Parodos veiks Aukštaitijos verslo centro patalpose. Pasak centro bendrasavininkio Vaidoto Petronio, parodomis siekiama ne tik patenkinti lankytojų smalsumą, bet ir padėti parodų autoriams tapti žinomesniais platesniam žmonių ratui, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Geologinių radinių ekspoziciją pateikusio dr. J. Šečkaus, pasak V. Petronio, geologijos žinovams pristatinėti nereikia. Jis – Lietuvos geologų sąjungos pirmininkas, Klaipėdos universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto lektorius, dalyvavęs jūrinėse, geologinėse, paleontologinėse ekspedicijose.

„J. Šečkus yra sukaupęs ne tik žinių, kuriomis jis noriai dalinasi, bet ir vertingą geologinių radinių kolekciją, kurią jis sutiko eksponuoti mūsų verslo centre. Ši pastovia tapsianti geologinių radinių ekspozicija taps ne tik puikia priemone patenkinti mūsų lankytojų žingeidumą, bet ir galimybe čia remiantis tikrais pavyzdžiais rengti paskaitas Žemės sandaros temomis bei edukacinius užsiėmimus moksleiviams.

Juk viena yra pasakoti, kaip atrodė Žemė prieš milijonus metų ir visai kita – galimybė palaikyti rankoje geologinį artefaktą, kuris susiformavo žemėje dar prieš atsirandant dinozaurams“, – sakė V. Petronis.

Aukštaitijos verslo centrą savo geologinių radinių ekspozicijai dr. J. Šečkus pasirinko neatsitiktinai – mokslininko bendradarbiavimas su šiuo verslo inkubatoriumi tęsiasi jau antrus metus. Pernai dr. J. Šečkaus įkurta mažoji bendrija „Geologo kelionės” sulaukė Aukštaitijos verslo centro paramos. Įmonė rengia geologines ekskursijas visoje Lietuvoje, per kurias supažindina su geologijos mokslu, jo paskirtimi, gamtine mūsų krašto istorija.

Ekspoziciją rinko nuo vaikystės

J. Šečkaus geologinių radinių ekspoziciją sudaro apie šimtas įvairių uolienų, mineralų, fosilijų pavyzdžių, kurie leidžia įsivaizduoti Žemės raidos istoriją nuo jos susidarymo iki dabarties. Pasak paties geologo, dauguma šios kolekcijos eksponatų yra surinkta per geologines ekspedicijas, keliones, darbus Lietuvoje ir kitose Europos šalyse.

Mokslininkas teigia negalįs įvardyti, kuris eksponatas jam svarbiausias – visi jie suteikia galimybę vaizdžiai atspindėti Žemės raidos istoriją ir primena įdomias vietas, kurias teko aplankyti: „Tai, kad mano radiniai nedulkės dėžėse, o bus eksponuojami Aukštaitijos verslo centre ir teiks pažintinę naudą, galima vadinti mano svajonių išsipildymu“.

Nuo vaikystės rinktą geologinių radinių kolekciją pristatantis geologas įsitikinęs, kad žmonės privalo žinoti ne tik savo valstybės, bet ir visos žemės raidos istoriją, – 4,6 milijardų metų, per kuriuos įvyko daugybė pačių neįtikinamiausių gamtinių reiškinių, vėliau nulėmusių ir žmogaus gyvenimą, veiklą, kultūrą ir net galbūt psichologinę savijautą ar socialines problemas.

„Nors mano surinkta kolekcija tikrai negali lygintis su Vilniaus universiteto, Geologijos instituto kolekcijomis ar Respublikinio Vaclovo Into akmenų muziejaus ekspozicija Mosėdyje, tačiau ji yra vienintelė šioje Lietuvos dalyje, suteikia galimybę savo rankomis prisiliesti prie Žemės istorijos. Ši kolekcija ne tik leis Aukštaitijos verslo centre rengti edukacinius užsiėmimus moksleiviams, bet ir galės papildyti paskaitas geologijos temomis“, – sakė dr. J. Šečkus.

Stengsis padėti mažiau žinomiems menininkams

Aukštaitijos verslo centro bendrasavininkio V. Petronio teigimu, šis kraštas ypatingas ne tik savo gamtos grožiu, bet ir talentingų žmonių gausa. Pasak jo, daug nuostabius dirbinius kurti mokančių, tik siauram savo pažįstamų ratui žinomų auksarankių. Vienas tokių – Saulius Paukštė.

„Jam paklūsta ir akmuo, ir medis, ir geležis, jo sukurti dirbiniai gali papuošti vertingiausias kolekcijas, tačiau jis pats kaip menininkas yra mažai žinomas. S. Paukštės pagaminti peiliai nėra tipiniai. Tai – vienetiniai gaminiai, pasižymintys ne tik savo geležtės aštrumu, bet ir meniškai iš medžio ar kaulo išdrožinėtomis rankenomis. Toks gaminys gali tapti puikia dovana.

Rengdami S. Paukštės dirbinių parodą norime paskatinti būti aktyvesniais ir kitus menininkus. Jau dabar kuriame į užsienio pirkėjus orientuotą internetinę platformą, kurioje talentingi amatininkai galėtų pristatyti ir realizuoti savo dirbinius“, – sakė V. Petronis.

Peilio dėklą kūrė pusmetį

„Vieni amatininkai drožia šaukštus, kiti žiedžia puodus, o man viskas įdomu – patinka dirbti ir su akmeniu, ir su medžiu, ir su geležimi. Svarbu žinoti, ko pats nori, tačiau stodamas prie darbastalio po ranka būsimo gaminio eskizo neturiu – viskas gaunasi bedarant“, – taip savo kūrybą apibūdino 50 metų S. Paukštė.

Nors šio auksarankio sukurti dirbiniai puošia ne vieną kolekciją, S. Paukštė savęs profesionaliu menininku nelaiko: „Visa tai – tik mano hobis. Todėl ir pavadinimo savo pirmajai parodai ilgai galvoti neteko. Pavadinau ją paprastai – „Hobis“.

Parodoje „Hobis“ bus galima pasigrožėti S. Paukštės iš rago karūnos sukurtomis kaklajuostėmis, medinėmis Užgavėnių ir ritualinėmis kaukėmis bei peilių kolekcija. Menininkas sako daugumą savo dirbinių išdalinęs pažįstamiems, draugams ar pardavęs už simbolinę kainą. Kur atsidūrė didžioji dalis jo kūrinių, S. Paukštė sako net nežinąs, todėl teko nemažai paplušėti, kol parodai iš pažįstamų surinko bent mažumą to, ką sukūrė.

„Peilių parodai pavyko surinkti bene daugiausia. Čia jų bus apie trisdešimt. Peilius gaminu jau seniai. Pastaruoju metu informacijos apie jų gamybą gan gausu internete. Paskaitęs specialios literatūros supratau, kad daug ką taip pat dariau dar iki atsirandant internetui. Mano gaminti peiliai yra universalūs, tinkami kasdieniam naudojimui, nelaikau šių kūrinių tobulais, bet žmonėms jie patinka“, – kuklinosi S. Paukštė ir teigė, kad gaminant peilius jam labiausiai patinka pats procesas.

„Kiek laiko trunka pagaminti peilį? Kai moki, netrunki. Tačiau visada norisi, kad rezultatas tave tenkintų, todėl išties laiko neskaičiuoji. Gamindamas dėklą vienam peiliu užtrukau net pusmetį“, – atviravo S. Paukštė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)