atliekų kapinyno įrengimui, - lrytas.lt.

Uždaromos Ignalinos atominės elektrinės atstovai teigia, jog jiems statybų rangovo pateiktuose dokumentuose nurodyta, kad visas atvežtas betonas atitinka visus reikalavimus ir buvo pagamintas bendrovėje „Betono bazė“.

Šį bendrovė teisėsaugai ir yra nurodžiusi, kad prisidengiant jos vardu ir turimu sertifikatu statyboms buvo galimai patiektas kitos įmonės - „Eurobetono“ gamintas nesertifikuotas betonas.

Ignalinos atominės elektrinės Komunikacijos vadovė Natalija Survila-Glebova portalui Lrytas.lt sakė, kad informaciją apie svarbaus objekto statyboms teikiamas medžiagas bei atliekamus darbus teikia rangovas - bendrovės „Eurovia“ vadovaujama įmonių grupė.

Elektrinės atstovai nekomentuoja su kitais medžiagų tiekėjais susijusių tyrimų, nes rangovų pasitelktų partnerių su atomine elektrine nesieja jokie tiesioginiai teisiniai santykiai.

Anot Ignalinos atominės elektrinės Komunikacijos vadovės, visi betonavimo darbai aikštelėje ir jų kontrolė buvo vykdomi griežtai laikantis nustatytų reikalavimų.